fbpx

Rävdansen: Første hingstføl efter Breeders’ Cup-2’eren Swipe

Tidligt søndag tog Rävdansens Stuteri imod årets syvende føl, og for første gang blev det en hingst. Føllet er efter Breeders’ Cup Juvenile (Gr.1)-2’eren Swipe (Birdstone) og ud af den firedobbelte vinder Taxiformissbyron, som ejes af Swipes opdrætterpar, Lou og Bill Oppenheim.


Hingstføl efter Swipe ud af Taxiformissbyron (Byron). Foto: Christina Maria Mueller.
Hingstføl efter Swipe ud af Taxiformissbyron (Byron). Foto: Christina Maria Mueller.

Swipe blev importeret til Sverige i begyndelsen af 2017, og han bedækkede 24 hopper i sin første sæson på Rävdansen.

Som 2-årig var han blandt USAs mest fremgangsrige væddeløbere, og på handicappet var han den næstbedste hingst i USA, kun overgået af den senere Kentucky Derby (Gr.1)-vinder Nyquist.

Swipe og Nyquist udkæmpede fire medrivende opløbskampe i USAs største 2-årsløb i 2016, og de skabte begge to store overskrifter i den amerikanske presse.

Nyquist vandt hver eneste gang og Swipe blev nummer to, men efterhånden som distancen øgedes kom sidstnævnte tættere og tættere på.

“Det kulminerede i Breeders’ Cup Juvenile, hvor Swipe og Victor Espinoza næsten fangede den kommende Kentucky Derby-vinder, mens resten af elitefeltet kom i mål på klar afstand”, fortæller Ivan Sjöberg til GalopSport.

Efter at have vundet i sin tredje start som 2-årig mødte Swipe for første gang Nyquist i Grade-2-opgøret Best Pal Stakes på Del Mar.

“Han løb stadigvæk urutineret og fik en svær rejse undervejs, men afsluttede stærkt til andenpladsen og gav for første gang rigtigt en indikation på sin kapacitet”, siger Ivan og fortsætter:

“Derefter mødtes de i Grade-1-løbet Del Mar Futurity, hvor Swipe igen fik en besværlig rejse, men til gengæld atter afsluttede strålende til andenpladsen. Duellen fortsatte i endnu et Grade-1-opgør, Front Runner Stakes på Santa Anita, hvor Nyquist faktisk blev presset helt til mållinjen”.

Nyquist vinder Breeders' Cup Juvenile (G1) foran Swipe. Foto: NYRA.
Nyquist vinder Breeders’ Cup Juvenile (G1) foran Swipe. Foto: NYRA.

I et af galopverdenens største løb for 2-årige heste, Breeders’ Cup Juvenile (G1), hvor flere af USAs og Europas bedste heste mødes over 1700 meter dirt, leverede Swipe sin karrieres største præstation.

Han kom flyvende ned gennem opløbet og var denne gang kun en halv længde fra at fange Nyquist.

“Og havde det været 50 meter længere, så tror jeg, at Swipe havde vundet”, vurderer Sjöberg.

I USA så man naturligvis frem til et femte møde imellem de to giganter i maj måneds Kentucky Derby (Gr.1) på Churchill Downs.

Sådan gik det dog ikke.

“Ikke så lang tid efter Breeders’ Cup Juvenile blev det konstateret, at Swipe havde fået en chip i en kode. Han skulle opereres og det blev en kamp mod uret at få ham tilbage i topform til Kentucky Derby og resten af Triple Crown-serien”, forklarer Sjöberg.

“Først efter fem måneder var han tilbage på banen og han fik sin sæsondebut i Grade-2-opgøret Lexington Stakes. Her løb han langt under sin formåen, og det viste sig, at han nu havde udviklet et halsproblem som han skulle opereres for. Nu var Kentucky Derby ude af billedet”.

“Swipe fik endnu et comeback i juni, men han havde ondt i sin opererede kode og herefter besluttede Spendthrift Farm at give ham en længere pause før træningen skulle genoptages”.


Swipe på Rävdansens Stuteri. Foto: Hanna Sjöberg.
Swipe på Rävdansens Stuteri. Foto: Hanna Sjöberg.

Svensk kontakt sikrede handlen

Swipe kom dog ikke til start igen.

“Her kom vores veninde Lena Hedberg ind i billedet. Efter 35 år i Lexington kender hun alle betydningsfulde personer inden for galopsporten i USA, og det var under en samtale med Spendthrifts ledelse, at hun fik at vide, at Swipe stod på stutteriet og ventede på at komme tilbage i træning. Derefter indledte vi diskussioner, til tider ganske træge, om muligheden for at købe ham og stille ham som avlshingst i Skandinavien”, siger Ivan.

“Heldigvis endte handlen med at falde på plads, og det føles fantastisk at kunne opstille USAs næsthøjest ratede 2-årige hest i 2015 på Rävdansen. At blive anden fire gange på stribe i Grade-2 og Grade-1 bagved kontinentets bedste 2-årige hest er ikke nogen skam – nej, det er en fremragende bedrift!”.

Nyquist afsluttede ligesom Swipe løbskarrieren og indledte sin egen karriere i stutteriet på Jonabell Farm i Kentucky til en bedækningsafgift på 40,000 dollars i 2017.

Swipe er efter Birdstone (Grindstone), der som 2-årig vandt Champagne Stakes (G1) og siden fulgte op med at vinde det sidste ben af den amerikanske Triple Crown, Belmont Stakes (G1). Birdstone gik selv i avlen på Spendthrift og producerede allerede i sin første årgang en Kentucky Derby (G1)-vinder i form af Mine That Bird.

“Og så kan vi vel også nævne Belmont Stakes-vinderen Summer Bird, der er far til forrige års svenske Derby-2’er Ramstein”, siger Ivan Sjöberg.

Også Birdstones far, Grindstone (Unbridled), vandt Kentucky Derby (G1).


Rävdansens Stuteri. Foto: Hanna Sjöberg.
Rävdansens Stuteri. Foto: Hanna Sjöberg.

Swipes første føl kom til verden den 24. februar, da Dolphin Smile (Eishin Dunkirk) folede en hoppe.

Der ventes altså fortsat 22 føl efter hingsten i årets folingssæson, hvor hopper som Day To Shine (mor til Ramstein), Flip Flopping Fly (mor til Queens), Pandorea (mor til Danny K), Sweet Fox Fever (mor til All Or Nothing) og ikke mindst Solid Snake (mor til Magic Million-vinderen Snake Lake) er blandt de vordende mødre.

Swipe står opstaldet til en bedækningstakst på 20.000 SEK ex moms ved siden af Rävdansens tre yderligere avlshingste Barocci (Deep Impact), Eishin Dunkirk (Mr Prospector) og Philomatheia (Danzig).

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top