fbpx

En inkarneret ildsjæl er gået bort

Fredag nat den 22. december sov Hans Jacob Moresco ind efter nogen tids sygdom, 80 år gammel.


I galopkredse var Hans Jacob Moresco nok mest kendt som den utrættelige “Keeper of the Stud Book”, nemlig personen, som værnede om Galopsportens og avlens grundværdier, integritet og kvalitet.

Det hele startede på det sted, hvor Ordrup Bibliotek nu ligger; på vejen, som nu bærer familiens navn – der hvor Adelaide stalden, ejet af Familien Moresco, fejrede store triumfer. Bedst kendt for den yngre generation er nok hesten Tortue (skilpadden), som har lagt navn til Klampenborgs velestimerede efterårshandikap.

Hans Jacob Moresco arbejdede som ung mand i Paris for familiens beklædningsfirma, derfor hans store indsigt i det franske og i den internationale galopsport og avl. Da Hans Jacob Moresco trak sig tilbage fra stillingen som direktør for Foreningen til den Ædle Hesteavls Fremme, fik han af den internationale galoporganisations president den fineste hædersbevisning, som ellers kun gives til “rigtige” franskmænd, som tak for over sin 30 års store indsats for europæisk samarbejde – Danmark kom på landkortet.

Moresco, som han blev kaldt af de fleste – man var jo oftest også DE`s !! nød stor international respekt i galopkredse, men også herhjemme i Det Berlingske Hus var hans til tider meget personlige og hvasse pen noget, der blev lagt mærke til, og det var i høj grad medvirkende til, at Galoppen fik så mange spalte millimeter, som den fik.

Hans Jacob Moresco “overlevede” mange “store” formænd for Ædle Hesteavl, bl.a. Sir Eric Tersling og Ejler Rasmussen, som vi “unge” tit fik at vide, at der var god grund til at tage ved lære af.

Der blev løst mange store opgaver i Morescos tid; een af de største udfordringer var “Det nye EU” med dets muligheder og begrænsninger – resultatet var, at vi kan reservere 25% af vor løb til støtte for det indenlandske opdræt og sport – hvilken udfordring og udformning vi stadig har den dag idag.

Vi vil savne Hans Jacob Morescos store indsigt og aldrig manglende engagement, og som garantien for, at der altid skal være kontinuitet !!

Vore tanker går til familien, og specielt hustru Karen, som altid sørger for, at vi ikke mister jordforbindelsen.

Æret være Hans Jacob Morescos minde.

Nick Elsass, fmd, Foreningen til den Ædle Hesteavls Fremme.

Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top