fbpx

Er du med på de nye regler for trængning?

På foranledning af galopsportens hovedorganisation, IFHA ((International Federation of Horseracing Authorities), har Dansk Galop sammen med 58 øvrige lande valgt, at ensrette reglerne for konsekvenserne af trængning i løb.


Foto: Burt Seeger / US Photo.
Foto: Burt Seeger / US Photo.

“Der har hidtil eksisteret to forskellige regler på verdensplan”, indleder Dansk Galops direktør Peter Knudsen.

“USA og Europa – med undtagelse af Storbritannien og Irland – har haft én regel, mens resten af verden har haft en anden. Det er nu besluttet, at indføre én regel på verdensplan, og det er den som kendes fra Storbritannien og Irland”.

Ifølge de tidligere gældende regler blev en hest deklasseret, hvis en trængning havde indflydelse på løbets resultat. Hvis vinderen f.eks. trængte den hest som var tredje i mål, men dommeren vurderede at den generede hest kunne have været nummer to hvis trængningen ikke var sket, så flyttede dommerne vinderen bag den trængte hest i resultatrækken.

Den nye regel, som altså gælder overalt i Skandinavien og som Klampenborgs Voldgift tager i brug for første gang i morgen, betyder, at en hest kun deklasseres, hvis den ved hjælp af trængningen forbedrer sin placering.

“Dommerne ændrer således ikke på resultatet, selvom den trængte hest måske mistede en eller flere placeringer, såfremt dommerne skønner, at den vindende hest havde vundet uanset om den havde trængt en anden eller ej. Har den vindende hests rytter redet decideret farligt eller hensynsløst, skal der dog altid ske diskvalifikation. For rytterne har regelændringen ingen betydning – de skal fortsat ride hensynsfuldt. Det er alene konsekvenserne af ridningen, som kan blive anderledes end tidligere”, slår Peter Knudsen fast.


Den officielle regelændring findes nu i Dansk Væddeløbsreglement paragraf 115:

§ 115. Enhver rytter skal under løbet ride således, at de øvrige deltagende ryttere og heste ikke generes.

Stk. 2. Finder trængning sted, skal den hest, som har trængt en anden hest, deklasseres/diskvalificeres, såfremt det skønnes, at den som følge af trængningen forbedrede sin placering i løbet. Tilsvarende gælder, hvis en hests rytter lægger hindringer i vejen for en anden rytter eller dennes hest.

Stk. 3. Deklassering/diskvalifikation skal ske, uanset om det indtrufne skyldes hestens manglende styrbarhed eller rytterens ridt.

Stk. 4. I tilfælde af farlig eller hensynsløs ridning skal der foretages diskvalifikation.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top