fbpx

Stutteri Hjortebo nummer 1 i Skandinavien

Den skandinaviske opdrætterscene er gennem de senere år især blevet rettet imod de lukkede klassiske løb, samt Breeders-serierne i Danmark, Norge og Sverige. Der ligger adskillige millioner præmiekroner til fordeling mellem de skandinaviske stutterier – og i 2002 var det Stutteri Hjortebo fra Bjerringbro der strøg helt til tops på den skandinaviske opdrætterliste med mere end 2,4 millioner indtjente svenske kroner.


Med over 35 år i opdrætterfaget har Søren og Jette Hjorth Jensen haft en lang og begivenhedsrig karriere som champions i både Danmark og Sverige.

I 90’erne vandt Hjortebo både Dansk Derby med Algol, Dansk Oaks med Steel Express, samt Svenskt St. Leger med Eko Negresco, og stutteriet var førende i Danmark i både 1998 og 1999.

De seneste tre år har Hjortebos afkom dog ikke gjort sig stort bemærket i Danmark.

Dette skyldes dog ikke at materialet har været for dårligt, men tværtimod at stutteriets afkom har været så populære i Sverige og Norge, at flertallet allerede som tidlige åringer er blevet solgt dertil.

Storhesteejere som norske Meridian Racing og den svenske toptræner Bo Neuman har været flittige gæster på det jyske stutteri, og for sidstnævnte har handlerne resulteret i succesheste som Burry Boy, Marzoni og Black Knight, mens Meridian Racing har en meget lovende klassisk kandidat i Cajun Cadet-hoppen Raadyr.

Slutfacit for 2002 blev 29 sejre, 32 anden-, 37 tredjepladser, samt en samlet præmiesum på 2.404.934 svenske kroner.

Hertil skal også lægges diverse bonuser hentet i de svenske Breeders-løb.

Dette indbragte Stutteri Hjortebo en sikker sejr i årets skandinaviske opdrætterchampionat.

Nummer to blev det franske Haras de Bourgeauville, som er opdrætter af både Scandinavian Open-vinderen Valley Chapel og den svenske Derby- og St. Leger-vinder Val De Mar.

Hjortebos store succes uden for landets grænser illustreres også ved, at stutteriets afkom ‘kun’ indløb godt 430.000 kroner på de danske baner i 2002, de resterende ca. 2 millioner kroner blev vundet i Norge og Sverige!

På den samlede skandinaviske opdrætterliste blev næstbedste danske opdrætter Berner Olsen på 10. pladsen, efterfulgt af York Stutteri på 11. pladsen.

På 17. pladsen finder vi P.D. & Mrs. Player som er opdrætter af Dano-Mast.

Hvis samtlige opdrætteres resultater uden for Skandinavien blev regnet med i tabellen ville der ikke være nogen tvivl om at Dano-Masts sejr i Prix Dollar, samt million-eventyret i Hong Kong ville have bragt hingstens engelske fødested øverst på listen, men det er som bekendt kun penge indtjent i Danmark, Norge og Sverige der tæller i championatskampen.

Stutteri Hjortebo ejer i dag avlshingsten Final Appearance, som oprindeligt blev købt af Stutteri Skovmarken på Newmarket December Sales i 1996.

Hjortebo lejede først Final Appearance i fire år, hvorefter stutteriet helt overtog hingsten i 2001.

Final Appearance er søn af verdens førende avlshingst Sadler’s Wells, og hingstens afkom har allerede noteret sig for flere klassiske sejre i Danmark med forrige års Derby- og 2000 Guineas-vinder Cut Champion.

De første par år fik Final Appearance i omegnen af 20 hopper pr. sæson, men da hans afkom hurtigt viste flotte resultater på turfen tog karrieren for alvor fart i 2001, hvor ca. 60 hopper blev bragt til Bjerringbro.

I 2002 blev ca. 40 hopper bedækket ved Final Appearance.

For de hoppeejere der ønsker at give deres afkom masser af early-speed, har Stutteri Hjortebo i 2003 et rigtig godt alternativ til Final Appearance.

Stutteriet har nemlig genlejet populære Cajun Cadet af Meridian Racing. Cajun Cadet har haft en rigtig fornuftig indtræden i den skandinaviske avl, og især på 2-årssiden har han givet et klart boost i form af bl.a. Raadyr, der er vinder af Agria Breeders 2-års Trophy i Stockholm.

Raadyr løb kun fem gange som 2-årig og tjente mere end 600.000 kroner. Cajun Streak nåede at vinde og blive nummer to i Skandinavisk Opdrætningsløb bag Amalia, inden en skade satte en stopper for sæsonen. Cajun Streak er ligesom Raadyr opdrættet på Stutteri Hjortebo.

Ud af Cajun Cadets ni startende 2-årige afkom i 2002 har seks vundet – udover Raadyr og Cajun Streak nåede også Zezam, Bossa Nova, Jolly Boy og Cappucino først over målstregen.

Blandt avlshingstens ældre afkom kan nævnes Longueville Legend, der er vinder af næsten en million kroner i Irland og bl.a. blev fjerde i Gruppe-1-løbet Phoenix Stakes på The Curragh.

I Skandinavien er Cajun Cadets afkom to år i træk sluttet nærmest vinderen i Svenskt Breeders Trophy i form af Kalle og Cajun Flyer.

Cajun Cadet er et rigtig godt tilskud til den danske fuldblodsavl, idet han kan give den nødvendige fart til afkommene efter de meget stayerbetonede danske hopper.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top