fbpx

“Opkaldt efter vores bedste hest nogensinde”

Francisco Castro er gået ind i det nye år med fire 2-årige heste i træning, hvilket svarer til en tredjedel af den samlede træningsliste. Tre af de fire 2-årige er kommet til stalden fra udlandet, og én af disse, en 2-årig amerikanskopdrættet hingst efter Union Rags, er blevet navngivet efter den bedste hest Castro nogensinde har trænet.


Mac Racings El Mago er efter Belmont Stakes-vinderen Union Rags. Her er hingsten fotograferet som åring i fjor. Foto: Goffs.

“Han er døbt El Mago, opkaldt efter vores bedste hest nogensinde”, beretter Jan Stachowicz, som igennem en lang årrække har været en del af Mac Racing-teamet med de velkendte blå farver og den hvide V-form.

Hesten Janne refererer til, er selvfølgelig Mandrake El Mago (Golden Voyager), som kom til Sverige i 2003 efter at have vundet halvdelen af sine fire første karrierestarter i Castros hjemland Chile.

Allerede i sin anden start for sine nye forbindelser vandt Mandrake El Mago Pramms Memorial (L) på Jägersros dirt, og han fulgte i starten efter op med at vinde Stockholms Stora Pris (L) på Täbys græs.

Året efter blev Mandrake El Mago i sit titelforsvar af Pramms Memorial besejret med kort hoved af den engelske gæst Vortex (Danehill), men han fulgte op med tre sejre på stribe. Først i Stockholms Stora Pris (L) foran Binary File (Nureyev), dernæst i Valley Chapel Memorial foran Sagittarius (Sadler’s Wells) og Marit Sveaas Minneløp (Gr.3) foran Hovman (Kateb).

Mandrake El Mago med sin faste makker Manuel Santos i bøjlerne. Foto: Stefan Olsson / Cavok.se.

Desværre blev den efterfølgende start også karrierens sidste for den blot 4-årige hingst, som igen var bedst af de skandinaviske heste i Stockholm Cup International (Gr.3), men dog måtte bøje sig for den senere Canadian International (Gr.1)-vinder Collier Hill (Dr Devious) og Sir Mark Prescotts topstayer Foreign Affairs (Hernando).

Mandrake El Mago afsluttede sin løbskarriere med ni sejre i 18 starter og lidt mere end tre millioner svenske kronor i samlet præmiesum.

Han fik en chance i den svenske avl og leverede prægtigt som far til bl.a. Breeders’ Trophy Stayer-vinderen El Gran Mago, Listed-placerede Walinda samt to øvrige navne, som nåede 80 eller mere i handicap: Imanuel og Chiloé.

Mandrake El Mago gik bort i 2013, 14 år gammel.

Den nye El Mago“, blev handlet af Francisco Castro for 50,000 euro på sidste års Goffs Orby Sale. Han deler i Union Rags (Dixie Union) bl.a. far med Hurricane-vinderen Steinar og er ud af den Grade-3-vindende Pulpit-datter Ruthenia.

Ruthenia, som er helsøster til Del Mar Oaks (G1)-vinderen Rutherienne, er i forvejen mor til Eddie Logan Stakes (L)-vinderen Pubilius Syrus (Candy Ride) og Tropical Park Oaks-vinderen Our Bay B Ruth (Candy Ride).

Per-Åke og Anna-Lena Ragnarsson, Eva Svensson, Paul Jarlsbo, Jan Stachowicz og Nils-Otto Bernerup sammen med Francisco Castro. Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp.

To af Castros øvrige 2-årige blev købt på samme auktion.

Mac Racing står også bag Duke, en hingst efter Advertise (Showcasing) ud af den ustartede Holy Roman Emperor-datter Pearly Empress.

Hingståringen er halvbror til to vindere ud af lige så mange startende, og Pearly Empress er ud af Prix Vermeille (Gr.1)-vinderen Pearly Shells (Efisio), og halvsøster til Gruppe-3-vinderen Pearl Banks (Pivotal), som igen er mor til den irske championhoppe og Matron Stakes (Gr.1)-vinder Pearls Galore.

For Francisco Castro er det heller ikke uvæsenligt, at Pearly Empress også er halvsøster til Propaganda, som igen er mor til staldens helt store stjerne de seneste sæsoner, Listed-vinderen Pusjkin (Muhaarar).

Epsilon Pegasi kostede 100,000 euro som åring. Foto: Goffs.

Stald Seasides Epsilon Pegasi (Churchill), som kostede 100,000 euro, er ud af Gruppe-3-vinderen Race For The Stars (Fusaichi Pegasus) og trekvartbror til Listed-vinderen Sir John Lavery (Galileo) samt halvbror til Listed-placerede Momentus (Montjeu).

Endvidere er Race For The Stars ud af Canadian Oaks (Gr.1)- og Queen’s Plate (Gr.1)-vinderen La Lorgnette (Val de l’Orne) og dermed halvbror til både den tredobbelte Gruppe-1-vinder Hawk Wing(Woodman) og til Listed-vinderen Alexandrina (Conquistador Cielo), som igen er mor til Canadian International (Gr.1)-vinderen Thornfield.

Den sidste 2-årige på Castros nuværende træningsliste – og den eneste hoppe – er Metalimo Ballerina. Hun er svenskopdrættet efter Juniper Tree (Galileo) ud af vindende Zooma Zaid (Cajun Cadet).

Francisco Castro trænede både Metalimo Ballerinas mor og mormor. Sidstnævnte, Zell Amzee Zaid (Troon), vandt bl.a. Stig Holms Memorial og Sweden Cup Juvenile Mile, og dertil var hun anden i Svenskt Kriterium.

Castro rundede ved udgangen af 2023 700 karrierevindere, og vi skal ikke langt ind i 2024 før han også rammer 85 millioner svenske kronor i samlede præmier til hesteejerne.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top