fbpx

Eishin Dunkirk gør comeback. Barocci stiger til 30k

Sveriges championstutteri, Rävdansen, havde egentlig taget den kontroversielle beslutning om ikke at udbyde de fire avlshingste Barocci, Eishin Dunkirk, Philomatheia og Swipe til offentligheden i 2018. “Nu giver vi det i stedet en sidste chance”, siger Ivan Sjöberg til GalopSport.


Berit og Ivan Sjöberg. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp
Berit og Ivan Sjöberg. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

“Planen var egentlig, at kun de hopper som i forvejen er opstaldet på Rävdansens Stuteri skulle bedækkes af vores fire hingste. Det var ligeledes derfor, at vi ikke valgte at annoncere i årets svenske hingstekatalog”, fortsætter han.

“Baggrunden for beslutningen er, at vi er stærkt utilfredse med den måde Svensk Galopps bestyrelse behandler de svenske opdrættere på, og at man på stort set alle måder går imod de ønskemål som opdrætterne fremfører”.

Ivan Sjöberg påpeger, at Svensk Galopps vedtægter siger, at svensk fuldblodsavl skal støttes og udvikles, men at antallet af bedækninger bliver ved med at falde. “Samtidig sidder bestyrelsen bare passivt tilbage og gør intet for at vende den nedadgående spiral”.


Kan du give et konkret eksempel på manglende støtte til de svenske opdrættere?

“Det seneste eksempel er velsagtens efterårets møde for sportens fuldmægtige, hvor SGS (Stockholms Galoppsälskap, red.) havde fremlagt to forslag til at fremme svensk avl. Det første gjaldt de omdiskuterede anmeldelsestider til Derbyserien og det andet gjaldt en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Stockholms Galoppsälskap, Skånska Fältrittklubben og Göteborg Galopp, hvorfra man skulle gå videre med et forslag udarbejdet af Björn Eklund vedrørende Derbyserien og øvrige storløb. Begge forslag blev afslået af Svensk Galopps bestyrelse med hvad jeg mener er inkompetente svar”.

“Svensk fuldblodsopdræt er nu tæt på at uddø, og det her var rent faktisk dråben, som fik bægeret til at flyde over, men vi har alligevel besluttet, at give det en sidste chance i 2018”, konstaterer Sjöberg.


Eishin Dunkirk i paddocken på Rävdansens Stuteri. Foto: Hanna Sjöberg.
Eishin Dunkirk i paddocken på Rävdansens Stuteri. Foto: Hanna Sjöberg.

Kommercielt comeback til Eishin Dunkirk

Rävdansens avlsmatador, Eishin Dunkirk (Mr Prospector), fik sin hidtil laveste årgang til verden i 2017 med kun fem registrerede føl.

Samtidig bedækkede han blot de to hopper Asuncion og Wonderful Top Fuel, og det lignede et endegyldigt farvel til hingsten, hvis afkom har indløbet tæt på 37 millioner kronor siden den første skandinaviske årgang ramte banerne i 2008.

I 2018 får Eishin Dunkirk dog et kommercielt comeback og kan bookes for 30.000 kronor ved konstateret drægtighed 1. oktober.

“Men han bedækker ikke maidenhopper”, supplerer Ivan Sjöberg.


Barocci. Foto: Rävdansens Stuteri.
Barocci. Foto: Rävdansens Stuteri.

Barocci stiger 50%

Deep Impact-sønnen Barocci, der får sin første årgang på banerne i 2018, stiger 50% i bedækningstakst og kommer ligesom Eishin Dunkirk til at koste 30.000 kronor ved konstateret drægtighed 1. oktober.

“Barocci havde et auktionsgennemsnit på 180.000 kronor i år, så opdrætterne fik et godt udbytte for deres investering på 20.000 kroner for bedækningsafgiften i 2015. Der er ikke mange hingste i verden som giver ni gange op”.

Breeders’ Cup Juvenile (G1)-2’eren Swipe (Birdstone), som får sin første årgang til verden næste år, bliver stående til en bedækningstakst på 20.000 kronor, mens Philomatheia (Danzig) udbydes til 10.000 kronor. Philomatheia har haft en stor sæson i 2017, navnlig som far til Breeders’ Trophy Classic-vinderen Mikklus Makklus.

Rävdansens Stuteri er netop også officielt kåret som suveræn championopdrætter på Bro Park, hvor deres afkom  – godt hjulpet af netop Mikklus Makklus – tjente 4.353.397 kronor.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top