fbpx

Med otte sejre i 22 starter og mere end 1,6 millioner på kontoen takker sidste års danske Derbyvinder, Manacor, af som væddeløber. Starten i Sceptre Stakes den 24. september blev hendes sidste, og nu venter en karriere i avlen. “Og vi har allerede bestemt os for, hvem hun skal bedækkes ved i 2017”, fortæller delejer Per Larsson til GalopSport.


Manacor. Foto: Burt Seeger.
Manacor. Foto: Burt Seeger.

Manacor var ubesejret i sine fire første starter som 2-årig, og triumferne inkluderede både Skandinavisk Opdrætningsløb og Auktionsløb, som hun begge gange vandt foran rivalen Land’s End.

Den stærke 2-årsform blev bekræftet i den efterfølgende sæson, hvor Land’s End vandt Dansk 2000 Guineas, mens Manacor tog sig af hoppernes udgave, Mowerinaløb.

Efter en tredjeplads i Dianalöpning på Täby og en sejr i Derby Trial Stakes, var Manacor klar til sit livs opgave i Dansk Derby.

At hun kun tre gange hidtil i karrieren havde været spillet til favorit i totalisatoren vidnede om, at hun ofte var undervurderet, men Bent Olsen sendte hende med fuld tiltro ud i Dansk Derby.

På selve morgenen før Derbyet opfordrede han endda komikeren Jan Gintberg til at spille 100 kroner på hende.

Og Manacor gjorde det. I hænderne på Rafael de Oliveira besejrede hun Captain Of Comerce, Cocco Chanel, Dark Eagle og Sergel til førstepræmiens 400.000 kroner og en plads i historiebøgerne.

Manacor var i øvrigt den blot tredje hoppe til at vinde Dansk Derby i det nye millennium, i kølvandet på Halfsong i 2003 og Tigress Eleven i 2011.


Fejring af Manacor efter Derbytriumfen på Klampenborg. Foto: Burt Seeger.
Fejring af Manacor efter Derbytriumfen på Klampenborg. Foto: Burt Seeger.

Manacor hjemtog rent faktisk en endnu større pengepræmie i sin efterfølgende start, hvor hun med det mindst mulige blev slået til andenpladsen af Dark Eagle i Breeders’ Trophy Classic.

Igen som 4-årig viste Manacor tidligt sit store væddeløbshjerte da hun fulgte Irish Rock helt til dørs i iKeyVet Serien.

I samme opgør slog hun bl.a. Breeders’-vinderne Stinger og Dark Eagle, og det gjorde, at hun for en gangs skyld blev spillet til favorit i storløbssammenhæng i Dansk Breeders’ Cup. Her måtte hun dog tage til takke med tredjepladsen bag Karmastrikesback og Shalalee, men igen foran Dark Eagle og Stinger.

Manacors sidste store præstation var i Juniper Tree Fawzia Stakes på den danske Derbydag, hvor hun med det mindst mulige måtte bøje sig for den jævnaldrene Listed-vinder Ray.


Manacor, Bent Olsen og Rafael De Olivera. Foto: Burt Seeger.
Manacor, Bent Olsen og Rafael De Olivera. Foto: Burt Seeger.

Manacor bliver en spændende hoppe at følge i avlen. Ikke nok med, at hun er Derbyvinder, dobbelt klassisk vinder og dobbelt storløbsvinder som 2-årig.

Hun er efter Danzig-sønnen Primatico, som aldrig har fået de store chancer i stutteriet, men som bl.a. er far til topnavne som The Pirate, Caitling og Belvedere.

Moderen, Jolie Fleur (Richard Of York), er ud af den klassiske vinder All Right (Always Fair) og søster til otte vindere, heriblandt Lady Clementine (Richard Of York), der selv er mor til Derbyvinderen Sir Henry og øvrige klassiske vindere som Harbour Light og Beaufort Twelve, samt til Kriteriumsvinderen Silvertown, der lige nu er aktuel med sit første afkom, lørdagens tredjehest fra Vinterfavoritterne, Seatown.

Manacor, der er opdrættet af Berner Olsen, tilhører altså en af de mest vindende moderlinjer nogensinde i den skandinaviske avl, og hendes første bedækning bliver ved en hingst, der også er på alles læber lige nu.


En del af Team Manacor. Photo: Burt Seeger / US Photo.
En del af Team Manacor ved Klampenborgs championatsfest tidligere på året. Per Larsson ses længst til højre. Photo: Burt Seeger / US Photo.

“Hun er blevet booket ind til Appel Au Maitre”, fortæller Per Larsson, der samtidig afslører, at kredsen bag Manacor ikke har i sinde at sælge hende videre, men at de selv ønsker at avle videre på deres Derbyvinder.

Bent Olsen er naturligvis ærgerlig over, at én af hans trænerkarrieres uforglemmelige heste nu forlader stalden. “Det er selvfølgelig ikke sjovt, at skulle sige farvel til en kapacitet som Manacor.

Hun står fortsat i sin boks, men kommer ikke til start mere. For mig som træner er det selvfølgelig bare at håbe på, at den offervillige svenske ejerkreds kunne tænke sig, at erstatte hende med en ny hest i den snart tomme boks”, slutter den regerende championtræner.


Manacors sejr i Dansk Derby 2015 kan genopleves herunder.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top