fbpx

“Få så ændret de skoregler i Skandinavien”

Den uddannede beslagsmed, Patrick Wilson, mener at det kun kan gå for langsomt med at ændre på skoreglerne på de skandinaviske galopbaner.


“I november måned kontaktede jeg både Peter Knudsen og Nicholas Cordrey, idet jeg ønsker, at der skal ses alvorligt på de regler for sko, som vi har her i Skandinavien”, siger Patrick Wilson til galopsport.dk.

“Som professionel beslagsmed og med min livserfaring indenfor væddeløbssporten, er det ikke en rar fornemmelse, at lægge en sko på, som er farlig for både hest og rytter, og som jeg ved er ulovlig i stort set resten af verden”, fortsætter Patrick Wilson.

“Outer rim skoen, som er den vores heste løber med nu, er farlig på grund af den forhøjede og skarpe stålkant, der findes i tåen på skoen. Først og fremmest slides stålkanten markant langsommere end resten af skoen, ogdet giver hestene en meget ukorrekt stilling og belastning på benene. Ved at fjerne denne stålkant, vil man kunne nedsætte risikoen for seneskader og andre benskader som fx dårlige koder , da slidet på skoen i stedet vil være jævnt fordelt. Det vil medføre en korrekt belastning for hesten”, vurderer Patrick Wilson.

“Under løb og i den daglige træning er outer rim-skoens stålkant endnu farligere for hestene og rytterne. Er der kontakt mellem hestene, hvilket der jo ofte er når der rides tæt, vil stålkanten forårsage store skader, da den under høj fart fungerer ligesom en kniv”.

“På træner Wido Neuroths Facebook-side findes et opslag hvor han forklarer, at to af hans heste har været skadet i løb grundet denne stålkant. Wido har lagt billeder ud på siden af sin Guineas-vinder Staring At The Sea, der som 2-årig fik en karrieretruende skade”, forklarer Patrick Wilson.


“Jeg selv har set flere tilfælde af heste der har fået skrællet deres bagben op, ved at en bagvedliggende hest har galopperet op i hesten foran. Ud fra den erfaring og de ting jeg har set, kan jeg udelukkende konstatere, at disse store skader kunne have været betydeligt mindre, hvis det ikke havde været for stålkanten. De skader, som skoene kan forårsage på hestene, kan jo også videreføres til jockeys under styrt eller lignende”, fortsætter Patrick Wilson.

“En sidste ting er også, at hvis en hest taber eller har en løs sko inden starten går, og jeg, som er banesmed på KG, skal rette op på dette, så vil det ud fra de nuværende regler være ulovligt at enten fæstne skoen eller lægge skoen om igen, da det forkerte slid har gjort, at sømmene nu vil stikke langt ud over skoen, hvilket er ulovligt i Skandinavien – dette vil også kunne undgås ved at lave reglerne om og følge de regler der fungerer i resten af verden”, hævder Patrick Wilson.

“Det her er muligvis et lille problem for bestyrelserne, som tydeligvis springer let hen over emnet. Men for os andre fagfolk, hesteejere og trænere, der investerer så meget tid og penge i denne gentleman-sport, er det ikke i orden at heste og rytteres sikkerhed negligeres på den måde. Det kan ende med at være et spørgsmål om liv eller død”, sammenfatter Patrick Wilson.

Picture of Carsten Bundgaard

Carsten Bundgaard

Fokus: Skandinavien. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top