fbpx

RaceTime: Epsom Derby og Oaks står for døren

Den 4. juni er der Epsom Derby. Dagen før er der Oaks. Godolphin og Coolmore-teamet har vundet Epsom Derby de seneste fem år. Og Coolmore Oaks tre gange de seneste fem år. Begge står igen med gode kort på hånden. Ser man på favoritternes afstamning falder nu afdøde Galileo i øjnene. I Derbyet er han far til to af bookmakernes fem største favoritter. Og Galileo er farfar til de resterende tre. I Oaks er han far til en af favoritterne og ”bedstefar” til tre andre i favoritkredsen.

Fortalt af Klaus Bustrup


Bliver det Godolphins blå farver der igen i år er først over stregen i Epsom Derby? Foto: Godolphin.

DESERT CROWN ER FAVORIT.

Aidan O’Brien, Charlie Appleby, Coolmore, Godolphin og Galileo. Det er navne, der går igen, når man ser på listen over de senere års vindere af Epsom Derby.

Man finder dog ingen af de navne, når man slår op på bookmakernes favorit til at vinde i år. Favorit er Desert Crown. Han er trænet af Sir Michael Stoute, ejet af Saeed Suhail, og han er efter Nathaniel.

Desert Crown har kun løbet to gange. Som 2-årig vandt han sit maidenløb overlegent i Nottingham, og i år sejrede han nemt i Dante Stakes (Gr.2), der er kendt som et af de afgørende prøveløb til Epsom Derby. Begge gange blev han redet af Richard Kingscote, der også forventes at blive hans partner den 4. juni på Epsom.

Nu 76-årige Sir Michael Stoute er en legende i engelsk galophistorie. Fem gange tidligere har han vundet Epsom Derby. Første gang i 1981 med Shergar og senest i 2010 med Workforce. 10 gange var han championtræner i England.GALILEO FORTSAT I FOKUS.

Den 10. juli i fjor døde Galileo (Sadler’s Wells), men hans navn optræder adskillige gange, når man studerer stamtavlerne på dette års favoritter til Epsom Derby. Galileo er far til Nathaniel, der nok er bedst kendt som far til den dobbelte Prix de l’Arc-vinder Enable. Med Desert Crown kan Nathaniel sikre sig et nyt markant succesafkom i avlen.

Galileo er desuden far til to af bookmakernes fem største favoritter til dette års Derby. Stone Age og Changingofteheguard samt til United Nations, der også står med gode chancer. Alle er ejet af Coolmoreteamet og trænet af Aidan O’Brien.

Og så er Galileo farfar til Nations Pride (Teofilo) og Piz Badile (Ulysses), der er bookmakernes tredje- og fjerde mest betroede til at vinde Epsom Derby.


Galileo er død, men hans afkom står stærkt i de europæiske storløb. Foto: Coolmore.

GALILEO SÆTTER SIT PRÆG PÅ EPSOM OAKS.

Galileos navn optræder også ofte, når man ser på Oaks-favoritternes afstamning.  Epsom Oaks løbes dagen før derbyet. Favorit til at vinde Epsom Oaks er Sea The Stars-datteren Emily Upjohn, der er i træning hos John og Thady Gosden. Sea The Stars (Cape Cross) er halvbror til Galileo.

Emily Upjohn er ubesejret i sine hidtidige tre starter. I sin første start i år vandt hun med 9 ½ længde. Senest sejrede hun i Tattersalls Musidora Stakes (Gr.3) med 5 ½ længde. Frankie Dettori var i sadlen begge gange. John og Thady Gosden træner også næstfavoritten til årets Oaks, Nashwa, der er ubesejret i sine to starter i år. Nashwa er efter Frankel, der som bekendt er søn af Galileo.John Gosden har vundet Epsom Oaks tre gange allerede. I 2014 med Taghroda (Sea The Stars), i 2017 med Enable (Nathaniel) og i 2019 med Anapurna, der var Frankels første klassiske vinder.

Coolmore-teamet og Godolphin har ikke overraskende også heste, der er blandt favoritterne til Epsom Oaks. Concert Hall og Tuesday ejes begge af Coolmore. Concert Hall (Dubawi) vandt sit første løb i år, og senere var hun tredje i Irsk 1000 Guineas efter Homeless Song (Frankel) og Tuesday. Concert Hall er ud af Was (Galileo), der vandt Epsom Oaks (Gr.1) i 2012.

Galileo-datteren Tuesday var tredje i Engelsk 1000 Guineas bag Cachet (Aclaim), og som nævnt anden i Irsk 1000 Guineas slået af Homeless Songs. Tuesday er helsøster til Minding, der i 2016 vandt først Engelsk 1000 Guineas og senere Epsom Oaks. Galileo-afkom har vundet Epsom Oaks tre gange de seneste seks år.

Coolmore-teamets træner Aidan O’Brien kan vinde Epsom Oaks for tiende gang. Han har vundet de sidste to år. I 2020 med Love (Galileo) og i 2021 med Snowfall (Deep Impact), der vandt med 16 længder. ”Aldrig har jeg vundet et klassisk løb så nemt”, udtalte Frankie Dettori efter løbet.

Godolphin vil i Epsom Oaks være repræsenteret af Charlie Appleby-trænede With The Moonlight (Frankel). Hun vandt i sin eneste start i år Betfair Pretty Polly Stakes (L) med fire længder. With The Moonlight er ud af Sand Wixen (Dubawi) og helbror til Dream Castle, der vandt Jebel Hatta (Gr.1) på Meydan i 2019.COOLMORES DERBY-TEAM.

Stone Age (Galileo) er ubesejret i sine to starter i år. Senest vandt han Derby Trial Stakes (Gr.3) på Leopardstown med 5 ½ længde.

Changingofteheguard (Galileo) er ligeledes ubesejret i sine to starter i år. Han imponerede med sin sejr i Boodles Vase Stakes (Gr.3) i Chester, hvor han vandt med 6 1/ 2 længde.

United Nations (Galileo) skaffede sig mange tilhængere, da han vandt Derby Trial Stakes på Lingfield før Godolphins Walk Of Stars (Dubawi).

Og Star Of India (Galileo) vandt den 5. maj i Chester Homeserve Dee Stakes (L). Star Of India er halvbror til Sudirman (Henrythenavigator), der som 2-årig vandt Phoenix Stakes (Gr.1) på the Curragh

Coolmore-teamet og træner Aidan O´Brien står således med et stærkt hold til Epsom Derby, og det skal blive spændende at se, hvem førstejockeyen Ryan Moore vælger at ride. Coolmore-teamet har vundet Epsom Derby seks gange de sidste 10 år. Senest med Serpentine (Galileo) i 2020.GODOLPHIN HAR ALLEREDE VUNDET TRE KLASSISKE LØB I ÅR.

Godolphin vinder meget, men de har jo også mange og dyre heste – ligesom Coolmore. Det blev til dobbeltriumf i Engelsk 2000 Guineas, hvor Coroebus (Dubawi) slog favoritten Native Trail (Oasis Dream), der var ubesejret indtil da.

Native Trail blev dog alligevel Guineas-vinder, da han senere vandt Irsk 2000 Guineas. Native Trail er meldt i Prix du Jockey Club (Fransk Derby), der løbes dagen efter Epsom Derby, men det er i skrivende stund usikkert, om han starter her.

Native Trail er også meldt i St. James Palace Stakes (Gr.1) den 14. juni på Ascot, hvor det kan blive til en revanchematch med staldkammeraten Coroebus, der slog ham i Engelsk 2000 Guineas.

Godolphin har i den grad et luksusproblem. Favoritten til Prix du Jockey Club (Fransk Derby) er staldens Modern Games, (Dubawi), der vandt Poule d’Essai des Poulains (Fransk 2000 Guineas) på Longchamp i år. Som 2-årig afsluttede Modern Games sæsonen med sejr i Breeders’ Cup Juvenile (Grade 1) på Del Mar i USA. Håbet er, at han kan gentage Coolmores St. Mark’s Basilicas bedrift fra i fjor.

St. Mark’s Basilica (Siyouni), der nu er gået i avlen på Coolmore Stud, vandt begge løb i fjor. Han fulgte op med sejre i Eclipse Stakes (Gr.1) på Sandown og afsluttede sin 3-års karriere som ubesejret med sejr i Irish Champion Stakes (Gr.1) på Leopardstown.

En af topfavoritterne til Epsom Derby, Godolphins Nations Pride (Teofilo) er også meldt til Prix du Jockey Club, men det forventes, at træner Charlie Appleby foretrækker at starte ham i Epsom Derby. Godolphin og Charlie Appleby har vundet to af de sidste fire Epsom derbyer. I 2018 med Masar og i fjor med Adayar.

Nations Pride var anden i sin debut som 2-årig, men han har været først over mål i sine næste fire starter. Han debuterede i år med en sejr i Jumeirah Derby på Meydan – i et felt der i øvrigt også talte de danskejede navne Pjerrot (Hard Spun) og Chiefof Comanches (Gormley) – og tilbage i Europa vandt han Belfair Exchange Newmarket Stakes (L) med 7 længder.Nations Pride var oprindeligt ikke anmeldt i Epsom Derby, men han er netop blevet efteranmeldt, og William Buick udtaler også, at dette bliver hans ridt på lørdag.

Godolphin har andre lovende heste, der kan vinde Epsom Derby, hvis Nations Pride skulle svigte. Nahanni (Frankel) er ubesejret i år, og han har vundet i fire af sine fem starter. Senest vandt han Cazoo Blue Riband Trial (L) på Epsom, så han kender banen.

Walk Of Stars (Dubawi) var som tidligere nævnt senest anden i Derby Trial Stakes på Lingfield slået med ¾ længde af United Nations (Galileo).

Kan andre heste vinde? I givet fald skal det være Juddmontes Westover (Frankel), der er trænet af Ralph Beckett og i sin eneste start i år vandt Bet365 Classic Trial (Gr.3) på Sandown.Hvad er der blevet af vinterfavoritten Luxembourg og Dronning Elizabeths Reach for the Moon? Coolmore-teamets Luxembourg (Camelot) var tredje i Engelsk 2000 Guineas, men han har senere fået en muskelskade og forventes ikke klar før efter sommerferien.

Reach For the Moon (Sea The Stars) var i år efter en længere løbspause anden i Coral Heron Stakes på Sandown. Men det bliver heller ikke denne gang, at Hendes Majestæt endelig vinder Epsom Derby. Reach for The Moon er trukket ud af derbyet. Han er meldt til King Edward VII´s Stakes (Gr.2) på Ascot den 17. juni.


DER ER NOGET AT SE FREM TIL.

I lørdags var Klampenborg vært for en flot væddeløbsdag med bl.a. Scandinavian Open Championship og Dansk 2000 Guineas. Heldigvis er der også noget at se frem til. Fredag den 3. juni er der Epsom Oaks. Lørdag den 4. juni Epsom Derby og Dansk Breeders Cup på Klampenborg. Og søndag den 5. juni Prix du Jockey Club (Fransk Derby) på Chantilly. Spændende.

Klaus Bustrup

Klaus Bustrup

RaceTime. Født 1947 i København. Har i sin professionelle karriere været administrerende direktør i Landbrugsraadet (i dag Landbrug & Fødevarer) 1994-2008. Formand for Danidas Styrelse 2008-13 og formand for FødevareBanken 2013-19. Klaus har som sin bror Per haft sin gang på Klampenborg Galopbane i mere end 60 år.

Seneste artikler

Scroll to Top