fbpx

Norsk Derby: Som mor, så søn?

Husker du Norsk Derby for 21 år siden? Fredrik Johansson vandt med Wido Neuroth-trænede Kimola. Tophoppen, som forinden havde vundet Norsk 1000 Guineas og Svenskt Oaks og senere også slog til i Norsk Oaks og to Listed-opgør. Kimola blev efter afsluttet løbskarriere solgt tilbage til Irland, men i efteråret 2021 blev hendes hingståring købt til Danmark. Han hedder Irish Fire.


Til venstre: Kimola og Fredrik Johansson sammen med ejer Einar Nagell-Erichsen efter triumfen i Norsk Derby 2002. Til højre: Kimolas søn Irish Fire og Elione Chaves. Fotos: Catchlight / Burt Seeger.

Bent Olsen sikrede sig hammerslaget på 44,000 euro for den på daværende tidspunkt 1-årige Make Believe-søn under Goffs Autumn Yearling Sale, og hesten blev handlet på vegne af Frank Hansens SVD A/S.

Allerede dér var det åbenlyse salgsargument klart: “Han skal vinde Norsk Derby ligesom sin mor, og alt på vejen dertil er blot en bonus”, fortalte Olsen sin kunde.

På søndag galopperer Irish Fire til start som én af favoritterne til løbet, som hans mor vandt for mere end 20 år siden. Pudsigt nok er den eneste hest med højere handicap i opgøret Ami De Vega (Lope De Vega), som trænes dér hvor Kimola havde sin storartede løbskarriere – hos Wido Neuroth.

Kimola afsluttede sin karriere efter 5-årssæsonen, hvor hun bl.a. slog til i Coolmore Matchmaker Stakes (L) på Täby. Hun vandt ni gange i 31 starter og tjente over 2,2, millioner kroner til Stall Tricolor.

Hendes løbsmeritter og flotte moderlinje bevirkede, at John O’Connor på Ballylinch Stud købte hende tilbage til Irland, hvor hun sidst i 00’erne blev mor til Leopardstown Guineas Trial (Gr.3)-3’eren Whipless (Whipper) og til Tomas An Tsioda (Bachelor Duke), som efter at have vundet som 2-årig i Irland blev solgt for et gedigent beløb til Hong Kong, hvor han også blev vinder.

Da Bent Olsen og Frank Hansen købte Irish Fire havde Kimola produceret seks vindende afkom ud af syv startende, og den nu afdøde tophoppe kan på søndag opnå at blive “Derbyvindende mor til en Derbyvinder”.

Irish Fire i auktionsringen på Goffs Autumn Sale 2021. Han blev købt til SVD A/S for 44,000 euro. Foto: Alex Cairns / ITM.

Vejen til Norsk Derby har dog ikke været uden bump på vejen. Irish Fire startede fire gange som 2-årig uden at vinde, og hans bedste placeringer var to fjerdepladser i maidensammenhæng.

3-årssæsonen blev indledt med en andenplads over 2200 meter på Jägersro, hvor Irish Fire blandt andet var foran den senere Oaks-vinder American Zodiac (Juniper Tree), men de to efterfølgende starter på dirten gik ikke som planlagt.

Til gengæld var Irish Fire som forvandlet i årets første start på græs, hvor han legende let førte fra start til mål og vandt med fire længder foran den senere Derby Trial Stakes-vinder og danske Derby-4’er Silver Wings (Appel Au Maitre), som han igen møder på søndag i Norsk Derby.

I sin seneste start forsøgte Eddie Pedroza at “stjæle” Svenskt Derby med Irish Fire, som dog blev fanget i opløbet og endte som femte.

Kimolas søn Irish Fire som åring. Foto: Alex Cairns / ITM.

“Så det vi tager med på søndag er selvfølgelig, at Irish Fire er ubesejret i sin eneste start på græs i år. Og så er han fantastisk godt tilpas. Blød bane ser jeg kun som en stor fordel, og vi har allesammen sejrsforhåbninger med ham”, siger Bent Olsen, der har booket sidste års danske Derbyvinder Andreas Tapia Dalbark til ridtet på den ene af sine to deltagere.

Harlekin (Mastercraftsman) – som også er søn af en Derbyvinder i form af Dorcia (Henrythenavigator) – sidder Maikel Narvaez Bravo.

“Begge heste arbejdede på Klampenborgs græs mandag morgen, og de er hvor de skal være nu”.

“Jeg har vundet både Dansk Derby og Svenskt Derby, men endnu aldrig Norsk Derby, så det vil være en drøm der går i opfyldelse hvis én af mine heste vinder på søndag”, afslutter Bent Olsen.

Irish Fire med sin træner og ejere. Helle, Frank og Bent har allerede vundet ét klassisk løb sammen på Øvrevoll i år – med Nuevo Estrella i Norsk 2000 Guineas. Foto: Burt Seeger.
Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top