fbpx

Læserindlæg: Skal det kunne betale sig at “snyde” i væddeløb?

Vi har modtaget nedenstående læserindlæg fra hesteejer og træner Flemming Velin.


Skal det kunne betale sig at “snyde” i væddeløb?

– I galopsporten er svaret ofte desværre JA.

Når en jockey i et løb begår en forseelse, som f.eks. forkert brug af pisk (for mange slag) eller bevidst farlig ridning, og dette reglementsbrud af banens voldgift takseres med en bøde og evt. udelukkelse i et antal dage, har hesten ofte opnået en bedre placering end den ellers ville have opnået. Denne placering bliver som oftest ikke ændret af banens voldgift.

Hvis man bruger en pisk flere gange end tilladt eller BEVIDST sætter heste og jockeys i fare for at styrte, f.eks. ved at gennemtvinge sig en åbning, som der ikke findes, så er den opnåede placering opnået ved en form for “snyd”.

Man må som jockey acceptere, at man i visse situationer “er lukket inde” i længere tid end man kunne ønske sig. Desværre kan det ofte i et væddeløb betale sig at anvende denne form for bevidst “snyd” og tiltvinge sig plads ved at ride på tværs og skubbe til andre.

I et storløb får jockeyen måske 3 dages udelukkelse og en bøde, men det står ofte slet ikke i forhold til den gevinst, som hesten vinder for ikke at tale om dens eventuelle avlsværdi.

Efter min mening burde man diskvalificere hesten og straffe jockeyen med udelukkelse og evt. bøde.cDer er desværre mange eksempler på ovenstående brud på reglementet og en alt for “blød” konsekvens.

Det værste eksempel på misbrug af pisk i nyere tid er vel nok fra England, da Noble Mission vandt Champion Stakes (Gr.1) på Ascot med kort hoved, efter 11 hårde slag med pisken (7 er tilladt).

I pressen i England blev jockeyen tilmed rost for at tage sin bøde på ca. Dkr. 100.000,- som en mand. Hesten fik  ca. Dkr. 7 mill i førstepræmie + forøget sin avlsværdi. Hvem mon betalte bøden?

Et godt eksempel på uforsvarlig farlig ridning var i tirsdags på Jägersro, hvor tre jockeys i samme løb fik tre dages karantæne for “farlig ridning”. Hvilken rolle spiller det? Hestene burde have været diskvalificeret, så jockeyerne måske næste gang tænker sig om, inden de bevist udsætter andre for fare.

Jeg kan ikke forstå hvorfor væddeløbsorganisationerne er så “slappe” i deres indstilling til overlagte brud på reglementet.

Flemming Velin

Picture of Hans Erik Westerberg

Hans Erik Westerberg

Fokus: Internationalt / Avl & Auktioner. Født 1940 i København. Tidligere eksportmedarbejder i Rex Rotary, ansat i elektronikvirksomhed i Stockholm og selvstændig med virksomhed i elektronikbranchen i Danmark og Polen indtil 2010. Bestyrelsesmedlem i Klampenborg Galopselskab i 20 år samt formand. Sidenhen formand for Dansk Galop og nuværende bestyrelsesmedlem i Dansk Hestevæddeløb. Hestejer og opdrætter. Har bl.a. ejet Clarion King og er p.t. medejer af Stradivarius. Medforfatter af jubilæumsbogen “150 år med fest, farver og fuldblod”, skrevet i samarbejde med Per Bustrup.

Seneste artikler

Scroll to Top