fbpx

Appel Au Maitre – hvor overlegen er han…?

På Deauville-auktionen i august 2005 fik norske Stall Perlen hammerslag på den 1-årige fukse hingst Appel Au Maitre, efter den dobbelte Gruppe-1-vinder Starborough. Prisen var 155.000 euro, svarende til næsten 1,2 millioner danske kroner. Godt halvandet år senere står AppelAu Maitre i sin boks hos træner Wido Neuroth på Øvrevoll og er alle pengene værd!


Appel Au Maitre blev erhvervet dagen efter hans helsøster Whortleberry havde løbet for sidste gang i karrieren. Whortleberry sluttede af med en tredjeplads i Prix Jean Romanet (Gr.3) bag fantomhoppen Pride, men året tidligere havde rollerne været byttet om, idet Whortleberry faktisk henviste Pride til andenpladsen i selv samme opgør. Sejren i Deauville var ikke Whortleberrys eneste Gruppeløbs-succes – tidligere i karrieren havde hun nemlig vundet både Premio Lydia Tesio (Gr.2) og Prix Minerve (Gr.3), og hun var desuden anden i Prix Royallieu (Gr.2).

En anden søster til AppelAu Maitre, Kendor-datteren Ysoldina, nåede ikke at blive Gruppeløbsvinder, men hun leverede den ene storartede præstation efter den anden. Hun var bl.a.nummer to i Prix de la Grotte (Gr.3) bag Divine Proportions, samt tredje i både Fransk 1000 Guineas (Gr.1) – igen bag Divine Proportions – og Prix Corrida (Gr.2) bag Pride, samt Prix Allez France (Gr.3) og Prix des Reservoirs (Gr.3).

Appel Au Maitre er desuden halvbror til Valentino (Valanour), der vandt syv løb incl. Prix André Baboin (Gr.3), Prix Perth (Gr.3) og Prix Edmond Blanc (Gr.3).

Papirerne var så sandelig allerede i orden da AppelAu Maitre kom til Norge, og Wido Neuroth ventede til den 12. september før han endelig lod stortalentet debutere på Øvrevolls græs. Det skete over 1600 meter med Yvonne Durant på ryggen, og den norske jockey behøvede ikke at illustrere sin store ridekunst for at bringe Appel Au Maitre først over stregen, små fem længder foran staldkammeraten Mariee Celebre, der ligeledes ejes af Bente og Magne Jordanger i Stall Perlen. Der var blot fem heste til start i maidenløbet, men at AppelAu Maitre debuterede i oddset 13:10 var en klar indikation om at man på staldterrænet allerede vidste at der her var tale om noget ganske særligt.

Wido Neuroth mente ikke at hans hest behøvede yderligere rutine inden Vinterfavoriternas Pris på Täby, og med 78 i handicap efter debuten var AppelAu Maitre klar til at møde en række af Skandinaviens allerbedste 2-årige heste i det 1600 meter lange opgør i Stockholm.Neuroth havde hentet den irske verdensklasse jockey Eddie Ahern til Täby, og efter en rolig indledning og placering midt i feltet, avancerede parret udvendigt i banen forbi samtlige konkurrenter og trak i opløbet ganske enkelt fra til en overlegen sejr på fem længder foran den hidtil ubesejrede River Boy og uheldige Barros Jarpa, der senere fulgte op med en overlegen gevinst på Jägersro.

Sejren i Vinterfavoriternas Pris bragte AppelAu Maitre op på 232.000 svenske kroner i samlet præmiesum – hingsten skal altså fortsat nå at indløbe en million kroner inden han har tjent sin købspris hjem, men holder han sig rask er det også kun et spørgsmål om tid før dette sker. Appel Au Maitre var nemlig Skandinaviens i særklasse bedste 2-årige hest i 2006, og han sluttede året med 86 i handicap, hvilket er seks kilo mere end øvrige topheste som Ellicat og Stuart Little.

Dertil kommer, at vi ikke har været i nærheden af at se hingstens egentlige klasse, og på trods af at stalden tidligere har huset gedigne stjerner som Kill The Crab og Valley Chapel, ja så kan Appel Au Maitre meget vel være den allerbedste hest Wido Neuroth nogensinde har haft i sin varetægt.

Neuroth udtalte i slutningen af 2006 til galopsport.dk: “Denne hest er talentfuld, stærk og i modsætning til Nobileo ser han ikke ud til at være afhængig af et bestemt baneunderlag. Han skal matches imod Tysk Derby, og det betyder nok at der ligger nogle opgaver sydpå og venter i foråret”.

Det er ikke nogen overraskelse, at Neuroth sammenligner Appel Au Maitre og Nobileo. Sidstnævnte blev i foråret 2006 kaldt Valley Chapels arvtager, og efter to besnærende sejre på Øvrevoll blev Galileo-sønnen matchet imod Tysk Derby (Gr.1) i Hamborg. Nobileo var dog afhængig af blød bane, og da hele sommeren var varm og tør fik han aldrig de optimale betingelser for at gøre sig gældende. Efter en tredjeplads i et af Tysklands Derby Trials sluttede Nobileo uplaceret i selve Derbyet, og herefter blev han henholdsvis anden og tredje i Svenskt og Norsk Derby, inden han sluttede året af med en knusende overlegen sejr i Svenskt St. Leger – samme dag som Appel Au Maitre vandt Vinterfavoriternas Pris.

Hvor Nobileo på trods af sit store talent måtte vise svaghedstegn i sin klassiske sæson, kan Appel Au Maitre vise sig at være den alsidige type der skal til for at kunne høste store internationale resultater på kontinentet, uafhængigt af diverse baneunderlag.

Wido Neuroth har allerede bestemt sig for at lade hingstens forberedelser til den klassiske sæson foregå syd for Skandinavien, men der ligger endnu ingen faste planer for hvortil eller hvornår rejsen foretages.

Én ting er dog sikkert – dette er Skandinaviens næste store stjerne!

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top