fbpx

70 Derbykandidater: Vidste du det her…?

Efter seneste forfeit til Dansk Derby 2015 resterer der 70 håbefulde kandidater, hvis ejere betalte 2.000 kroner for at opretholde engagementet i opgøret, der rides den første søndag i august.


Allerede fredag den 20. marts skal hesteejerne igen lægge 2.000 kroner, og hvis man vil nå hele vejen til startboksen, skal man forberede sig på at sende endnu 10.500 kroner ind i forfeitpuljen.

Hvad mere kan vi fortælle?


Handicap contra rating

I Danmark er det i sidste ende Derbykandidatens rating og ikke handicap, der afgør deltagelsen.

Ratingen udregnes ved at trække hestens vægt fra det aktuelle handicap, og da hopper løber med halvandet kilo mindre på ryggen end hingste og vallakker, har spindesiden derfor også en ratingmæssig fordel. Har en hoppe og en hingst således samme handicap på starterklæringsdagen, er det hoppen der kommer forrest:

Mr President: Handicap 76 – Vægt 59 = Rating 17

First Lady: Handicap 76 – Vægt 57,5 = Rating 18,5


Volatile historisk i 92

Det er ikke sket nogensinde tidligere, at en hest mindre end fem måneder før Dansk Derby har haft 92 i handicap.

Peas And Carrots gik ind i sin 3-årssæson med 90 i handicap, blot for sammenlignelighedens skyld. Volatile entrede ligesom Peas And Carrots sit klassiske år med 90, men efter sejren i Meydan Classic (L) senest på Meydan blev Volatile hævet fire pund.

Han er nu ni kilo over nærmeste konkurrent på kandidatlisten, Horatio Bloom.


Hvis Horatio Bloom vinder…

Så vil det lykkes Niels Petersen at vinde Dansk Derby for tredje år i træk.

I 2013 vandt han med Quite A Mission og i fjor med Davicii.

Horatio Bloom ejes i øvrigt ligesom Davicii af Nils Petter Gills Stall Bonne Nuit, og norske Gill ejer i dag størstedelen af Klampenborg Galopbane.


Syv trænere styrer Top 20

Et kig på de 20 øverstplacerede heste i rankingen til Dansk Derby viser følgende fordeling blandt trænerne:

Fem kandidater:

Søren Jensen: Sir Edward (5), Pull In Carlras (8), Columbine (11), Arbitration Award (12), Sådan (18)

Fire kandidater:

Niels Petersen: Horatio Bloom (2), Whatdoesthefoxsay (9), Cocco Chanel (15), Kiss And Tell (16)

Tre kandidater:

Hanne Bechmann: Stinger (3), Bay Breeze (10), Monte Carlo (17)

To kandidater:

Jessica Long: Volatile (1), Sergel (4)

Francisco Castro: Land’s End (6), Rosilla (20)

Bent Olsen: Manacor (7), Anassa (14)

Brian Wilson: Marquis First (13), Saint George (19)


Store udskrivninger

En enkelt ejer har tre heste stående tilbage i Dansk Derby. Det er 360 North Racing AB (Cocco Chanel, KarmaStrikesBack, Mrs Birkin).

Lone Kaj-Nielsen, Stald Ras, Stald Seaside, Stald Shaker og Stall EOS har hver to heste stående.


Hjortebo største opdrætter

Stutteri Hjortebo har vundet Dansk Derby tre gange tidligere (Algol i 1990, Master Kid i 2008 og Sir Henry i 2010), og det er på sin vis et godt bevis på, hvor svært et løb det er at vinde – selv for det klart største stutteri herhjemme.

Lige nu har Hjortebo 15 ud af de 70 kandidater at krydse fingre for. Højest handicappede af dem er Vinterfavoritten Stinger (83).


23 efter Academy Award

Har man en hest efter Academy Award stående i Dansk Derby, betyder det ifølge statistikken, at man har en god vinderchance.

Den afdøde Danehill-søn har hidtil produceret tre danske Derbyvindere i Master Kid (2008), Sir Henry (2010) og Tigress Eleven (2011).

Lige nu er 23 af de 70 tilbagestående kandidater efter Academy Award, heraf er de syv endnu uden handicap og Stinger er den højest handicappede.


Hernando og Richard kæmper fortsat

Den tidligere Lanwades-champion, Hernando (Niniski), er rigt repræsenteret som morfar i Derbyfeltet (Fast Buck, Final Episode, Silmara, Whatsinitforme, Sådan).

Alligevel overgår Danmarks tidligere flerdobbelte championhingst, Richard Of York (Rainbow Quest), sin gamle konkurrrent fra Frankrigs væddeløbsbaner i 90’erne, hvor de to heste slog hinanden på kryds og tværs i opgør som Prix de l’Arc, Prix Ganay og Prix Foy.

Richard Of York er morfar til hele syv (10%) af kandidaterne i form af Manacor, Arbitration Award, Pour Toi, Dark Eagle, Monte Carlo, Negroamaro og Hatee Hatee Ho.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top