fbpx

Var det hér Grev Dracula kom fra?

…og hvad har det med Derby at gøre? Ikke alle indslag i forbindelse med et Derby behøver at være rent sportslige.

Glæder du dig til dagen, men er alle de sportslige informationer du bliver bombarderet med allerede ved at give dig ægte feber?

Så prøv med denne oplysende gennemgang af Derbyfeltet, der godt nok ikke har meget med sport at gøre, men lidt almen viden skader jo heller ikke.


TRANSSYLVANIA

Transsylvania er opkaldt efter det historiske rumænske fyrstendømme, Transylvanien, der først og fremmest er kendt for at huse grev Dracula i Bram Stokers gyser fra 1897.

Historien om Dracula og hans opgør med Abraham van Helsing er et af klodens bedst kendte værker, og igennem de seneste 100 år er utallige film, teaterstykker og bøger skabt på baggrund af Bram Stokers roman.

Nutidens Transylvanien er præget af flot natur – Transilvania oversættes fra rumænsk og latin som ”byen hinsides skoven” – og der findes både vinproduktion, frugtplantager, samt stål- og tekstilindustri.

Og så valfarter turister selvfølgelig stadigvæk til stedet for at opleve ”Bran Castle” – dér hvor grev Dracula boede (eller bor).


THE SEDUCER

Hesten The Seducer delejes af Stald Shaker, og som staldens navn antyder, opkaldes hestene efter drinks.

The Kicker, Sazerac og Famous Grouse er andre gode eksempler. The Seducer består af ananasjuice, kokosnødderom, ananasrom, vanillerom, mørk rom og juicen fra maraschino-kirsebær.

Kombinationen giver en frugtrig og sød cocktail, som især serveres til brunch eller happy hour. Husk, at samtlige ingredienser skal opbevares iskoldt før de rystes sammen.


KINGSBRIDGE

Kingsbridge er en handelsby og et yndet turistmål i Devon, der ligger i den sydvestlige del af England.

Byen er grundlagt rundt om en bro, som oprindeligt opdelte det royale område Alvington og det civile Chillington i to – heraf navnet Kingsbridge, eller Kyngysbrygge, som navnet oprindeligt lød.

Bynavnet Kingsbridge er måske allerbedst kendt fra Ken Follets verdensberømte roman, The Pillars of the Earth (på dansk Jordens søjler). I romanen er Kingsbridge dog en opdigtet by.


DAVICII

Ifølge Google er Davicii en mexicansk DJ, som via sin egen ”SoundCloud” udgiver remix af kendte kunstneres værker.

Navnet Davicii kan meget vel være inspireret af DJ Avicii, alias svenske Tim Bergling, som igennem de seneste år er strøget til tops på alverdens hitlister med numre som Wake Me Up, Hey Brother og Addicted To You


HARBOUR LIGHT

Bag Stald Seaside står de to mangeårige forretningspartnere Michael Jakobsen og Peter Bruno Rasmussen.

Deres virksomhed, Seaside Navigation, har som navnet antyder rødder i shipping-industrien, og derfor navngives deres heste som regel med inspiration herfra.

Harbour Light betyder kort og godt ”havnelys”, men kunne sagtens også hentyde til den engelske BBC-serie Harbour Lights, Hugh Williams’ populære sang Harbor Lights, en engelsk stumfilm fra 1914 af Percy Nash eller et victoriansk skuespil af George R. Simms.


JUNGLELAND

Navnet Jungleland er bedst kendt fra Bruce Springsteens album Born To Run fra 1975.

Nummeret er det allersidste på albummet og varer næsten 10 minutter, hvilket har gjort det perfekt som ”showstopper” til mange af Springsteens koncerter.

Inden for populær kultur er Jungleland blevet brugt af både John Malkovich, gysermesteren Stephen King og det populære amerikanske børneprogram Sesame Street. Jungleland er også en stor forlystelsespark i Indonesien.


FRANK LLOYD WRIGHT

Frank Lloyd Wright betragtes som en de mest indflydelsesrige arkitekter i første halvdel af det 20. århundrede.

Han tegnede bl.a. Guggenheim-museet og Larkin Building i New York, samt Unity Temple i Chicago. Frank Lloyd Wright, hvis mellemnavn oprindeligt var Lincoln, nåede at tegne mere end 1000 bygninger, hvoraf halvdelen blev færdiggjort.

Han skabte desuden karriere som indretningsarkitekt, forfatter og lærer. Frank Lloyd Wrights liv var langt fra kedeligt – bl.a. blev hans livs udkårne og hendes to børn myrdet af en af husstandens tjenere fra Barbados, som syv uger senere selv døde efter en sultestrejke i Dodgeville-fængslet.


STRADIVARIUS

En ”stradivarius” er en speciel type violin, der blev konstrueret af italienske Antonio Stradivari fra byen Cremona.

Stradivari var blandt de ypperste inden for sit fag, og hans værker sælges i dag for fyrstelige summer på verdens førende auktioner.

Det menes, at der kun eksisterer omkring 600 strengeinstrumenter skabt af Stradivari, der blev født i 1644 og blev 93 år gammel.

En alder, som var højst usædvanlig at opnå i det 17. og 18. århundrede.


HONGKONG STAR

Hongkong Star har sit navn efter Stald Hong Kong, alias kinesiske Patrick Tsang, der igennem en lang årrække har haft heste i træning på Klampenborg og nu også nyder stor succes i Macao.

Hongkong Star er dermed ikke opkaldt efter noget specielt, men i Hong Kong findes både Star Ferry Ltd., der sejler byens indbyggere og turister frem og tilbage imellem Kowloon og Hong Kong Island, samt 3 Starbucks-caféer, hvor Frappuccino Chocolate No Whipped Cream er blandt de lokales favoritter.

Google byder også på restaurant Hong Kong Star, men den ligger dog i den amerikanske stat Georgia.


PHILADELFIA

Philadelphia er synonym med mange ting. Først og fremmest er det en millionby i den amerikanske delstat, Pennsylvania.

Philadelphia er en af USA’s ældste byer, og det var hér Thomas Jefferson underskrev den amerikanske Uafhængighedserklæring i 1776.

Philadelphia er også en berømt film fra 1993 med Tom Hanks og Denzel Washington i hovedrollerne, og Bruce Springsteen har skrevet et legendarisk hit kaldet ”Streets of Philadelphia”.

Endelig er ”Philadelphia” også den første smørbare friskost i verden. Den blev opfundet i 1872 i New York, men fik først i 1880 sit navn grundet Philadelphias omdømme som hjemsted for fødevarer af høj kvalitet.


HIGHTOWER

Hightower er let genkendelig for alle, der har moret sig over kultfilmene om ”Politiskolen”, der blev optaget i perioden mellem 1984 og 1990.

Den store, brutale men også lune politibetjent Moses Hightower blev spillet af Charles Aaron ”Bubba” Smith, der havde en fortid som prominent spiller i NFL (National Football League) for Baltimore Colts, Oakland Raiders og Houston Oilers.

Den to meter høje atlet skiftede til skuespillerfaget i 1975, men fik først ni år senere sit gennembrud på filmlærredet som Hightower.

Bubba Smith døde for to år siden – kun 66 år gammel – forgiftet af slankepiller.


WELLINGTON

Wellington er både lig med Napoleons overmand i slaget ved Waterloo og hovedstaden i New Zealand.

Byen Wellington kan bryste sig af at være verdens sydligste hovedstad, men på trods af sin status som New Zealands hovedsæde, er den alligevel kun landets tredjestørste by efter Auckland og Christchurch.

Byen er opkaldt efter Arthur Wellesley, den første Duke of Wellington, som blev Napoleons overmand ved Waterloo i 1815.

Wellesley kom oprindeligt fra den lille engelske by, Wellington, der ligger i County Somerset.


ALL QUEST

All Quests mor hedder All Grey og faderen hedder Special Quest.

Navnet kommer altså af at tage moderens første og faderens sidste navn, og der findes af gode grunde ikke nogen historisk beretning bag det.

Spørger man Google om All Quest får man det amerikanske lån- og investeringsselskab AllQuest Home Mortgage Corporation frem, og det er måske slet ikke så dumt, såfremt man har en drøm om at flytte til Houston, Texas.


HALF PRINCE

Navnet Half Prince er synonym med en taiwansk novelleserie i ni bind skrevet af Yu Wo, hvor vi følger den 19-årige kvindelige studerende Feng Lan i en futuristisk verden, hvor hun bliver overtalt til at prøve det surrealistiske spil Second Life.

Hun får muligheden for at skabe en mandlig avatar, som hun navngiver Prince.

Det er dog næppe herfra, Stutteri Skovmarken har fundet inspiration til navnet Half Prince, men snarere i den brune vallaks mormor, Half Row, der bl.a. er mor til Derby-vinderen Cut Champion og 2000 Guineas-vinderen Cut Royale.

Med ”efternavne” som Champion og Royale, ligger ”Prince” ikke langt væk i tankespindet.


CONTIKI

Staves Contiki med C, er det lig med et open-source styresystem til internettet.

Men historien bliver selvfølgelig langt bedre med reference til Kon-Tiki – navnet på ekspeditionen fra 1947, hvor nordmanden Thor Heyerdahl drog af sted på sin tømmerflåde af balsatræ for at bevise, at folkevandringen til Polynesien i Stillehavsområdet kunne være foregået over havet fra Sydamerika.

Sejladsen fra Perus hovedstad, Lima, varede 101 dage og endte med, at Kon-Tiki blev skyllet op på et koralrev ud for øen Raroia i Polynesien. Thor Heyerdals bog om Kon-Tiki-ekspeditionen udkom i 1948 og blev en international bestseller.

I 1951 blev bogen filmatiseret med Heyerdal selv som instruktør og medvirkende, og filmen vandt en Oscar for bedste dokumentar.

I 2012 udkom en genindspilning af samme navn. Thor Heyerdal levede fra 1914 til 2002.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top