fbpx

“Jo flere vi er, jo stærkere står vi”

Engang var Foreningen af Professionelle Galoptrænere i Danmark en stærk forening. Nu føler foreningens formand Tine Hansen samt foreningens sekretær Inge Mette Dejgaard, at interessen er stærkt dalende. 


Tine Hansen og Inge Mette Dejgaard - eller Polly og Sisse, som de to trænere kaldes i daglig tale. Foto: Merete Gorm.
Tine Hansen og Inge Mette Dejgaard – eller Polly og Sisse, som de to trænere kaldes i daglig tale. Foto: Merete Gorm.

Men de tager kampen op og forsøger at puste nyt liv i foreningen med en opfordring om medlemskab til alle professionelle galoptrænere i Danmark.

”For år tilbage var det en stærk forening, der blev lyttet til”, siger Tine Hansen.

Hun henviser til tidligere medlemmer som bl.a. galoptræner Benny Jensen, Jørgen Johansen og Vinzenz Vogel.

”Vores forening stod så stærkt, at vi næsten kunne få aflyst løbsdage. I dag kan vi ikke engang prale af, at alle professionelle galoptrænere med tilknytning til Klampenborg Galopbane slutter op om vores forening.”

Men både Inge Mette Dejgaard og Tine Hansen er meget opsatte på, at det er nu, der skal gøres noget, hvis ikke foreningen skal uddø.

De har heldigvis også opbakning fra sportens øverste organ, Dansk Galops direktør Peter Knudsen samt Klampenborg Galopbanes direktør Nicholas Cordrey.

Direkte adspurgt udtaler Peter Knudsen:

”Det er en rigtig god idé at samle alle trænere i Danmark i én forening. Så står de bedre rustet over for Dansk Galop og deres egne baner. De har jo et fast mandat i Dansk Galops bestyrelse, og det er vigtigt, at trænerne gør mandatet gældende”.

Nicholas Cordrey har følgende kommentar:

”Det er ærgerligt, at ikke alle trænere på Klampenborg støtter op om foreningen, og tanken om at samle alle trænere i Danmark i én forening støtter jeg fuldt ud. Det er vigtigt, at vi står sammen og hjælper hinanden i sportens nuværende situation”.


Tine Hansen. Foto: Merete Gorm.
Tine Hansen. Foto: Merete Gorm.

Nyvalgt formand

Tine Hansen overtog formandsskabet i Foreningen af Professionelle Galoptrænere i Danmark sidste år i marts måned. Posten havde i mange år været varetaget af Elo Ervolder og i en kort periode af Lars Kelp under Elos sygdom. Tine havde igennem flere år givet udtryk for, at hun gerne ville ind i arbejdet i foreningen, og da Elo Ervolder stoppede som formand ved den årlige generalforsamling i marts 2015, overtog Tine posten.

Inge Mette Dejgaard og Tine Hansen fortæller, at der ikke har været stor aktivitet i foreningen igennem de seneste år.

”Men nu forsøger vi altså at sætte skub i nogle aktiviteter”, siger de to galoptrænere som også fortæller, at de ikke har nogen konkurrenter. ”Der findes ikke andre trænerforeninger end vores”, udtaler de samstemmende.


Vedtægter, kontingent og andre indtægter

Trænerforeningen afholder kun ét møde om året, nemlig generalforsamlingen, der skal afholdes inden udgangen af marts måned – som der står i foreningens vedtægter. ”Men hvis der er et medlem som føler behov for et ekstra møde, indkalder vi selvfølgelig medlemmerne”, siger Inge Mette Dejgaard.


Kontingentet er på 600 kr. om året

Inge Mette fortæller endvidere, at foreningen engang tjente store penge på afholdelse af sweepstakes i Klampenborg. ”Men så kom Hesteejerforeningen og sagde, at de ville lave deres eget sweepstake”.

Da det er hesteejerne, der betaler for de indkøbte heste på auktionen, blev det besluttet, at trænerforeningen og hesteejerforeningen hver fik 50 procent af overskuddet. Nu er det blevet sådan, at det er hesteejerforeningen alene, der arrangerer det årlige sweepstake på Klampenborg Galopbane.


Inge Mette Dejgaard. Foto: Merete Gorm.
Inge Mette Dejgaard. Foto: Merete Gorm.

Kampen om procenterne

Når en hest vinder penge i løb, er reglerne sådan, at før ejeren får udbetalt pengene, skal der afleveres 10 % til jockeyen og 10 % til træneren. Disse regler gælder i hele Skandinavien.

Inge Mette Dejgaard fortæller, at trænerforeningen i mange år har kæmpet for, at trænerne skulle have flere procenter og jockeyerne mindre.

”Det er os, der knokler med hesten hele vinteren, og når den så går ud og vinder et stort løb, så fordeles procenterne ligeligt”. Diskussionen om fordelingen af procenterne har været til debat i Dansk Galop, men jockeyerne vil ikke være med til at lave reglerne om, fordi de selv skal betale deres dyre forsikringer.

Emnet har også været til debat i Norge og Sverige, men heller ikke dér er det lykkedes at få en anden fordeling af procenterne.


Fordele for provinsens trænere

På spørgsmålet om, hvilke fordele provinsens trænere skulle have i at melde sig ind i trænerforeningen, siger Inge Mette Dejgaard:

”De har vel også nogle problemer med hensyn til deres baner. Som det er nu, kan vi jo f.eks. ikke gå ind og sige, at ledelsen i Aarhus skal sørge for, at de kan ride så og så meget på den bane. Men det kunne vi måske, hvis der var nogle trænere fra banen, der blev medlemmer af vores forening”.

Tine Hansen indskyder: ”Vi vil være behjælpelige med de problemer, de har, på den bedst mulige måde”.

Begge galoptrænere erkender, at de tror det bliver svært at få provinsens professionelle trænere overbevist om, at de bør blive medlemmer af trænerforeningen, men de vil alligevel lægge kræfter i at forsøge. ”Giv det en chance”, siger formanden.


Årets staldarbejder

Tine Hansen fortæller, at trænerne på Klampenborg Galopbane hvert år indsender forslag til nomineringen af ”årets staldarbejder”, altså til en person, som træneren synes har gjort et godt stykke arbejde i stalden.

Præmien er en statuette; den bruger trænerforeningen en del penge på, og den uddeles ved den årlige awardfest.

Tine vil nedsætte en komité der skal udpege årets staldarbejder til den næste nominering. ”Det skal ikke være de samme trænere, der skal nominere år efter år”, siger hun.

Inge Mette Dejgaard fortsætter: ”Hvis vi får medlemmer fra andre baner, så skal kåringen af årets staldarbejder ske på den store awardfest, som er for hele landet”.


Inge Mette Dejgaard og Tine Hansen i Dominostaldens kaffestue. Foto: Merete Gorm.
Inge Mette Dejgaard og Tine Hansen i sidstnævntes kaffestue. Foto: Merete Gorm.

Bliv medlem!

Både Tine Hansen og Inge Mette Dejgaard opfordrer alle professionelle trænere i Danmark til at blive medlemmer af trænerforeningen.

”Vi kan mærke, at foreningen er døende. Vi bliver færre og færre, trænerne melder sig ud ved at lade være med at betale. De føler ikke, at det har nogen stor betydning for dem”, er de begge enige om.

Med opbakningen fra direktør Nicholas Cordrey på Klampenborg Galopbane og direktør Peter Knudsen i Dansk Galop håber de to galoptrænere, at alle professionelle trænere i Danmark har lyst til at blive medlemmer af trænerforeningen.

Picture of Merete Gorm

Merete Gorm

Født 1948 i Gentofte Kommune. Kontoruddannet fra forlag og har arbejdet med redaktionelle opgaver på forlag og reklamebureau. Endvidere annoncekonsulent for fagligt tidsskrift. Stort engagement for galopsporten og har været initiativtager og medarrangør af rejser til Irland og Newmarket for Stald KTAS. Har skrevet artikler for GalopSport siden 1998.

Seneste artikler

Scroll to Top