fbpx

“Ingen tvivl om, at han er klar”

Med sin pris på 100.000 euro er han den dyreste hest Stald Seaside endnu har fået hammerslag på, og forventningerne er skyhøje forud for søndagens sæsondebut på Jägersro. “Hvis han løber på søndag som han arbejder om morgenen, er der heller ingen der slår ham”, forsikrer Francisco Castro.


NAVN: SEA COMMANDER (IRE) Vindende søskende: Første afkom
Far: Sea The Stars (IRE) Auktion: Goffs Orby Yearling Sale 2014
Mor: Myrine (IRE) Pris: 100.000 €
Morfar: Sadler’s Wells (USA) Handicap: 71
Træner: Francisco Castro Statistik: 2: 0-1-1
Ejer: Stald Seaside Præmiesum: 29.600 SEK
Opdrætter: Michael D. Ryan Distancer: 1000 – 1600m
Jockey: Jan-Erik Neuroth Underlag: Dirt



 

 

3-årige Sea Commander kan blive søndagens “showstopper” på Jägersro. Han får sin sæsondebut mod ni konkurrenter i eftermiddagens niende og sidste løb, der samtidig er Super-Trio med 100.000 kroner ekstra i spillepuljen.

Hingsten kommer med to starter i bagagen fra 2-årssæsonen – han var favorit begge gange, men blev i første omgang anden bag Santiago og derefter tredje bag Showhaat. Det er to præstationer, som Francisco Castro har placeret i glemmebogen, for det er en helt anden hest han sadler på søndag.


Sea Commander på Goffs Bloodstock Sales. Foto: GalopSport.
Sea Commander på Goffs Bloodstock Sales. Foto: GalopSport.

“Da vi købte Sea Commander som åring var han spinkel og feminin at se på. En lille hest med en guldrandet afstamning. Det var aldrig meningen, at han skulle være skarp som 2-årig, for han er indkøbt som en hest til Svenskt og Norsk Derby, og det har hele tiden været planen med ham”, siger træneren.

“Desværre blev hans 2-årssæson yderligere præget af sore shins, og på et tidspunkt lå han fast i boksen og mistede en stor del af den ene hov. De to starter han nåede at få tæller blot som rutine, og på søndag skal han ud og vise sit sande potentiale”.


Sea The Stars står opstaldet på Aga Khans Gilltown Stud til 125.000 euro i bedækningstakst. Foto: Aga Khan Studs.
Sea The Stars står opstaldet på Aga Khans Gilltown Stud til 125.000 euro i bedækningstakst. Foto: Aga Khan Studs.

En afstamning der skriger på distance

Sea Commander tilhører tredje årgang efter én af tidens største væddeløbsstjerner, Sea The Stars (Cape Cross), som indledte avlskarrieren til en bedækningstakst på 85.000 euro. Prisen for en bedækning er nu oppe i 125.000 euro, 25% mere end hvad Stald Seaside betalte for Sea Commander på Goffs i efteråret 2014.

Sea Commander er desuden første akom ud af Sadler’s Wells-hoppen Myrine, der var en udpræget stayer som først kom til start i midten af 4-årssæsonen og i sit andet forsøg aflagde maidentitlen over 2800 meter.

En præstation der blev belønnet med en Official Rating på 98, svarende til 89 i skandinavisk handicap. Senere samme år vandt hun også over 3200 meter og afsluttede karrieren med en syvendeplads i det mægtige handicap Irish Cesarewitch over 2800 meter på The Curragh. Hun var igennem karrierens seks starter trænet af Jim Bolger og blev redet af staldens førstejockey Kevin Manning.


Sådan ser Sea Commander ud fire dage før sæsondebuten. Foto: Stall Castro.
Sådan ser Sea Commander ud fire dage før sæsondebuten. Foto: Stall Castro.

Myrine er selv ud af championhoppen Saganeca (Sagace), som udover Sea Commanders mor har produceret Prix de l’Arc (Gr.1)-vinderen Sagamix, og Criterium de Saint-Cloud (Gr.1)-vinderen Sagacity. Derudover er hun blevet mormor til de tre Gruppe-1-vindere Sageburg, Secret Gesture og Sagawara.

Sea Commanders afstamning skriger altså på distance, og at han kunne være anden over 1000 meter som 2-årig er bemærkelsesværdigt. Hesten der ved denne lejlighed slog ham med en længde, Vanja Sandrup-trænede Santiago, har i øvrigt vundet to gange siden og sluttede 2-årssæsonen med et handicap på 79.


“Ingen tvivl om, at han er klar”

Men er Sea Commander i virkeligheden så stayertrukket, at søndagens sæsondebut over 1730 meter bliver for kort for ham?

“Nej”, svarer Castro. “Han arbejder som en drøm. Han har trukket spor tre så han kan komme ind bag pacen rundt det første sving, og når han bliver trukket ud til angreb skal han nok speede. Dertil er jeg tryg ved, at Jan-Erik Neuroth kender ham fra i fjor og han er en jockey med kæmpe force i at ride afventende”.


Sea Commander (Sea The Stars - Myrine v. Sadler's Wells). Foto: Stall Castro.
Sea Commander (Sea The Stars – Myrine v. Sadler’s Wells). Foto: Stall Castro.

Søndagens maidenløb over 1730 meter er første skridt mod Voterlöpning, der rides den 16. juni på Jägersro. En måned senere rides Svenskt Derby, og sidenhen venter både Norsk Derby (L) og Svenskt St. Leger.

Sea Commander gik sit afsluttende job torsdag morgen. Han arbejdede 600 meter og gik de sidste 200 på 11,6 sekunder. “Der er ingen tvivl om, at han er klar”, smiler Castro.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top