fbpx

Lady Macallans Oaks!

Irish Thoroughbred Marketing Dansk Oaks blev lørdag eftermiddag den helt store triumf for Stutteri Stork, som både ejer og har opdrættet den suveræne vinder Lady Macallan. Al Shemali-datteren, som senest aflagde sin maidentitel i Derby Consolation, viste sig endnu engang bedst og slog med tre længder de svenske gæster Iyana og Sealove.



Rikke Bonde-trænede Lady Macallan indledte sin rejse i den bagerste del af feltet, hvorfra Nicolaj Stott skyggede sine to værste konkurrenter, Elione Chaves og Sealove og Jacob Johansen på Iyana.

Nina Lensviks svenske Oaks Trial-vinder Aletheia (Areion) var først ind i tribunesvinget, hvor hun dog brækkede en smule ud i banen og for en kort bemærkning overlod føringen til Bent Olsen-trænede Troja (Hard Spun).

Oaks-feltet på vej ind i tribunesvinget. Den senere vinder Lady Macallan ses til venstre i billedet. Foto: Burt Seeger.

Ud på bagsiden overtog Aletheia atter føringen, og siden fik hun selskab af Mowerina-2’eren Kis (Moohaajim), der rundt opløbssvinget overtog fronten og ramte den lige bane med en længdes føring til trekløveret Iyana (Mastercraftsman), Sealove (Sea The Moon) og Lady Macallan.

Jacob Johansen trak længst ud i banen med langt galopperende Iyana, Elione Chaves blev indvendigt for Iyana med Sealove, og akkurat som i Derby Consolation tog Nicolaj Stott chancen og fandt den kortere vej mellem heste, så han kunne skyde frem indvendigt om Kis.

Lady Macallan og Nicolaj Stott på vej mod sejren i ITM Dansk Oaks foran Iyana og Sealove. Foto: Burt Seeger.

Lady Macallan overtog kommandoen med 300 meter igen, og siden var der intet at stille op for hverken Iyana eller Sealove. Hoppen bragede først over stregen med tre længders afstand til Iyana, som yderligere havde en længde til Sealove. Siden blev der syv længder ned til Kis, som tappert holdt hjem til fjerdepladsen før den sidste præmietager Spot On (Moohaajim).

Triumfen i ITM Dansk Oaks indbragte en førstepræmie på 150.000 kroner til Pia og Henrik Stork, som dertil kan lægge 15.000 kroner i opdrætterprocenter, samt Dansk Galops ejerbonus på 25.000 kroner til den bedst placerede danskopdrættede hest i præmierækken.

Lady Macallan og Nicolaj Stott vinder ITM Dansk Oaks. Foto: Burt Seeger.

En kæmpe triumf for Stutteri Stork, som ikke fandt en køber til Lady Macallan da hun var åring, og derfor selv valgte at sætte hende i træning hos Rikke Rohbach Bonde i Jægerspris.

Hoppen nåede kun at starte en gang som 2-årig i fjor, hvor hun på Derbydagen endte sjette i det maidenløb som blev vundet af Call Me Al (Al Shemali) foran den senere Derbyvinder Brigadier (Moohaajim).

Efter en andenplads i 3-årsdebuten den 13. april fulgte en 13. plads i Mowerinaløb, fjerdeplads i Derbyhåbet, 11. plads i Jyllandsløbet og fjerdeplads i Svenskt Oaks, inden hun den 3. august choksejrede til 40 gange pengene i Derby Consolation.

Nicolaj Stott fejrer sejren i ITM Dansk Oaks på ryggen af Lady Macallan. Foto: Burt Seeger.

At denne præstation ikke var nogen enlig svale fik hun lov til at bevise i ITM Dansk Oaks, og der hersker ikke længere tvivl om, at den sent udviklede hører til blandt de bedste i denne klassiske årgang.

Lady Macallan er det 11. – og sidste – føl ud af den franske 3-årsvinder Darasa (Barathea), som inden hun blev importeret til Danmark af Stutteri Stork havde produceret seks vindere på de franske baner.

Hendes hidtil bedste afkom er Lady Macallans ældre halvbror Marceti (Verglas), som er dobbelt Listed-vinder og flere gange Listed-placeret med et omregnet skandinavisk handicap på 92.

Henrik Stork med Lady Macallan og Nicolaj Stott efter ITM Dansk Oaks. Foto: Burt Seeger.

Darasas første afkom i Danmark var Silver Dash (Silver Frost), som opnåede at vinde tre gange som 3-årig i Sverige, og siden kom også Orkanen Torkdahl (Appel Au Maitre), som i 2021 debuterede direkte med sejr i Produce Stakes.

Lady Macallan nedstammer fra én af HH Aga Khans helt store moderlinjer, og hendes mor er bl.a. halvsøster til den franske Derby (Gr.1)-vinder Darsi (Polish Precedent).

Fra samme linje stammer også Gruppe-1-vindere som Almanzor (Wootton Bassett) og Darjina (Zamindar).

ITMs Alex Cairns med træner Rikke Rohbach Bonde, ejer/opdrætter Henrik Stork, jockey Nicolaj Stott og Oaks-vinderen Lady Macallan. Foto: Burt Seeger.

At opdrætte en klassisk vinder fra netop denne moderlinje, og endda at eje vinderen selv, er en drøm der går i opfyldelse for Pia og Henrik Stork, som i december 2016 købte Darasa for 7,000 euro gennem Guy Petit på Arqanas Vente de l’Elevage.

“Nu kan vi selv føre linjen videre herhjemme”, lød det bevæget fra Henrik Stork. Lady Macallans mor endte sine dage i tiden efter at have folet årets danske Oaks-vinder.

Henrik Stork modtog en voucher på 1,500 euro af ITMs Alex Cairns. Voucheren kan bruges på én af efterårets kommende auktioner i Irland. Foto: Burt Seeger.

Også opdrætter og hingsteholder Berner Olsen, som opstalder Al Shemali (Medicean), strålede om kap med solen over Klampenborg.

Lady Macallan er nemlig et ud af blot 11 registrerede 2021-afkom efter avlshingsten, som hér fik sin tredje klassiske vinder i kølvandet på 2000 Guineas-vinderen My Jamil og den svenske 1000 Guineas-vinder My Vision.

Træner Rikke Rohbach Bonde og ejer/opdrætter Henrik Stork med Lady Macallan og Nicolaj Stott efter ITM Dansk Oaks. Foto: Burt Seeger.
Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top