fbpx

Ubesejrede Jan Brueghel er landet ‘Down Under’

Årets vinder af verdens ældste klassiker, det engelske St. Leger, Galileo-sønnen Jan Brueghel, landede for et par dage siden i Australien, hvor han nu forberedes til landets største løb, Melbourne Cup. Løbet rides tirsdag den 5. november.


Jan Brueghel er en ret usædvanlig historie om en hingst, der relativt sent kom til start, men alligevel nåede at blive klassisk vinder.

Først den 25. maj debuterede han som 3-årig med sejr over 2000 meter på The Curragh. Denne sejr blev fulgt op med en Gruppe-3-triumf, igen over 2000 meter The Curragh.

Dernæst blev distancen øget til 2400 meter på Goodwood, og igen van Jan Brueghel under Ballydoyles førstejockey Ryan Moore.

Dernæst ventede St. Leger Stakes (Gr.1) den 14 september  i Doncaster. Det sidste af årets klassiske opgør i England, og over 2900 meter.

Efter en knivskarp opløbskamp fik Jan Brueghel til sidst kæmpet sig foran en anden Galileo-søn, Illinois. Begge hingste er trænet af legendariske Aidan O’Brien.

St. Leger Stakes (Gr.1) kan ses herunder:


Nu er Jan Brueghel altså i Australien i god tid til karrierens hidtil største opgave. Som ubesejret i fire starter er han lige nu bookmakernes favorit til odds 5/1.

Aidan O’Brien sender naturligvis sin førstejockey Ryan Moore til Australien. Melbourne Cup er et af de eneste storløb som Aidan O’Brien aldrig har vundet, så en sejr vil lune i pokalskabet, der er stort nok til at åbne et museum. Ryan Moore vandt selv Melbourne Cup i 2014 med tyske Protectionist (Monsun).

Løbet er over 3200 meter og er for 3-årige og ældre heste. I 2023 var førstepræmien lige knap 2,5 millioner pund, eller ca. det samme som i årets Prix De l’Arc. Men den samlede præmiesum er noget større, da der er præmier helt ned til nummer 12, som sidste år modtog ca. £90.000.

Løbet er afviklet hvert år siden 1861. Oftest er det australske vindere, men New Zealand har også 40 vindere.

Storbritanien har fem sejre, mens der er fire sejre til irske og amerikanske heste. Tyskland og Frankrig har to sejre og Japan en enkelt sejr.

Mens Europas største løb, Prix De l’Arc de Triomphe (Gr.1), ofte vindes af 3- eller 4-årige, har  Melbourne Cup ofte ældre heste på fem, seks eller syv år i vindercirklen.

For de morgenfriske kan løbet sikkert ses på bet25-kanalen kl. 5 tirsdag morgen den 5 november.

Picture of Søren Pedersen

Søren Pedersen

Født 1963 i Herning. Har været involveret i både fodbold og ishockey, og var i et par år i 2010’erne redaktør for Herning Bluefox’s hjemmeside. Kom i 80’erne, 90’erne og 00’erne meget på banerne i Skive, Billund og Aarhus, og hjalp sidenhen en række af de førende hingsteholdere og opdrættere i Jylland, som fx. Stutteri Flamingo og Nordjysk Hingstestation, og lavede i 2004 hesteejerforeningens katalog til trav-auktionen i Aarhus. Har de senere år haft så stigende interesse for galopsporten, at den nu har overhalet travsporten, men hjertet er fortsat med begge steder.

Seneste artikler

Scroll to Top