fbpx

Åbent brev til Dansk Galops Bestyrelse og Avlsudvalg

Undertegnede tidligere medlemmer af sportens bestyrelser og nuværende hesteejere og opdrætter vil gerne fremkomme med følgende forslag til foreningen:


1. For at højne dansk galops sports- og avlskvalitet foreslår vi at føl importeret inden den 1.januar tildeles dansk indlænder status og dermed kan starte i alle løb for skandinaviskfødte heste.

I lyset af det stadigt mindskende antal fødte føl i Danmark anser vi dette for formålstjenligt og da reglen med indførsel af udenlandsk født føl med sin moder er godkendt for skandinavisk status er forskellen altså blot at moderen ikke følger med. (I øvrigt kan man spørge om føllet stadig har sin indlænder status hvis moderen dør inden importen?)

Dette forslag er en langt “blidere” løsning for dansk avl end hvis de klassiske løb blev åbnet for alle.

I den sammenhæng må det derfor være en selvfølge at foreningens åringsauktion står åben for alle heste. Dette var tilfældet på auktionen i 2013 og i år og har vel næppe skadet salget af de skandinaviskfødte åringer?

2. Vi foreslår en stramning af proceduren omkring straffe til ryttere. I denne sæson er det hyppigt sket at ryttere med længere varende udelukkelser appellerer i sidste øjeblik og dermed undgår at miste vigtige løbedage, hvorefter straffene blot bliver stadfæstede.

En stramning i lighed med England hvor straffene ofte forhøjes ved appel eller når banerne indberetter til sportens øverste myndighed.

3. Vi foreslår at brugen af såkaldt norsk hovedlag forbydes. Dette er en foreteelse som man oprindelig anvendte i travsporten for at forhindre hestene i at galoppere. I galopsporten ved spillerne jo ikke om hesten går med blinkers eller ej, afhængig om rytteren trækker i klapperne. Desuden har det en forstyrrende effekt for løbsafviklingen, når rytteren ofte lige inden opløbet skal “fingerere” med hovedlaget.

4. Vi foreslår en regel stramning for piskemisbrug således at en hest kan diskvalificeres, dersom rytteren har overtrådt piskereglerne. Hvorfor skal den rytter og hest som overholder reglerne “straffes”, medens en anden bevarer sin placering selvom der er sket en overtrædelse?

Med venlig hilsen

Cai Rasmussen, Flemming Velin og Hans Erik Westerberg

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top