fbpx

Dominostalden er ingen industri

Galopsporten er næsten hele vores liv udtaler Inge Mette Dejgaard og Gert Hansen i dette interview.


På pladen står der FAR BELL. Af pladen fremgår det også, at året var 1967 og at jockeyen hed Gert Hansen. Pladen er indmuret på Klampenborg Galopbane under hovedtribunepladserne sammen med andre rækker af plader og navne.

Vi taler naturligvis om det år, hvor Gert Hansen vandt derbyet med hesten Far Bell.

I dag over 30 år senere mødes jeg med Gert og Inge Mette Dejgaard, bedre kendt som Sisse, i den hyggelige stald Domino.

Når vi taler om dengang han vandt med Far Bell, giver det stadig anledning til en kuldegysning ned ad rygraden på Gert, for hvor var det en fantastisk oplevelse. Han fortæller, at staldens sædvanlige jockey ikke ville ride hesten i derbyet og derfor blev det Gerts job. Og hvilket job.

I dag er Gert 62 år. Han kom i lære i 1951, blev træner i 1979 men red stadig i løb. Gert kan se tilbage på mange gode år inden for galopsporten med heste som Kentucky Queen og Mads Bomstærk, som Gert trænede eller Flying Drummer, hvor Gert var jockey. Derudover har Gert også vundet et derby i Sverige, så oplevelser har der været nok af.

Set i bakspejlet giver Gert Hansen udtryk for, at han egentlig ikke synes, at hestene løber stærkere nu end de gjorde før i tiden. Snarere tværimod. Årsagen er, mener han, at foderet nu om dage er for dårligt.

Der anvendes stråforkortningsmidler, høet høstes anderledes, og når de pakker halmballer op i stalden støver det ganske forfærdeligt. Alt sammen ikke noget, som nutidens heste kan have godt af.

Forholdet mellem hesteejer og træner var også anderledes før i tiden. Ejerne kom på banen med stråhat på derbydagen, man sagde hr. og De til hinanden, der var i det hele taget større distance mellem folk. Det var de rigtigt rige folk, der ejede galopheste, og de var måske nok lidt mere tålmodige med hestene og kunne tillade sig at vente på, at hestene var helt klar, før de blev sendt ud i de store løb.

Jeg spørger Gert, om han kan give et par gode fiduser til kommende trænere. Hertil svarer han, at lysten og interessen er altafgørende, for det er ingen guldgrube at være galoptræner. Lidt startkapital vil også kunne hjælpe interesserede i gang.

Gert stoppede som træner i 1993 for at overdrage stald og heste til Sisse.

Sisse fortæller, at hun første gang var med sine forældre til galopløb som 12-årig, og så var hun helt solgt. Hun hjalp derefter til i forskellige stalde og efter studentereksamen blev hun med det samme ansat af Gert Hansen.

I januar 1994 startede Sisse så som træner. I dag er Sisse 36 år og hun har ialt 7 heste i stalden. Hendes stald skal ikke være en industri. Hun kan lide at følge hestene i en årrække, også selv om ikke alle hestene er lige talentfulde. Hun bryder sig ikke om at være træner i en stald, hvor hestene kommer og går alt efter hvor mange penge de rider ind. Dyrene skal have lov til at udvikle sig fornuftigt.

I stald Domino har Sisse i øjeblikket to 3-åringer, der begge tegner lovende. Det er den fukse hoppe Last Row og hingsten All Star. De er begge meldt i det kommende danske derby og for All Stars vedkommende også i det svenske, og Sisse venter sig meget af dem begge.

Apropos storløb, så sukker Sisse lidt, for økonomien i hestesporten måtte gerne være bedre med større præmier, også i klasse 5 løb, for så var ejerne måske mere villige til at beholde hestene længere. Derbypræmien burde være 1 mill. kr., som den var for bare nogle få år siden.

Hjertesuk lyder der også, når Sisse fortæller om banens manglende vedligeholdelse. Tribunerne forfalder, der trænger til reparationer overalt. Ledelsen på Galopbanen er enige, men der bliver intet gjort.

Til slut fortæller de begge, at deres arbejde selvfølgelig indebærer, at de ikke har samme grad af frihed som andre mennesker, men at det ikke betyder noget, for de holder meget af arbejdet med hestene.

Derudover bliver der dog tid til vinterferie, hvor de står på ski i Østrig, de ser sport på TV, Gert spiller golf i Helsingør og Sisse læser kriminalromaner, gerne Agatha Christie.

Og hvem ved, måske kommer der endnu en plade i muren under tribunen i 1998, hvor der står, at træneren hedder Inge Mette Dejgaard.

Merete Gorm

Merete Gorm

Født 1948 i Gentofte Kommune. Kontoruddannet fra forlag og har arbejdet med redaktionelle opgaver på forlag og reklamebureau. Endvidere annoncekonsulent for fagligt tidsskrift. Stort engagement for galopsporten og har været initiativtager og medarrangør af rejser til Irland og Newmarket for Stald KTAS. Har skrevet artikler for GalopSport siden 1998.

Seneste artikler

Scroll to Top