fbpx

Sådan forbereder de bedste jockeyer sig til løbsdage

Kilde: Pixabay

Det er nok de færreste mennesker, som ved, hvordan jockeyer forbereder sig til konkurrencer. Faktisk minder disse forberedelser om dem, andre topatleter gør inden kampe. Læs med her, og bliv klogere. 


Konkurrence på højeste plan kræver altid meget forberedelse, og galopsport er ingen undtagelse. Det kræver sin mand eller kvinde at leve op til de ekstremt strenge og yderst præcise krav, der stilles til jockeyerne i denne sport. I fodbold, håndbold, tennis og mange andre sportsgrene er der plads til spillere i alle størrelse, vægtklasser og med forskellige tekniske kompetencer.

Selvfølgelig er det ofte spillere som Lionel Messi, som skal arbejde ekstra hårdt for at vedligeholde deres ekstreme talent. Han spiller for den spanske klub Barcelona, der i denne sæson ligger til odds 6/4 som vinder af La Liga ved spil på sport. Når han skal bevare sit høje tekniske niveau og sin rekordhøje årsløn som en aldrende fodboldspiller i konstant kamp med nye stortalenter, skal han hele tiden holde sig i form og bevare sit tekniske niveau. Men ud over det er der også eksempler på spillere som Jan Mølby og Paul Gascoigne, der var notorisk kendte for at veje en del ekstra pund for meget i store dele af deres karriere – den ville aldrig gå for en jockey inden for galopsport!

Krav til jockeyer i galopsport

Der findes ikke så mange sportsgrene, hvor kravene er så specifikke, som de er til jockeyerne i hestesport, måske med undtagelse af boksning, kampsport, gymnastik og vægtløftning. I galopsport skal jockeyerne holde sig inden for en vægtramme, der hedder 49 til 54 kg med en optimalvægt på 52 kg.

De enkelte hesteracer har også specifikke krav til, hvor meget udstyr og jockey tilsammen må veje, og derfor vejer man jockeyerne inden hvert løb for at sikre, at de lever op til vægtkravene. For at holde vægten og holde sig i form skal jockeyerne træne regelmæssigt, og det er en kunst, fordi de heller ikke må blive for store. Derfor kræver det, at jockeyerne træner efter et bestemt skema, så musklerne ikke bliver for store.

Kilde: Pixabay

Men omvendt er en hest et stort og stærkt dyr og galopsport kan være farligt, og hvis en jockey på blot et halvt hundred kilo skal kunne styre den, skal han eller hun være stærk. Jockeyer træner derfor ofte på måder, som styrker hele deres krop, så de kan styre hesten med den. På den Britiske Racing School skal kommende jockeyer fx bestå en fitnesstest for at blive tildelt en professionel jockeylicens. De skal blandt andet igennem en kredsløbstræningstest samt udføre høje knæløft, squats, armbøjninger, ”planken” og øvelser på en mekanisk hest. Jockeyerne tildeles point for den mængde tid, de kan udføre hver eneste øvelse, og sammenlagt skal de have en slutscore på 70% for at bestå.

Udover at holde sin egen form ved lige adskiller galopsporten sig fra andre sportsgrene ved, at jockeyen også træner for at bevare det nære bånd til hesten. Faktisk lavede den australske hestesportside Racenets forskningsteam en undersøgelse i januar 2019, som viste, at heste, som skiftede jockey mellem to løb, havde en 13 procent mindre chance for at vinde, en heste, som beholdt den samme jockey. Det understreger, at jockeyen ikke bare kan nøjes med fx at løbetræne eller træne i fitnesscentret, men også skal træne på hesten – og gerne på den samme.

Picture of Iben Nissen

Iben Nissen

Seneste artikler

Scroll to Top