fbpx

”Vi skal blive gamle sammen”

Dette løfte har Marianne Halberg givet sin tidligere væddeløber Dylan, der blev pensioneret for flere år siden, og som nu som nyder tilværelsen på Duemosegård i Helsinge.


Black Angel vinder i Marianne Halbergs farver på Klampenborg. Foto: Burt Seeger.
Black Angel vinder i Marianne Halbergs farver på Klampenborg. Foto: Burt Seeger.

Marianne Halberg kan ikke skille sig af med de heste, hun har haft som eneejer. Hun har tidligere haft part i nogle nyttige heste sammen med andre, men i dag ejer hun fire heste alene: hoppen Black Angel (Imperial Dancer/Lake Pleasant) med et nyfødt hingsteføl (efter Pomelatto), den 17-årige ridehest Dylan (Mr. Ibrahim/Dancing Eros) og så hendes store håb, den nyindkøbte hingst Heart of Stone (Showcasing/Music in Exile).

”Det med at sælge, er jeg ikke ret god til”, siger Marianne Halberg som også forklarer, at det nok især skyldes, at hun, mens hun har haft hestene i træning hos professionelle trænere, også selv har redet dem på banen og i Dyrehaven engang imellem. ”Så får man et helt specielt forhold til sine heste”, forklarer hun.


Opvækst med heste

Marianne har haft interesse for heste hele livet. ”Mine forældre havde et sommerhus i Hundested. I nærheden var der mulighed for at ride på udlejningsheste, og sådan startede det for mig”.

Senere gik Marianne Halberg til ridning i Holte Rideklub, og når hun havde sparet penge nok sammen, red hun også i Dyrehaven på nogle af Pony Larsens heste.

Hendes forældre flyttede til Thailand, da hun var 13 år gammel. ”Derude red jeg hver lørdag fra kl. 6-8 på et pragtfuldt, stort militærområde med en masse rideheste”, mindes Marianne.

Som 16-årig fik hun sin egen hest. ”Mine forældre var flyttet tilbage til Danmark og ville bygge et hus i Kikhavn. Så for at lokke min bror og mig med derop fik jeg en billedskøn New Forest pony og min bror fik en båd”.


Hus, mand og børn

Efter at have været ung pige i huset i Schweiz i et år, hvor hun også havde mulighed for at ride, vendte Marianne Halberg tilbage til Danmark. ”Jeg blev gift og fik børn. Vi boede på Jægersborg Allé, lige overfor kasernen, og dér så jeg heste komme forbi, både fra Ibstrup Rideskole og Tattersalls, og jeg sukkede efter at komme til at ride igen, men det var svært med små børn”.

Familien flyttede senere til Bindesbøllsvej og blev nu næsten nabo til en galopstald på vejen og med Klampenborg Galopbane nogle få hundrede meter derfra.

Hermed vendte Marianne Halbergs muligheder for at ride igen tilbage.


Aktiv rytter igen

”Jeg red på Mr. Ibrahim i over otte år for Sven Christensen”, fortæller Marianne Halberg. Hesten fik serveret havren i den lille stald på Bindesbøllsvej, men Marianne begyndte også at ride lidt rundt for nogle af de andre trænere på Klampenborg Galopbane, imens hun drømte om at få sin egen galophest.

”Jeg prøvede at regne på at købe en hest, men med en nærig revisormand, der hellere ville sætte sine penge i noget sikkert, kunne jeg godt se, at med mine lommepenge som hjemmegående husmor, så duede det ikke”. Heldigvis var Mariannes mand fascineret af Mr. Ibrahim som væddeløber, så da muligheden for at købe Mr. Ibrahims søn var en realitet, slog Marianne til. Inden da var hun gået med til at sælge sommerhuset for at skaffe kapital til driften af Dylan, som det lille føl kom til at hedde.


Dylan

Marianne Halberg fik stor fornøjelse af Dylan (opkaldt efter Bob Dylan). Han var årets galophest på Fyn i 2006, 2007 og 2008, altså tre år i træk. Det har ingen anden hest præsteret.

”Det sjove var jo, at han kun vandt, når han løb venstre rundt. Én gang i Sverige og otte gange på Fyn, mens han kun fik placeringer på Klampenborg”.

Marianne havde Dylan som væddeløber til han var ni år gammel og ikke gad at løbe mere, hvorefter hun flyttede ham til Stutteri Nippon. ”Han skulle ikke sælges, Dylan og jeg skulle blive gamle sammen, det havde hele tiden været min første prioritet, det havde jeg lovet ham”, smiler Marianne som også fortæller, at Dylan stadig ligner en million.


Black Angel

Black Angel var et impulskøb, indrømmer Marianne. Hoppen blev købt på åringsauktionen i 2009 og skulle egentlig have heddet Sweet Black Angel (efter et Rolling Stones nummer), men det var for langt syntes Marianne som mente, at navnet Black Angel ville passe godt til den sorte hoppe.

Inden auktionen havde Marianne sparet lidt penge sammen og også fået udbetalt et større beløb fra en forsikring. ”Black Angel har jeg også haft kæmpe fornøjelse af. Jeg har redet hende selv, lige fra hun kom ind i Dominostalden”, fortæller Marianne.

”Hun er min store kærlighed og jeg har et helt specielt forhold til hende, ligesom jeg også har med Dylan”.

Derfor kunne et salg af Black Angel heller ikke komme på tale, da hoppen stoppede som væddeløber i 2016.

Black Angel med sit hingstføl efter Pomellato (Big Shuffle). Foto: Burt Seeger.
Black Angel med sit hingstføl efter Pomellato (Big Shuffle) på York Stutteri. Foto: Burt Seeger.

I stedet valgte Marianne, at Black Angel skulle have et føl. Hendes mand var med på ideen og støttede projektet med nogle penge. Hoppen folede i sidste uge et dejligt hingsteføl efter Pomelatto, som har gjort det flot i avlen. Føllet vil hun også beholde. ”Jeg har alt hvad jeg skal bruge i hverdagen og har ikke brug for guccitasker og mærkevarer. Dette her er meget sjovere”, griner Marianne.


Heart of Stone

Da Mariannes mor dør finder Marianne ud af, at hun arver en lille pose penge. ”Min mand havde tidligere givet udtryk for, at det kunne være sjovt én gang i sit liv at have en rigtig god hest, og det syntes jeg jo også”.

Gert Hansen fra Dominostalden, Morten Buskop og Marianne Halberg tog til auktionen i Deauville i juli 2017. Hjemmefra havde Marianne kigget ud, at der var 54 2-årige heste til salg, som ikke var i træning.

Marianne Halberg ved siden af sin 3-årige Heart Of Stone med Gert Hansen i bøjlerne. Foto: Merete Gorm.
Marianne Halberg ved siden af sin 3-årige Heart Of Stone med Gert Hansen i bøjlerne. Foto: Merete Gorm.

”Jeg havde nærstuderet samtlige af disse, og ud af de 54 heste var der otte, der havde været på Breeze-up auktion. Min Heart of Stone var sidst blevet handlet for 80.000 guineas, så jeg troede ikke, at jeg kunne få ham. Han var havnet i træning hos den engelske dronnings træner, men har måske ikke kunnet holde til det hårde træningsliv i England, og derfor var han formentlig sat til salg igen. Han var rolig ved fremvisningen, havde ingen fejl på benene, og jeg købte ham for 42.000 euro”, udtaler en spændt Marianne Halberg.

Heart of Stone (også opkaldt efter et Rolling Stones nummer) er nemlig meldt til start på Klampenborg Galopbane på lørdag den 28. april i et maidenløb over 1200 m.

Han bliver formentlig en tårnhøj favorit.

Picture of Merete Gorm

Merete Gorm

Født 1948 i Gentofte Kommune. Kontoruddannet fra forlag og har arbejdet med redaktionelle opgaver på forlag og reklamebureau. Endvidere annoncekonsulent for fagligt tidsskrift. Stort engagement for galopsporten og har været initiativtager og medarrangør af rejser til Irland og Newmarket for Stald KTAS. Har skrevet artikler for GalopSport siden 1998.

Seneste artikler

Scroll to Top