fbpx

Rundt på gulvet med Derbyfeltet

Hvorfor hedder Derbydeltagerne det de gør? GalopSport har været en tur rundt på gulvet med hestenes ejere, trænere, opdrættere og Google for at finde ud af, hvad der i første omgang inspirerede til navne som All Or Nothing, Efesos og Lifeofbryan. Læs historien og se hvad vi lærte.


efesos_23627

EFESOS

Efesos er navnet på en rig oldtidsby på Lilleasiens vestkyst ud for øen Samos.

Byen var af stor religiøs og handelsmæssig betydning, idet den lå på den vigtigste handelsrute mellem Rom og Orienten.

Efesos er måske allerbedst kendt for Artemistemplet, der i oldtiden var regnet for at være et af verdens syv underværker, sidestillet med Zeusstatuen i Olympia, Mausoleet i Halikarnassos, Kolossen på Rhodos, Fyrtårnet på Faros ved Alexandria, Kheopspyramiden i Ghiza og Babylons hængende haver.

Artemistemplet blev ødelagt og genopbygget flere gange, senest af goterne i år 262, og resterne af ruinen kan fortsat ses ved byen Selcuk i Tyrkiet.

I dag mener man, at Efesos var en græsk koloni fra omkring 600 f.kr., men ca. 450 år senere blev byen en del af Romerriget og kendt for sit gigantiske stadion med plads til 25.000 mennesker, hvor der bl.a. blev udkæmpet gladiatorkampe.


all_or_nothing_2367

ALL OR NOTHING

Da Lone Kaj-Nielsen i september 2014 købte All Or Nothing på auktionen i Stockholm, havde hesten allerede fået sit navn.

På Rävdansens Stuteri navngiver Ivan Sjöberg ofte sine opdræt efter musikalsk inspiration, og en af hans favoritgrupper i 60’erne var The Small Faces, der havde Steve Marriot som forsanger.

Sjöbergs favorit blandt bandets mange numre var kæmpehittet All Or Nothing, der i 1966 trodsede ”Beatlemania” og strøg op som nummer 1 på den britiske hitliste.

The Small Faces blev opløst i 1969, men genopstod senere i en ny formation under navnet The Faces og med Rod Stewart som ny forsanger.


zeppelin

RED ZEPPELIN

Red Zeppelin er navnet på et band, der plagierer den legendariske engelske rockgruppe Led Zeppelin.

Led Zeppelin er den fjerdebedst sælgende musikgruppe i verden – kun overgået af The Beatles, ABBA og Queen.

Gruppens største hit er uden sammenligning Stairway To Heaven, som udkom på deres fjerde album.

Led Zeppelin blev opløst i 1980 på grund af trommeslager John Bonhams død, men i 2007 blev de overlevende medlemmer genforenet til en hyldestkoncert i London, hvor Bonhams søn Jason overtog sin fars plads ved trommerne.

En ”zeppeliner” er også betegnelsen for de styrbare kæmpeluftskibe konstrueret af Graf von Zeppelin i begyndelsen af 1900-tallet.

Under 1. Verdenskrig havde den tyske hær mellem 20 og 25 operative zeppelinere, men efter krigen blev de eksisterende kæmpeluftskibe udleveret til sejrherrerne som krigsskadeerstatning.


appelaumaitre_23672

APPELINA

Appelina er navngivet med inspiration i faderen, Appel Au Maitre.

Hoppen ejes af det norske ægtepar Bente og Magne Jordanger, som igennem deres Stall Perlen har opnået at vinde alt hvad der kan vindes af storløb på de skandinaviske væddeløbsbaner igennem de seneste 25 år.

Stall Perlen stod bl.a. bag den seneste hest, der vandt samtlige tre skandinaviske Derbies – Valley Chapel – men de kunne meget vel have haft gentaget bedriften med Appel Au Maitre, som vandt både den svenske og norske udgave i 2007, men i sin egenskab af udenlandskopdrættet ikke var startberettiget i Dansk Derby.

Til gengæld kan Appel Au Maitre nu få sin første danske Derbyvinder, og foruden Appelina eksisterer chancen også med Suspicious Mind og Lifeofbryan.


nemuranthes_236781

NEMURANTHES

Nemuranthes er opdrættet af Eva Pettersson, som ynder at opkalde sine opdræt efter blomster.

Nemuranthes er også en blomst, nærmere betegnet en orkidé, som også går under betegnelsen Habanaria macroceratitis.

Nemuranthes vokser vildt i bl.a. Centralamerika, Mexico, Cuba, Jamaica, Colombia, Venezuela og i Florida.


marlborough_23672

MARLBOROUGH

Marlborough er en by i Vestengland, hvor man bl.a. finder den berømte privatskole Marlborough College.

Hesten Marlborough er dog opkaldt efter the Duke of Marlborough, alias General John Churchill, som levede fra 1650 til 1722 og igennem sin militære karriere tjente fem forskellige britiske monarker – heriblandt The Duke of York, William of Orange og Queen Anne.

The Duke of Marlborough er en adelstitel der går i arv, og General John Churchill er forfader til Englands mest berømte premierminister, Winston Churchill.

Hertugskabet er den eneste nuværende orden i England, som kan videreføres igennem moderlinjen, og den nuværende 12. Duke Of Marlborough, Charles James Spencer-Churchill, bor nøjagtig som sine forfædre gjorde det på Blenheim Palace i Oxfordshire.

Derbydeltageren Marlborough har i øvrigt en storebror med navnet Wellington – men det er en helt anden historie.


justincase_2789

JUSTIN CASE

Justin Case er både navnet på en derbydeltager, en engelsk skuespiller/instruktør og en spillefilm.

Da hesten Justin Case blev født i begyndelsen af 2013, var Norge som så mange andre lande ramt af et rent Justin Bieber-hysteri.

Popstjernen dukkede op overalt og det blev besluttet, at føllet skulle hedde noget med Justin. Efter længere tids votering faldt ”efternavnet” på Case.

Hingstens ejer vil dog på ingen måde betegne sig selv som en “Belieber”.

Skuespilleren Justin Case er født i 1950 i London og spillede bl.a. med i Superman III fra 1983.

Spillefilmen er fra 1988 og har George Carlin i hovedrollen som privatdetektiven Justin Case, der bliver fundet myrdet på sit kontor af den arbejdsløse danser Jennifer.

Justin vender siden tilbage som et spøgelse som kun Jennifer kan se, og han overtaler hende til at hjælpe ham med at løse mysteriet om drabet.

Filmen varer lidt over en time og blev distribueret af Walt Disney Television.


king_charles_26276

KING CHARLES

Navnet og titlen King Charles er blevet anvendt i næsten alle europæiske lande – heriblandt Østrig, Portugal, Rumænien, Ungarn, Spanien, England, Frankrig, Tyskland (Karl Den Store) og Italien (Charles the Holy Roman Emperor).

I Danmark har vi haft Charles The Good (Karl Den Gode).

Han var søn af Knud Den Hellige og Adela Af Flandern, og tilhørte dermed både det danske og flamske fyrstehus.

Da hans far blev myrdet i 1086 flygtede Karl Den Gode med sin mor til Flandern, og grunden til, at eftertiden har husket ham som ”den gode” er, at han uddelte brød til de fattige.

England får en ”ny” King Charles den dag Dronning Elizabeths søn overtager tronen.

Derbydeltageren King Charles er dog hverken opkaldt efter Karl Den Store, den hellige kejser i Rom eller Karl Den Gode.

Han har nemlig fået navn efter sin delejer, Charles Kristensen, der er bagermester i Harlev.


fighter_2763

FIGHTER CARLRAS

Sidst på vinteren 2013 erhvervede Stutteri Ras den brune avlshoppe Enchanting Muse i Irland.

Hun var i fol ved Gruppe-1-vinderen Excellent Art og hendes første danskfødte føl var imødeset med spænding.

Den 25. april folede hun en fuks hingst på York Stutteri.

Der var bare et problem – føllet var lille. Meget lille. Måske ville han komme efter det og med tiden indhente de andre føl?

Nej. Den fukse hingst fortsatte med at være ”den grimme ælling”, og til slut opgav familien Rasmussen at sende ham på auktion.

Der ville nok ikke komme et eneste bud, blev det skønnet.

En ansat på York Stutteri havde dog en helt speciel forkærlighed for hingsten, som han henover sommeren iagttog på folden sammen med de større drenge i klassen.

Da familien Rasmussen havde besluttet sig for ikke at sende hesten på auktion og i stedet beholde ham selv, gik den ansatte resolut over til dem og sagde:

”Det skal nok vise sig at være en god beslutning, for nok er han lille, men han går aldrig glip af et slagsmål. Han er nemlig en rigtig fighter”.


beauty_award-800x490

BEAUTY AWARD

Stall Sund og Lisa Gautiers hoppe Beauty Award har fået sit navn gennem faderen Academy Award og moderen Acqualina Beauty.

I Danmark uddeles ”Danish Beauty Award” en gang om året til de bedste skønhedsprodukter i kosmetikbranchen, og den ærefulde pris går igen i mange lande verden over.


taggart_2367

NO COMMENT

No Comments ejer, Lone Kaj-Nielsen, finder ofte inspiration til sine hestes navne i biler, rødvin og andre ting hun godt kan lide.

Hun synes også godt om de krimiserier, som TV’et byder på ud på aftentimerne.

En aften tændte hun for sit fjernsyn og kom midt ind i en igangværende krimi, hvor et par tvillingebrødre blev afhørt af politiet i en mordsag.

Først svarede den ene: ”No comment”. Derefter fulgte den anden op med ”No comment”.

Et perfekt navn til min hest, tænkte Lone – og dermed fik Derbydeltageren sit navn.

No Comment er også en amerikansk musikgruppe der udgav tre albums fra 1989 til 1994, og navnet relaterer desuden til et studiealbum fra 1987 af det serbiske rockband Van Gogh.

Som særlig bonusinfo kan nævnes, at albummets største hit, “Klatno”, kom ind på plads nummer 40 på listen over de bedste jugoslaviske rocksange nogensinde.


beaufortskala_23783

BEAUFORT TWELVE

Makkerparret bag Stald Seaside, Peter Rasmussen og Michael Jakobsen, hører hjemme i shippingbranchen.

Derfor finder de også altid inspiration i denne industri, når deres væddeløbere skal navngives.

Beaufort Twelves ældre søskende har bl.a. heddet Harbour Light og Silvertown, og Stald Seasides nuværende Derbykandidat er opkaldt efter den vindstyrkeskala, som ikke er til at komme udenom blandt søens folk.

Beaufort-skalaen blev indført i 1805 af admiral Sir Francis Beaufort og gik fra 0 til 12.

Han baserede skalaen på, hvilken sejlføring et skib kunne bære, hvor 0 var betegnelsen for helt stille vejr, hvor røgen stiger lige op i luften og havet er spejlblankt, mens 12 betyder ”orkan”, hvor vinden blæser mere end 32 meter i sekundet, luften er fyldt med skum og sigtbarheden er væsentlig forringet.

De øvrige betegnelser på skalaen er ”næsten stille”, ”svag vind”, ”jævn vind”, ”frisk vind”, ”hård vind”, ”stiv kuling”, ”hård kuling”, ”stormende kuling”, ”storm” og ”stærk storm”.

Beaufort Twelve er altså opkaldt efter det højeste trin på skalaen, som fortsat bliver brugt en del, selv om man i dag hovedsageligt måler vindstyrke med elektroniske instrumenter.


bryanosullivan

LIFEOFBRYAN

Den mest sentimentale navnehistorie i årets danske Derby tilhører unægtelig Lifeofbryan.

Den norsktrænede Appel Au Maitre-søn er nemlig opkaldt efter Øvrevolls mangeårige banemedarbejder Bryan O’Sullivan, som midt under den norske Derbydag i 2013 faldt om på græsset med hjertestop og skabte stor sorg overalt i det norske galopmiljø.

Bryan var en populær skikkelse, og han var bedste ven med Michael Taylor, der i sin tid trænede Lifeofbryans mor, Theatrical Award.

Samtlige Lifeofbryans ejere stod den tidligere banemedarbejder nær, og det blev derfor besluttet, at opkalde Theatrical Awards første afkom efter Bryan O’Sullivan.

Navnet ”Lifeofbryan” må derfor ikke rent forveksles med den engelske komedie Life Of Brian fra 1979, skabt af satiregruppen Monty Python, men selvfølgelig er der hentet inspiration til navnet via filmen.

Den bedst kendte scene er afslutningsseancen, hvor den korsfæstede Eric Idle synger for på ”Always look on the bright side of life”.


suspiciousminds_23672

SUSPICIOUS MIND

I 1968 skrev amerikaneren Mark James en sang om mistillid og et dysfunktionelt forhold imellem to personer, hvor sagens kerne dog var, at den ene person ikke kunne give slip på grund af kærligheden til den anden.

Mark James udgav selv sangen uden succes, hvorefter den blev givet videre til Elvis Presley, som i 1969 gjorde den til et kæmpe hit.

Suspicious Minds strøg direkte ind på førstepladsen på U.S. Billboard 100 og blev én af Presleys udødelige klassikere.

Senere skrev Mark James også sangen ”Always On My Mind”, og klog af skade forsøgte han sig ikke selv med den denne gang.


marylen1

MARYLEN

Marylen skulle egentlig have heddet Marilyn Monroe, men da det ikke er tilladt at opkalde heste direkte efter “beskyttede” brands og personligheder, måtte Galoppens Venner finde på et alternativ.

Marilyn Monroe var 50’ernes mest berømte filmstjerne i Hollywood.

Hun var med i film som Gentlemen Prefer Blondes, How To Marry A Millionaire og Some Like It Hot, men leverede sin mest opsigtsvækkende optræden, da hun sang sin “Happy Birthday Mr President” for USAs præsident, John F. Kennedy, med hvem det siges, at hun havde en romantisk affære.

Marilyn Monroe, der var et alias for dåbsnavnet Norma Jean Baker, var gift tre gange.

Første gang som 16-årig med nabodrengen Jim Dougherty, siden med USAs mest berømte baseballspiller Joe DiMaggio, og til sidst med den amerikanske dramatiker Arthur Miller, som bl.a. skrev “Death of a Salesman”.

Den engelske popstjerne Elton John skrev sit kæmpehit “Candle In The Wind” som en hyldest til Marilyn Monroe, der døde den 5. august 1962 i en alder af blot 36 år, efter at have indtaget en overdosis sovemedicin.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top