fbpx

Mambo King – Skandinaviens første “shuttlehingst”

7-årige Mambo King går i år sin første sæson som avlshingst i møde, og Diktat-sønnen bliver samtidig den første skandinaviske ”shuttle stallion” i ordets bogstaveligste forstand, idet han som en service til de skandinaviske opdrættere vil blive kørt direkte til hopperne.


Tilbage i 2005 fejrede daværende træner Lars Kelp adskillige store sejre med sine 2-årige heste, heriblandt Skandinavisk Opdrætningsløb med Victory Emblem og Vinterfavoritternes Ærespræmie med Munay. Kelp blev dog ved med at holde på, at årgangens bedste hest stadigvæk stod hjemme i stalden. Mambo King havde nemlig allerede tidligt på 2-årssæsonen vist sig som den klart bedste af Kelps 2-årige heste, og når både Victory Emblem og Munay kunne vinde storløb, hvor god var Mambo King så?


Vandt direkte i debuten

Mambo King nåede slet ikke til start som 2-årig, idet en tilbagevendende skade gjorde ham halt efter hvert eneste hurtige arbejde. I stedet fik han tid til at komme sig 100%, og først som 3-årig, kort inden Derby Dag, fik den ivrigt omtalte hingst endelig sin debut.

Det skete over 1400 meter, og Mambo King kunne som tårnhøj favorit vinde ganske sikkert i hænderne på Lennart Hammer. Karrieren fortsatte herefter slag i slag, først med tredjepladser i Larch Ærespræmie og Sofierolöpning, og senere var han nærmest vindende Bye Bye Loev i Norsk Derby i sin første start over 2400 meter.

Mambo King vandt i alt tre gange som 3-årig, og han afsluttede sæsonen med først at besejre gode ældre heste som bl.a. Derbyvinderen Sibelius med seks længder i Tortue Efterårshandicap, inden det blev til endnu en tredjeplads, denne gang i Treåringernas Elitlöpning på Täby. Efter en 4-årssæson med tredjepladsen i Dansk Jockey Club Cup (L) som bedste resultat, voksede Mambo King yderligere en klasse som 5-årig, hvor han også nåede karrierens højdepunkt med sejren i Pokalløb (L) på den danske Derbydag i Klampenborg.


Til Dubai

Efter for anden gang at have vundet Tortue Efterårshandicap på en overlegen måde der tydede på endnu mere udvikling, besluttede kredsen omkring Mambo King at sende ham til Dubai over vinteren med henblik på deltagelse i

The Dubai International Racing Carnival på Nad Al Sheba. Mambo King trivedes fantastisk i Dubai, hvor han efter sine første to starter nåede den bedste form han nogensinde havde været i.

Mambo King var i den absolut bedste forfatning nogensinde inden starten i Visa Infinite Stakes på Nad Al Sheba. For første gang strakte han rigtigt ud under træningen og jeg var sikker på at denne gang skulle vi få den ægte Mambo King at se”, fortalte Lars Kelp tidligere til galopsport.dk. Og Mambo King leverede også varen med en femteplads bag den amerikanske vinder Rosberg. Men bagefter kom chokket. Mambo King kom halt tilbage efter løbet, og det viste sig at han allerede 200 meter fra mål havde pådraget sig et brud på højre kode. En skade, der i langt de fleste tilfælde betyder øjeblikkelig aflivning.


Amerikansk chefkirurg fløjet ind

I Mambo Kings tilfælde blev der dog taget andre metoder i brug. ”Vi var naturligvis i kæmpe chok over hele hændelsesforløbet. Vi havde med stolthed set vores danskopdrættede hest begå sig i skrap international konkurrence på Nad Al Sheba, og vi var lykkelige over vores femteplads. Og så kunne vi se at det var helt galt med Mambo King, og vores verden faldt fra hinanden. Men som vi stod med tårerne trillende ned ad kinderne og troede at vi skulle miste vores dejlige hest, fortalte arrangørerne os, at de ville flyve deres nye chefkirurg Dr.Tom Yarbrough fra Californien direkte til Dubai for at foretage en operation af hesten. Det skete allerede næste dag, og operationen blev foretaget imens vi kunne sidde i et aflukket rum ved siden af og følge det hele”, fortæller Mambo Kings delejer Gitte Eisner.

Efter operationen var Mambo King ”indlagt” på dyrehospitalet i Dubai i seks uger, hvorefter han blev gjort klar til hjemrejsen til Skandinavien. Siden hjemkomsten har Mambo King stået opstaldet hos Ulf og Jessica Sjöholm i Skåne, hvor han vil blive boende resten af sit liv.


Avlsgodkendt uden anmærkninger

Mens løbskarrieren naturligvis definitivt er forbi for Mambo King, er der fortsat mulighed for at bruge ham i avlen, og det er lige hvad Gitte og Jeppe Eisner har tænkt sig at gøre.

Han er blevet avlsgodkendt i Sverige, endda fuldstændig fri for anmærkninger. Alle der arbejder med ham roser ham for hans fantastisk gode temperament. Han er usædvanlig let at have med at gøre, og man kan gå med ham i en sytråd”, fortsætter Gitte Eisner, der har fundet på idéen med at gøre Mambo King til ”shuttlehingst”.

Både hans gemyt, størrelse og evne til at løbe på både dirt og græs appellerer til den skandinaviske avl, men der er jo stor konkurrence blandt avlshingstene, så vi vil forsøge med dette initiativ for at gøre det lettere for opdrættere der for eksempel har en hoppe med føl ved siden og gerne vil slippe for transporten. Men hvor længe Mambo King vil kunne fortsætte sin nye karriere er uvist, idet dyrlægerne i både Dubai og Helsingborg udtaler, at der vil opstå gigt i det gamle brud når han bliver ældre”, siger Gitte Eisner.


Hårdfør, ærlig og en nydelse at arbejde med

Da Mambo King vandt karrierens største sejr i Pokalløb (L) på Klampenborg i 2006, var det med den skotske jockey John Fortune på ryggen. Netop John Fortune rejste også til Dubai med Mambo King, hvor han passede hesten i det daglige. Om Mambo King siger John Fortune:

Han er hårdfør, ærlig og en nydelse at arbejde med. Positiv i enhver retning, selv da han pådrog sig den skade der ødelagde hans karriere. Mambo King er et af mine bedste minder fra en 30 år lang karriere”.


Læs mere om Mambo King

Alt i alt vandt Mambo King fem løb og 844.330 kroner, og han nåede i sin karriere op på 90 i skandinavisk generalhandicap. Han er opdrættet på York Stutteri efter Diktat og Kingmambo-hoppen Gypsy Singer, og vil være et helt naturligt valg til Northern Dancer-hoppelinjer.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top