fbpx

Iron Butterfly slutter på toppen

Sejren i Lanwades Stud Stakes (L) på den norske Derbydag i august blev sidste optræden som væddeløber for Wibecke Nagell-Erichsens superhoppe Iron Butterfly. “Wibecke har besluttet at lade hende gå i avlen, og hun skal opstaldes permanent på York Stutteri”, fortæller Niels Petersen onsdag formiddag.


Iron Butterfly og Carlos Lopez ved sejren i Lanwades Stud Stakes (L) 2023. Foto: Hesteguiden.com.

Iron Butterfly (Swipe) vandt Lanwades Stud Stakes (L) to år på stribe i 2022 og 2023, og det betød, at hun indløste en fribedækning til én af avlshingstene på Kirsten Rausings stutteri i Newmarket.

“Wibecke har besluttet, at lade Iron Butterfly gå til den franske Derbyvinder Study Of Man“, fortsætter Niels Petersen, som har måtte affinde sig med, at to af Skandinaviens bedste hopper de senere år nu er gået videre i avlen.

“Det er selvfølgelig ærgerligt både at sige farvel til Iron Butterfly og Ascot Brass på én og samme gang, og de kommer uden tvivl til at efterlade et stort tomrum i stalden. Det er to heste, som har været småt dominerende i de skandinaviske græsopgør for hopper, og umiddelbart har vi ingen til at overtage stafetten med det samme”.

Niels Petersen med Iron Butterfly og Maikel Narvaez Bravo under 2023-opholdet på Meydan i Dubai. Foto/Copyright: Erika Rasmussen.

Iron Butterfly vandt ni af sine 23 starter i en karriere som spandt fra 2- til og med 5-årssæsonen, og hun indløb små 3,5 millioner svenske kronor.

Hoppens største præmiemæssige triumf kom i 2021-udgaven af The Macallan Dansk Derby, hvor hun med tre sikre længder henviste Go On Carlras (Harzand) og Good Fortune (Appel Au Maitre) til de nærmeste pladser.

Når Iron Butterfly inden jul ankommer til sit nye hjem på York Stutteri, opstaldes hun ved siden af sin halv-storesøster Ramone (Eishin Dunkirk), som tidligere på året nedkom med sit første føl, en hingst efter Juniper Tree (Galileo).

Også de tre øvrige halvsøstre, Kitty Cat Fly (Swing That Cat), Careless Whisper (Barocci) og Queens (Philomatheia), er i gang med at bringe den amerikanske blodlinje videre. Navnlig er Queens mor til én af årets bedste 2-årige heste i Skandinavien, Lone Kaj-Nielsens Auktionsløbsvinder Brigadier (Moohaajim).

Iron Butterfly, Niels Petersen, Wibecke Nagell-Erichsen og Carlos Lopez – det vindende team bag Iron Butterfly i The Macallan Dansk Derby 2021. Foto: Burt Seeger.

Foruden sejrene i Lanwades Stud Stakes (L), Dansk Derby, Dansk Breeders’ Cup, Breeders’ Prize Classic og Sceptre Stakes, var Iron Butterfly anden i Breeders’ Trophy Classic og Fawzia Stakes, tredje i Scandinavian Open Championship (Gr.3) samt fjerde i Balanchine Stakes (Gr.2) på Meydan, og hun opnåede som bedst et generalhandicap på 90.

Kun to gange startede hun på dirt track: Da hun vandt i debuten som 2-årig hjemme på Øvrevoll, samt i 2023-udgaven af Margareta Wettermarks Minneslöpning på Jägersro, hvor hun var anden bag Mystery Night (Night Of Thunder).

Det forrygende opløb i Dansk Breeders’ Cup 2022, hvor Iron Butterfly på de sidste meter fik nedkæmpet ærkerivalen Good Fortune. Foto: Burt Seeger.

Udgangen af 2023 markerer i det hele taget et gedigent generationsskifte blandt de skandinaviske elitehopper. Udover Iron Butterfly og Ascot Brass (Juniper Tree) er der også sagt officielt farvel til Oaks- og Listed-vinderen Havana Red (Havana Gold), Derby- og Breeders’-vinderen Titannia (Appel Au Maitre) og den 3-årige 1000 Guineas-vinder Angel Field (Harry Angel).

Samtlige fem elitehopper fortsætter heldigvis deres karrierer fordelt mellem stutterier i Sverige og Danmark.

Iron Butterfly og Maikel Narvaez på Meydan. Foto/Copyright: Erika Rasmussen.
Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top