fbpx

Jævnbyrdig dansk 2-årsårgang

2-års toppen i Danmark ligger et stykke lavere rangeret end de foregående år, men til gengæld har hestene været utrolig jævnbyrdige, hvilket kan vise sig at give sporten en god bredde i år 2000.


Med et generalhandicap på 78 topper Søren Jensen-trænede Belle De Crecy listen, mens Amusement med sit handicap på 71 ligger 17 pladser længere tilbage.

De dansktrænede 2-åringer er altså så lige i år, at der ikke er mere end 7 kilo mellem nummer et og sytten! Dette har også vist sig i form af resultaterne af storløbene på Klampenborg, hvor de fire største løb, Skandinavisk Opdrætningsløb, Auktionsløb, Dansk Kriterium og Vinterfavoritternes Ærespræmie blev vundet af fire forskellige heste.

I modsætning til foregående år har dansk galopsport altså ikke haft en decideret fløjmand/dame ved udgangen af sæsonen, hvilket gør den forestående 3-års sæson til en af de mest åbne i mange år.

At netop Belle De Crecy skulle komme til at overvintre som top-ratede hest i dansk træning kom nok bag på de fleste.

På Dansk Galops åringsauktion blev hun som 6. hest i ringen købt tilbage for 10.000 kroner, og opdrætteren Stutteri Bakkehave valgte at beholde hende for at sætte hende i træning hos Søren Jensen. Hun debuterede på Scandinavian Open-dagen i august med sejr i et vinderløb. I hoppens næste start, Auktionsløb, sprang hun meget skidt af og mistede mange længder i starten men formåede at kæmpe sig op gennem feltet og afsluttede flot af til andenpladsen bag staldkammeraten Eko Radisson SAS.

I Dansk Kriterium blev rollerne fra Auktionsløb byttet om, idet Belle De Crecy under Nicholas Cordrey som storoutsider strøg forbi samtlige konkurrenter i opløbet og vandt let foran Eko Radisson SAS, med den danskfødte, men norsktrænede Memory Motel som tredje.

Belle De Crecy har i sine kun tre starter indtjent 165.000 kroner. Hun er efter hingsten Rurik, der døde i foråret, og ud af den ligeledes afdøde hoppe Hot Ember, der i sin lange avlskarriere har produceret 9 vindere, hvoraf Belle De Crecy er den hidtil bedste.

Søren Jensen sad helt og aldeles på 2-års toppen i 1999, og de fire højestratede heste kommer fra championtrænerens stald på Enghavelyst.

Eko Radisson SAS vandt Auktionsløb, Magic Wind Kriteriums Consolation, Novapearl Vinterfavoritternes Ærespræmie og Mayfair Opdrætningsløb.

Netop Mayfair var på alles læber efter sin lette sejr i Skandinavisk Opdrætningsløb. Hun er opdrættet på Stutteri Bregnerødgård og første afkom ud af den fantastiske hoppe All Fair og efter millionhingsten Richard Of York, og med sine to opvisningssejre tidligt på sæsonen var hun et varmt emne til de næste storløb.

Men desværre kom Mayfair til skade under morgentræningen i ugen op til starten i Auktionsløb og dermed var det slut på noget, der ellers tegnede til en fantastisk sæson for den brune hoppe. Mayfair var dog allerede i oktober tilbage i træning og forventes at være helt klar til næste sæson, hvor hun manageres efter storløb forbeholdt de 3-årige hopper. Hun er tilmeldt Mowerinaløb og Dansk Oaks, samt Svenskt Oaks som hendes dygtige mor vandt tilbage i 1994.

Det er en rigtig succes-historie der lægger sig til Bendt Jensen-trænede Nice Deal (Nice Havrais – Chataigne). Nice Deal blev købt tilbage for 10.000 kroner af opdrætter Vagn Sørensen og blev sat i træning hos Bendt Jensen på Klampenborg. Her blev han hurtigt klar og debuterede med to tredjepladser inden han let aflagde sin maidentitel. Herefter overraskede han langt de fleste ved at hjemføre sejren i Produce Stakes.

Nice Deal løb også placeret i 2-åringernes Stayerprøve i Århus, Auktionsløb på Klampenborg og var på Aalborg Væddeløbsbane knebent slået af Cut So Sharp i Aalborg 2-års Grand Prix. Årets sidste start var i den Jydske Vinterfavorit, hvor Nice Deal endnu en gang triumferede efter knaldhård opløbskamp med No Sex. Nice Deal sluttede altså sæsonen med 150.800 kroner på kontoen, og samtidig var han den eneste af de dansktrænede 2-åringer, der formåede at vinde to storløb.

Flemming Poulsen, der sjældent markerer sig i de store 2-årsløb, men i stedet sparer sine heste til 3-årssæsonen ser ud til at have gode kort på hånden til næste år. Stalden har flere interessante emner, men mest iøjnefaldende har været Opus One, der er ubesejret i to starter, heriblandt Basnæsløb over 1800 meter.

Opus One (Mas Media-Delirious) så ikke ud af meget som åring, og debuterede også sent på sæsonen. Han sejrede med det mindst mulige i sit maidenløb, men havde adskillige længder ned til det øvrige felt. I Basnæsløb var han til gengæld helt overlegen og vandt med mange længder, en sejr der har lagt store forventninger på hingstens skuldre inden den klassiske sæson. Opus One er opdrættet af Stutteri Boltegård og ejes af Svein Tufte.

Bent Olsen havde en flot første sæson som træner på Klampenborg, og selv om han godt kunne have brugt lidt mere held med sine to-åringer fik han da vist nogle meget fine individer.

En af dem er importen Robinson (Petardia-Massive Powder) der vandt både på Klampenborg og Jägersro i godt selskab. Robinson sluttede sæsonen som favorit i 2-års Finalen på Jydsk Væddeløbsbane, men her var det for meget at skulle give Power Supply fire kilo og han måtte se sig slået med en lille længde.

Robinson er ifølge Bent Olsen staldens bedste 2-åring og han bliver spændende at følge som tre-årig.

En anden af Bent Olsens potentielle heste er Clarity (Jeune Homme-Ligegaux Maximum). Clarity blev redet ned i debuten og sluttede som tredje, men allerede i starten efter vandt han en sikker sejr i Jydsk Væddeløbsbanes 75-års Jubilæumsløb. Efter denne sejr var han blandt favoritterne i Skandinavisk Opdrætningsløb, men Søren Jensens to hopper Mayfair og Miss Et Toi var her for stor en mundfuld.

Starten i Opdrætningsløb blev Claritys sidste i år idet han døjede med for lidt ledvæske i knæene og behøvede meget ro. Det forventes dog, at han er tilbage i topform næste år, hvor han vil være en af jokerne i kampen om de klassiske laurbær.

De dansktrænede heste har gjort det godt inden for landets grænser, men til gengæld har det været småt med sejre i resten af Skandinavien. Robinson har som før nævnt vundet på Jägersro, og provinstrænede Silvana har vundet en afdeling af 2-åringernes Elitlopp på Täby.

Til gengæld har flere af de danskopdrættede heste i svensk og norsk træning gjort det rigtig flot.

Berner Olsens opdræt Memory Motel (Always Fair-Golden Line) har været med i afgørelsen af flere af de største norske to-års løb, blandt andet var hun en kort slået anden bag Tim Fox i The Heatherwold Cup på den norske derbydag.

Også det danske championstutteri Hjortebo har haft succes med deres opdræt i Sverige, idet Burry Boy (Final Appearance-Fast Row) har sluttet året på flotteste vis ved først at vinde overlegent med 8 længder på Täby, hvorefter han måske leverede den bedste danske præstation i år ved at vinde Kista Tobaks Tvåårselit foran bl.a. den højestratede skandinaviske 2-åring, Nebukanatt, som i starten forinden havde sejret med 6 længder i Vinterfavoritternas Pris.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top