fbpx

RaceTime: Familien Olsen har succes.

Galopkendere forbinder navnet Olsen med Bent Olsen, datteren Lea og sønnerne Rasmus og Mikkel. Men der er også en anden, meget aktiv og succesrig familie Olsen i dansk galopsport. Dean P. Olsen, sønnen Lucas og broderen Jan. De sætter deres præg på bl.a. amatørsporten i dansk galop, og de er meget kvalitetsbevidste. RaceTime har besøgt Dean, ægtefællen Mette og sønnen Lucas i Stenlille og korresponderet med Jan, der nu er flyttet til Dubai.


19. juni 2021. De to halvsøskende Tony Soprano og Meadow Soprano vinder på Klampenborg Galopbane. Begge heste er ejet, opdrættet og trænet af Jan Olsen.

17. juli 2021. Såvel Jan som Dean Olsen har heste med i dagens løb for lærlinge og amatørryttere. Der bliver kamp til stregen. Jan Olsens Red Gold med Natasha Archer i sadlen vinder knebent efter kamp foran Noble Question med Lucas Olsen. Ved Hestesportens Galla i Århus den 12. februar i år var både Natasha og Lucas indstillet som Årets komet 2021. Her vandt Natasha også.

Lucas Olsen vinder på ryggen af Noble Question HM Dronning Ingrids Ærespræmie 2021. Foto: Gormfoto.dk.

11. september 2021. Noble Question vinder HM Dronning Ingrids Ærespræmie på Fyens Væddeløbsbane og bliver senere på året kåret til Årets Hest på Fyn. Noble Question er ejet af Dean og Mette Olsen, og han blev redet af deres søn Lucas.

5. december 2021. Lucas Olsen vinder i den italienske by Pisa Fegentri-finalen for mandlige amatørryttere på Pinky Guy.

2021 var et godt år for familien Olsen. På Klampenborg, i provinsen og internationalt.


IDYL I STENLILLE.

Efter en historisk våd februar måned viste vejret sig fra sin bedste side, da RaceTime den 11. marts besøgte Mette og Dean P. Olsen og sønnen Lucas på deres gård i Stenlille. Det var stadig koldt, og det blæste, men man kunne ikke undgå at få forårsfornemmelser. Der blev serveret kaffe og kager i det moderne indrettede stuehus, og senere var der besøg i foldene på den ca. 5 ha. store ejendom.

Her løb Transsylvania rundt og nød vejret sammen med datteren Tassmania (Sir Percy) og sønnen Trickstar (Magician) og i selskab med sidste års tredobbelte vinder Noble Question.


Lucas i centrum omgivet tv. af Noble Question og sin mor Mette og til højre af Trickstar og sin far Dean. Foto: Klaus Bustrup.

DET STARTEDE MED HUGO.

Det var Dean og Jans far, Hugo, der satte det hele i gang. Hugo var minkavler på en gård i Vemmelev nær Korsør, og han solgte også mink til avl. Han var derfor dybt berørt, da regeringen i november 2020 besluttede at aflive alle danske mink. Som ung blev Hugo sendt til Irland for at lære irerne om minkavl, og det ændrede hans liv. Her mødte han sin senere ægtefælle Helen, og her fødtes interessen for galopheste. Hugo red bl.a. ud for legendariske Vincent O´Brien, og han red væddeløb i Irland.


Sir James (Honoured Guest-Torbine) efter en sejr på Klampenborg Galopbane i august 1988. Hugo Olsen red og ved tøjlerne sønnen Dean med mere hårpragt end i dag. Torbine tjente i mange år som avlshoppe for Hugo Olsen. Foto: Burt Seeger.

Hugo huserede på de danske galopbaner i perioden fra 1975-88, hvor han red amatørløb, ofte på heste, som han selv trænede. Hugo, der i dag 83 år gammel, følger stadigvæk med i sporten, ligesom han og hustruen Helen nyder at komme på besøg i Stenlille og følge hestene.


DEAN PASSEDE OG PLEJEDE HESTENE, JAN STUDEREDE PROGRAMMER OG STAMTAVLER.

Dean P. (Patrick – Deans mor er jo irsk) og lillebroderen Jan voksede op på forældrenes gård, og her fik de to interessen for galopheste, medens en lillesøster og -bror ikke blev grebet af sporten på samme måde.

Og Dean fortalte, at medens han passede og plejede hestene, var Jans interesse især at studere løbsprogrammer og stamtavler. ”Jan sad ikke på en hest hos vores forældre”, tilføjede Dean, men det kom senere, medens Dean hurtigt blev for tung til at ride væddeløb.


DEAN HAR SELV BYGGET LØBEBÅND.

Mette og Dean mødtes, da de begge var regnskabselever. Nu kan de snart fejre sølvbryllup. Mette har job som Senior Business Analyst, og Dean er Senior Business Controller. De har to børn. Anne, der er 23 år og revisor, og Lucas, der arbejder som landmåler og fortsat bor hjemme.


Bag succesrige personer står ofte en kvinde. Dean og Lucas passer hestene, men Mette følger tæt, hvad der sker, og hun tager sig af så meget andet. Foto: Klaus Bustrup.

I Stenlille har Dean gode muligheder for at røre hestene på grusveje, og han har fornylig selv bygget et løbebånd. Hvis der er behov for mere, tager Dean turen til Jægerspris, hvor han har mulighed for at benytte trænerparret Rikke Bonde og Nicolaj Stotts træningsfaciliteter.

Dean erkender, at han med sine egne faciliteter ikke har mulighed for at træne de allerbedste, som han derfor sender i professionel træning.

Dean begyndte som amatørtræner i 2002, og i 2007 fik han sin første sejr med Mr. Sand. Blandt de andre heste, som Dean har trænet, nævnte han Miss Else og Touareg. Begge var ejet af Mette og Dean, og de vandt begge to løb.


FRA CHANTILLY TIL STENLILLE.

I 2010 tilbød den i Chantilly bosiddende svenske træner Pia Brandt Jan Olsen Polliwilline (Mull Of Kintyre) i fol ved den franske derbyvinder Le Havre, der netop har afsluttet sin succesrige karriere som avlshingst.

Jan havde allerede fire avlshopper i Frankrig, men i stedet for bare at afvise Pia formidlede Jan til bl.a. broderen Dean, at Polliwilline kunne erhverves gratis – dog mod at betale 5000 euro ved levende føl. Og sådan havnede Polliwilline i Stenlille hos Mette og Dean.


Pia Brandt.
Pia Brandt. Meget succesrigt svensk træner i Chantilly.

TRANSSYLVANIA I CENTRUM.

Resultatet blev Transsylvania, der i Dean og Mette Olsens farver og i Helle Christensens træning blev anden i Mowerinaløb i 2014. Året efter blev det til sejr i Lanwades Stud Fillies Stakes (L) på Øvrevoll.

Siden da har Transsylvania været opstaldet som avlshoppe hos Mette og Dean i Stenlille, hvor hun har fortsat succesen. I år skal hun bedækkes af den tyske derbyvinder, In Swoop (Adlerflug – Iota), der nu er opstaldet på Coolmore Stud i Irland.


In Swoop vinder Tysk Derby 2020 (Gr.1) før Torquator Tasso, der vandt Prix de l’Arc de Triomphe (Gr.1) i 2021. Efter derbysejren i 2020 var In Swoop senere på året anden i Prix de l’Arc kort slået af Sottsass (Siyoni) og med Enable i det slagne felt. Foto: Galop Online.

TASSMANIA – DOBBELT GUINEAS-VINDER.

I 2017 fik Transsylvania sit første afkom, et hoppeføl efter Epsom Derbyvinderen Sir Percy, der er opstaldet som avlshingst på Lanwades Stud. Tassmania, som hun blev døbt, blev sat til salg på Åringsauktionen på York Stutteri i 2018, men Dean var ikke tilfreds med tilbuddene og købte hende tilbage for 140.000 kroner. Det viste sig at være en god beslutning.

Tassmania forblev i Dean og Mette Olsen eje, og i 2020 takkede hun for tilliden ved at blive dobbelt Guineas-vinder. Først vandt hun Dansk 1000 Guineas, og kronen på værket kom med sejren i Dansk 2000 Guineas foran den senere danske derbyvinder Ready Teddy.

Tassmania blev trænet af Poul Fitzsimmons og i begge løb redet af Malin Holmberg. Tassmania er nu gået i avlen, og hun skal i år bedækkes af Gruppe-3-vinderen Evasive, der har været opstaldet på Haras de Grandcamp i Frankrig, men nu tjener som avlshingst hos Knut O. Arnesen i Norge.


Dean og Mette Olsens eget opdræt Tassmania vinder Dansk 2000 Guineas 2020 før den senere danske derbyvinder Ready Teddy, der med en sejr kunne være blevet Triple Crown-vinder. Tassmania blev redet af Malin Holmberg og trænet af Paul Fitzsimons. Foto: Burt Seeger.

Transsylvania fik i 2019 et hoppeføl efter Appel Au Maitre, Titannia, og i fjor nedkom Transsylvania med et hingsteføl, Trickstar, efter den irske 2000 Guineas-vinder (Gr1) og Breeders’ Cup Turf (Gr.1) vinder Magician (Galileo).


TITANNIA TEGNER LOVENDE.

Tassmanias halvsøster Titannia, der nu er i træning hos Lars Kelp, havde en flot sæson i fjor, selvom hun stadig er maiden. Hun blev fjerde i Breeders’ Trophy Juvenile på Bro Park, og hun var anden på Klampenborg i Vinterfavoriternes Ærespræmie, men klart slået af den øjeblikkelige derbyfavorit Charming Knight.

Titannia er meldt i stort set alt i år, incl. Breeders’-løbene”, nævnte Dean. ”Det er værd at notere sig, at Tassmania forbedrede sig meget fra 2- til 3-årig. Men Titannia er anderledes end Tassmania; anderledes bygget. Jeg ved ikke, om hun står distance. I første omgang går vi efter Guineas-løbene, som hendes halvsøster vandt, og vi møder gerne op i endnu et Dansk Derby.”


Dean P. Olsen med Titannia på Jägersro den 26. september i fjor. Titannia blev tredje slået af Pjerrot og Røde Baronen. Foto: Kim Gudman.

Magician-sønnen og Tassmania og Titannias halvbror, Trickstar, planlægger Mette og Dean at sætte til salg på Scandinavian Open Yearling Sale på York Stutteri fredag den 23. september i år.


Transsylvania i fjor med sit hingsteføl, Trickstar efter Magician (Galileo). Foto: Mette og Dean Olsen.

NOBLE QUESTION I STÆRK FORBEDRING.

I fjor opnåede Dean og Mette Olsen flotte resultater med Noble Question, der vandt tre gange og hver gang med sønnen Lucas Olsen i sadlen. “Noble Question er en pivskid”, mener Dean, “og det ser ud til, at det kun lykkes at vinde med ham, når Lucas rider ham”.

Noble Question er efter Juniper Tree og ud af Jersey Girl (Binary File). Jersey Girl er halvsøster til Diamool (Mamool), der blev totalisatorvinder i det dramatiske Dansk Derby i 2010, der efter en lang voldgiftssag endte med at få Sir Henry som vinder og Diamool som anden.

Noble Question er nu 6 år gammel. Han er opdrættet af Milo Racing, og han var ejet af Peter Hæstrup, men han blev i december 2019 købt af Mette og Dean P. Olsen. Noble Question var først i træning hos Ian Archer og senere Bent Olsen, inden Dean selv overtog træningen i foråret 2020.

Han debuterede først som 3-årig, og han vandt sin første sejr som 4-årig i et klasse 5-handicap i Århus med Lucas Olsen i sadlen. I fjor gik det så hurtigt fremad. Noble Question startede med 67 i handicap, og han nåede et handicap på 78, og sluttede året med et handicap på 77 efter tre sejre, to på Fyns Væddeløbsbane og en på Jydsk Væddeløbsbane – alle med Lucas Olsen i sadlen.


Familien Olsen samlet efter sejren med Noble Question i Olsens Hestetransports Ærespræmie på Fyens Væddeløbsbane. Lucas i sadlen og til venstre ses ejerparret Mette og Dean Olsen. Ved tøjlerne Gert Larsen, afgående formand for Fyns Galopklub, hvor han netop er udnævnt til æresmedlem. Foto: Gorm Foto.

Den største sejr kom i HM. Dronning Ingrids Ærespræmieløb på Fyens Væddeløbsbane, hvor Noble Question vandt med topvægt 72 kilo. I alt blev det i fjor til 11 væddeløb på tre forskellige danske væddeløbsbaner. Tre gange sejrede Noble Question, fire gange var han anden, og han løb på distancer fra 1400 – 2000 meter.

Dean er lidt usikker på, hvordan Noble Question vil klare sig i år. “Han er kommet højt op i handicap, men vi får se”.


IVRIG FORTALER FOR AMATØRSPORTEN.

Dean er meget engageret i vilkårene for amatørløb i Danmark, og han er en ivrig aktør på de sociale medier. Overfor RaceTime påpegede Dean, at to af de mest succesrige trænere i fjor, Rikke Bonde og Lea Olsen, begge har været amatørryttere.


Lea Olsen får overrakt ærespræmie af HKH Prinsesse Benedikte, imens Dansk Galops formand Nick Elsass ser til. Foto: Burt Seeger.
Lea Olsen får overrakt ærespræmie af HKH Prinsesse Benedikte efter sejren i HKH Prinsesse Benediktes Ærespræmieløb i 2018 med Talisman. Foto: Burt Seeger.

Ifølge propositionerne for i år er der kun udskrevet ni amatørløb på Klampenborg, hvilket Dean synes er for lidt. Samtidig er han skuffet over, at Prinsesse Benediktes Ærespræmieløb nu bliver et løb for professionelle ryttere.

“Hvad kan der gøres?” Dean nævnte bl.a., at man på Klampenborg kan nedsætte anmeldelsespengene, som man har gjort det i Provinsen og sørge for, at der ikke samme dag udskrives konkurrerende løb for professionelle ryttere. Dean tror på, at hvis der bliver bedre betingelser for amatørløb, så vil der hen ad vejen også komme flere dygtige amatørryttere.


LUCAS MERITERENDE SEJR I FEGENTRI FINALEN.

Mette og Deans søn Lucas fik sit afgørende gennembrud som amatørrytter i fjor. Men allerede i 2020 viste han sig som en stjerne in spe med tre sejre på hhv. Jydsk Væddeløbsbane, samt i Sverige på Jägersro og Bro Park. Vinderprocenten var så flot som 30.

I sin karriere har Lucas redet 68 løb i alt, og det er blevet til 7 sejre. Den første kom i maj 2020, hvor Lucas vandt med 15 ½ længde på Jägersro på ryggen af Label.

I fjor fik Lucas Olsen flere ridt, 26 i alt, og det blev til fire sejre. De tre i Danmark med forældrenes Noble Question og mest bemærkelsesværdigt sejren i Fegentri-finalen i Pisa med Pinky Guy efter et meget flot ridt.

Lucas brugte pisken, de gange han måtte i finalen. RaceTime spurgte ham, hvad han mener om de nye regler om brug af pisk i Danmark. Lucas synes, de er i orden. “Ingen tvivl om, at nogle heste bliver 3-4 længder bedre, hvis de får en påmindelse”, nævnte Lucas. “Dem hører Pinky Guy til. Nogle heste skal motiveres. Alligevel synes jeg, det er i orden af hensyn til galopsportens renommé. Og personligt har jeg med min vægt bedre muligheder for at skubbe en hest frem”, tilføjede Lucas.


Lucas Olsen vinder Fegentri-finalen i Pisa med Pinky Guy efter et flot, velafstemt løb. Foto: Privatfoto.

Fegentri World Championship blev stiftet i 1955 af entusiastistiske amatørryttere. I dag deltager 25 lande, og der skabes varige venskaber mellem amatørryttere på tværs af landegrænser. Kun de bedste amatørryttere i deltagerlandene kvalificerer sig.

Skandinaviske amatørryttere har haft stor succes i Fegentri. Svenske Jessica Wadst har vundet tre gange. Senest vandt hun i 2018. I årene før blev det også til sejr for svenske amatørryttere. I 2017 for Elliot Öhgren og i 2016 for Josephini Chini. Samme år vandt også danske Sabina Gammelgård en sejr i Fegentri.


LUCAS VIL GERNE VÆRE PILOT I FORSVARET

Lucas er 21 år gammel, og han har et job som landmåler. Som yngre red han ponygalopløb, og han red sit første amatørløb i Norge, da han var kun 15 år gammel. Han var et år i Newmarket hos træner James Owen, og han var i den sammenhæng flere gange på British Racing School.

I slutningen af denne måned drager Lucas igen til England for at ride hos James Owen, og han håber derefter også at få mulighed for at ride i Frankrig.


Lucas Olsen. Succesrig amatørrytter. Han har søgt om at blive optaget på en pilotuddannelse i Forsvaret, og fremtidsdrømmen er et liv som pilot i ugens løb og væddeløb i weekenden. Foto: Klaus Bustrup.

Den 3. april i år er Lucas igen inviteret til at ride væddeløb i Pisa, hvor han vandt i fjor, og den invitation har han sagt ja til. Det gælder dog for deltagelse i Fegentriløb, at de deltagende amatørryttere selv skal betale rejseomkostningerne, så sponsorer er meget velkomne!

Lucas har søgt om at blive optaget på forsvarets pilotuddannelse, der begynder i august måned i år, men han ved endnu ikke, om han bliver optaget og skal flytte til Karup.


TO GANGE AMATØRCHAMPION PÅ KLAMPENBORG.

Deans bror og Lucas’ onkel Jan Olsen har været aktiv i galopsporten i mange år som amatørrytter og -træner, opdrætter og hesteejer. I karrieren som amatørrytter er det blevet til 14 sejre, og i fjor var Jan stadig væddeløbsaktiv, da han red sin egen Meadow Soprano på Klampenborg.


Jan Olsen vinder i 1998 i sin kun anden start som amatørrytter med Square Dance, der var trænet af faderen Hugo Olsen. Foto: Privatfoto.

ENGAGERET I HESTESPORT I FRANKRIG I MANGE ÅR.

I Frankrig har Jan Olsen i mange år haft hesteinteresser, og han har haft opstaldet avlshopper og haft heste i træning hos svenske Pia Brandt, Flemming Poulsen samt Jonathan Pease. Gennem årene er det blevet til salg af mange franskopdrættede afkom, der har vundet løb og været placeret rundt omkring i Frankrig, England og Irland.

Jan Olsen var en af de første, der helt tilbage i 2002 sendte hopper til bedækning uden for landets grænser for senere at fole i Danmark. Det resulterede i gode heste som Batistuta (Daliapour) og Risky Lady (Take Risks), der var anden i Mowerinaløb i 2009 bag Tatoosh men før Härkila – to andre af de absolutte stjerner i årgangen.


LISTED-VINDER I FRANKRIG.

Blandt højdepunkterne i karrieren nævner Jan overfor RaceTime Cerveza (Medician), der sejrede i 2011 iListed-opgøret Prix La Sorcellina.


Jan Olsens Cerveza (yderst) med G. Benoist i sadlen vinder Prix La Sorcellina før Sheik Hamdan Al Maktoums Riqa. Cerveza var trænet af Pia Brandt. Foto: Privatfoto.

Tre år senere var Jan tæt på en ny Listed-sejr, da han med sin egentrænede Aylin (Gold Away) blev nr. to i Esso Cup over 2200 meter i Hamborg. Året efter vandt Aylin Erik O. Steens Memorial på Øvrevoll i sin sidste start som væddeløber.

I avlen er Aylin mor til den ustartede hoppe Pie O My (Kendargent), nu 4-årige Red Gold (Muhtathir), der vandt på Klampenborg i fjor samt 2-årige Longchamp (Evasive). Aylin og datteren Pie O My er fortsat i Jan Olsens eje og opstaldet som avlshopper på Fyn hos Stutteri Nova. Red Gold er i dag i træning hos Keld Chr. Karlsen i Ålborg og Longchamp hos Jessica Long i Sverige.


Aylin (inderst) med Shane Karlsson i sadlen vinder Erik O. Steens Memorial 2015 på Øvrevoll før Stall Perlens fantomhoppe Amie Noire og Stald Shakers Indigo. Foto: Hesteguiden.com.

VINDER AF 1,4 MILLIONER KRONER.

I 2007 hentede Jan Olsen 5-årige Here She Comes til Danmark, hvor Jan selv trænede hende. Hun havde været placeret i adskillige Listed-løb i Frankrig, og hun fulgte succesen op i Skandinavien med sejr i bl.a. Stutteri Hjortebos Ærespræmie, ligesom hun fire gange var i Top-3 i skandinaviske Listed-løb. I sin karriere indtjente Here She Comes næsten 1,4 millioner kroner.


Marianne og Jan Olsen med Here She Comes efter sejren i 2007 i Stutteri Hjortebos Ærespræmie, Nicholas Cordrey red. Foto: US Photo.

STORLØBSSEJRE MED DANISH DESIGN.

I 2014 var det tid til, at Jan Olsen tog sin franskopdrættede American Post-datter Danish Design til Danmark, hvor han selv trænede hende. Det blev til sejr i 2016 i Göteborgs Stora Pris før legendariske Maltho. Samme år vandt hun Gentofte Kommunes Ærespræmie foran Land’s End.

Året efter, da Danish Design var kommet i træning hos Jørgen Tølbøll, vandt hun igen Gentofte Kommunes Ærespræmie før Exquest, som hun gav syv kilo. Det bragte Danish Design op på 87 i generalhandicap. Danish Design er nu gået i avlen.


GÅRD OG TRÆNINGSFACILITETER I BEDER NÆR ÅRHUS

Jan Olsen, der er ejer af et shippingfirma, er gift med Marianne, der deler interessen for fuldblodsheste. Høj forretningsaktivitet gjorde, at Jan i 2016 overvejede at indstille sine galopinteresser, så i 2017 overlod han træningen af sine heste til Jørgen Tølbøll.

Men i 2018 købte Marianne og Jan en gård otte kilometer fra Århus, og her havde de indrettet stalde og træningsfaciliteter. Samtidig blev alle de heste, de havde i Frankrig flyttet til gården i Beder.


NYT DOMICIL I DUBAI.

Fra Beder til Dubai, hvor Marianne og Jan har alle muligheder for at følge nogle af galopsportens bedste. Foto. The News Glory.

Manglende tid og kræfter gjorde dog, at Marianne og Jan solgte deres ejendom sidst i 2021, og nu er de flyttet til Dubai, hvor de fra deres stambord på Meydans imponerende tribune har mulighed for at følge løbene i Dubai World Carnival.

Deres elskede heste har de ikke villet skille sig af med. Deres tre avlshopper Aylin, hendes ustartede datter Pie O My (Kendargent) samt Danish Design er nu opstaldet på Fyn hos Stutteri Nova, og de går alle til bedækning hos Girolamo (Dai Jin).

Tony Soprano, Go Goofy, der er halvbror til Danish Design, samt Red Gold er i træning hos Keld Chr. Karlsen i Aalborg, der nu har i alt otte heste i træning. Og de to 2-åringer Longchamp (Evasive – Aylin) og en anden halvbror til Danish DesignSaint Cloud (Evasive) samt Meadow Soprano er i træning hos Jessica Long.


TO SEJRE SAMME DAG PÅ KLAMPENBORG MED TO HALVSØSKENDE.

Jan Olsen havde et godt år i fjor. Det blev til fem sejre – alle på Klampenborg – i 25 starter. Det giver en flot sejrsprocent på 20. De to halvsøskende Tony Soprano og Meadow Soprano stod for tre af sejrene.


Jan Olsen sammen med nu afdøde Maternelle, der er mor til såvel Tony Soprano (American Post) som Meadow Soprano (Gallway). Jan Olsen har satset stærkt på meget veltrukne heste. Foto: Privatfoto.

Maternelle (Machiavellian) er halvsøster til vinderen af Irsk St. Leger (Gr.1) og Preis von Europa (Gr.1) Jukebox Jury (Montjeu). Og den 19. juni 2021 var en god dag for Jan Olsen på Klampenborg væddeløbsbane. Begge hans Maternelle-afkom vandt.


HVILKE FORVENTNINGER HAR DU TIL SÆSON 2022?

Jan påpeger, at hans afkom er efter ”sene” franske blodlinjer, der normalt ”blomstrer” for alvor som 4-årige og ældre. Jan håber på et par sejre i 2022, og han forventer, at i hvert fald en af hans heste kan stige til et generalhandicap på 82-86.


AKTIV DEBATTØR.

Jan Olsen har en fortid som bestyrelsesmedlem i Dansk Galop, og han har aldrig været bleg for at lufte sine synspunkter.


Jan Olsen er kendt for at sige sin mening. Foto: Ole Hindby.

Overfor RaceTime påpeger Jan Olsen, at han selv har haft en del heste med et handicap på 80 eller mere, men han understreger samtidig, at galopsporten lever af spillet. Og uden løb for hestene i handicapklasse 3, 4 og 5 med store felter, bliver det for spillerne uinteressant at lave store V-boner samt triospil.

”Ledelsen har i årevis svigtet heste i de kategorier”, mener Jan. ”I stedet har man hver gang der var ekstra penge brugt dem på Auktionsløb og andre 2- og 3 års løb, altså på heste, der allerede har rigeligt at løbe om. Den tankegang bør revurderes, hvis man vil øge totalisatorspillet”.

Jan Olsen ser også gerne, at man rykkede alle Breeders’-løb i Skandinavien til at være for 4-årige og ældre heste. Jan påpeger, at heste med 75-85 i handicap efter treårssæsonen skal være heldige, hvis de løber 100.000 kroner ind på en sæson.

”Der er jo næsten intet at løbe om i præmiesummer for den kategori af heste. Helt modsat når de er 2- og 3-årige”, udtaler Jan, der fortsætter: ”Det ville medføre, at hestene ikke blev så hårdt startet i to- og treårssæsonen og dermed blev mere holdbare. Samtidig ville hesteejerne få større interesse i at beholde heste med et handicap på 75-85, da selv en 3.-4. plads i et Breeders’-løb er mere værd en tre sejre i handicaps”.


Flying Colours med Jan Olsen i sadlen og hustruen Marianne ved tøjlerne efter en sejr i 2004 på Klampenborg. Sejren var med til at sikre Jan sit andet championat som amatørrytter på Klampenborg. I maj i fjor var Jan i sadlen på Meadow Soprano på Klampenborg. Foto: US Photo.

AFSLUTNING.

Det er spændende at beskrive en familie, der i tre generationer – hver på deres egen vis – har været engageret i og fascineret af galopsporten.

Picture of Klaus Bustrup

Klaus Bustrup

RaceTime. Født 1947 i København. Har i sin professionelle karriere været administrerende direktør i Landbrugsraadet (i dag Landbrug & Fødevarer) 1994-2008. Formand for Danidas Styrelse 2008-13 og formand for FødevareBanken 2013-19. Klaus har som sin bror Per haft sin gang på Klampenborg Galopbane i mere end 60 år.

Seneste artikler

Scroll to Top