fbpx

RaceTime: Kan galopheste være en god forretning?

Der er mange penge på spil i galopsport. Men er det muligt også at tjene penge på sporten? RaceTime har interviewet Alexander Elsass, York Stutteri og talt med John Christensen, The J.C. Organization ApS, der har investeret næsten 14 millioner kroner i indkøb af galopheste de senere år.


Mange hesteejere har i dag galopheste i en eller anden virsomhedsform. Adskillige ejere af løbsheste er samtidig engageret i fuldblodsavl, og flere hesteejere og opdrættere forsøger sig også med pinhooking. Køb af et føl privat eller oftest på en auktion med henblik på videresalg på en åringsauktion.

Kan galopheste være en god forretning? Det har det været for The J.C.Organization de sidste to år, men det kræver selvfølgelig også en del held.


På Goffs December Foal Sale i 2020 købte The J.C. Organization en halvbror til den succesrige Lope De Vega-søn Lucky Vega for 300.000 euro. På Goffs Orby Yearling Sale i 2021 blev den solgt igen for 630.000 euro eller for ca. 2,5 millioner kroner mere end investeringsprisen. Foto: Alex Cairns/ITM.

VINDERE OG TABERE.

Der er mange engageret i galopsport. De sikre vindere er statskasserne og spilleselskaberne /bookmakerne. For mange er galopsport en levevej med mere eller mindre succes. Trænere og jockeyer, dyrlæger, smede osv. Galopsport omfatter også auktionsselskaber og agenter samt ejerskab og drift af Galopbaner, der tit er kombineret med anden virksomhed. I denne artikel fokuseres især på hesteejere og opdrættere/ stutterier samt handel med heste og en kombination af disse.


Frankie Dettorio. Foto: The Hong Kong Jockey Club.
Hvis man er en god jockey – og det er Lanfranco Dettori – er der mange penge at tjene. Her fotograferet efter sejr nr. 3000. Foto: The Hong Kong Jockey Club.

KNAPT 50 HESTE OPSTALDET PÅ YORK.

RaceTime har spurgt Alexander Elsass, om galopsport kan være en god forretning? Hvis nogen er kvalificeret til at svare på det må det være Alexander. Han er som søn af Nick og Kiddy Elsass opvokset med heste på Bregnerødgård og York Stutteri, og i begyndelsen af dette århundrede var han i lære på Irish National Stud.

I dag driver han York Stutteri sammen med hustruen Karina som et ‘full service’ stutteri. En central hoppe- og hingstestation for hesteejere og fuldblodsavlere, der ikke selv har faciliteterne. I dag er der knapt 50 heste opstaldet på York Stutteri. Fire avlshingste, 20 avlshopper, 11 åringer og 11 gæster og ”pensionærer”.


AVLSHOPPER I TOPKLASSE.

Bestanden af avlshopper er imponerende med tidligere løbsstjerner som bl.a. Seaside Song, Tatoosh, Icecapada, Elektra Art, La Petite Chinoise, Annaboda og Ramone. Og avlshopper efter kendte udenlandske avlshingste som Dubawi, Mastercraftsman, High Chaparral og Lawman.


Alexander sammen med Dubawi-datteren Fire Blaze. En drøm er gået i opfyldelse. En avlshoppe fra ”øverste hylde”. Foto: Klaus Bustrup.

Fire Blaze blev købt af Karina og Alexander sammen med JOCA Stable (Jonna Andersen og Carsten Nørgaard) på Goffs i efteråret 2021 for godt en million kroner, og hun er den dyreste avlshoppe, der er handlet til Skandinavien.

Joca Stable er en stor kunde på York Stutteri, hvor de har flere avlshopper og åringer opstaldet. Carsten Nørgaard og Alexander har et tæt forhold, og Carsten er ofte den, som Alexander henvender sig til, når han har brug for sparring.

”Kommercielt er købet af Fire Blaze et pænt sats”, mener Alexander, ”…men som ejere bag købet vil vi gerne gøre noget for sporten. Og i Skandinavien er vi ikke vant til avlshopper, der er mor til vindere, efter en Gruppe-1-vinder, ud af en Gruppe-1-vinder og i fol ved en Gruppe-1-vinder, Earthlight”.


HESTEEJERE TJENER NÆPPE PENGE.

Alexander tror ikke på, at der kan tjenes penge alene på væddeløbsheste. ”Der vil altid være en undtagelse, der bekræfter reglen. Men over en længere periode, NEJ. Til gengæld er der ingen tvivl om, at der er en tæt sammenhæng mellem dyre indkøb og storløbssejre. Heldigvis er der også her undtagelser.


IT’S ALL ABOUT MONEY.

Flere større danske hesteejere har satset store beløb på væddeløbsheste de senere år. Bl.a. Lone Kaj-Nielsen, Mme Fernande (Karin Salling), Stald Ras (Cai Rasmussen), 360 North Horse Racing (Nils Jansson), ScanVet Stallions (Flemming Velin), Elkær Stutteri (Ingermarie Due Nielsen og Thorkild Møller Nielsen), Stald Seaside (Peter Rasmussen og Michael Jakobsen) og The J.C. Organization (Alice Weiste og John Christensen).


Mme Fernandes Queen Rouge (Lord Of England) vinder Dansk Derby 2019 med 10 længder. Queen Rouge er nu opstaldet som avlshoppe på Stutteri Hjortebo. Foto: Burt Seeger.

I Sverige bl.a. Chess Racing (Benny Andersson) samt i Norge Stall Perlen (Bente og Magne Jordanger) og Wibeke Nagell-Erichsen, Nils Peter Gill og Kolbjørn Selmer og de heste de ejer enkeltvis eller sammen under forskellige pseudonymer.

”Det medfører, at skandinaviske indkøbere i dag tages mere seriøst end før. Sælgere i udlandet ved hvem vi er. Der er interesse i at sælge os en bedre kvalitet end tidligere, så vi kommer igen”, mener Alexander.

I de sidste mange år har de omtalte hesteejere sat sig på langt de fleste storløb i Skandinavien, og ser man på de skandinaviske derbyer, har de vundet 12 af de sidste 15 derbyer. De har næppe haft overskud på deres galopinteresser, men de er alle blevet belønnet med derbysejre eller sejre i Scandinavian Open Championship (Gr.3) eller andre gruppeløb i Skandinavien.

Det samme billede tegner sig, hvis man ser på vinderne af Epsom Derby de sidste 10 år. Seks gange er det blevet vundet af Magnier, Smith og Tabor, teamet bag Coolmore Stud. I de fire sidste tilfælde blev det to gange vundet af Godolphin (Sheikh Mohammed) og en gang af hhv. Aga Khan IV og Anthony Oppenheimer.


DANSKE HESTEEJERE MED SUCCES I SVERIGE.

I Skandinavien er der flest penge i væddeløb i Sverige, og danskejede heste har toppet listen over mest vindende heste i Sverige de sidste tre år.

I 2021 var det Stald Shaker og Havemanns Good Fortune (før Wolfof Vancouver og Stroxx Carlras – alle danskejede). I 2020 Bullof Wall Street og i 2019 Red Cactus før Karin Sallings Queen Rouge. Lone Kaj-Nielsen var mest vindende hestejer i Sverige i 2019, The J.C. Organization i 2020. Begge år var norske Stall Perlen nummer to. Stall Perlen blev til gengæld mest vindende hesteejer i Sverige i 2021 før The J.C. Organization.


Lone Kaj-Nielsen ejede Red Cactus på vej mod sejren i Svenskt Derby 2019. Red Cactus er nu opstaldet som avlshingst på Stutteri Hjortebo. Foto: Stefan Olsson/ Svensk Galopp.

SUCCES SOM OPDRÆTTER KRÆVER KLAR STRATEGI.

Når det kommer til opdræt af galopheste, kræver det som udgangspunkt størrelse og et godt jordtilliggende, hvis det skal være en god forretning, mener Alexander. Skandinavisk galopsport er præget af tre store opdrættere: Stutteri Hjortebo, Rävdansens Stutteri og York Stutteri.

”Lidt, men godt kan dog også gøre det”, mener Alexander. ”Men det kræver, at man er stringent, indkøber gode avlshopper, og at man har en klar strategi. Den største fare er, hvis man begynder selv at beholde de formodede bedste.”

Som et eksempel på et stutteri, der lever op til disse forudsætninger nævner Alexander Stutteri Stork, der bl.a. er opdrætter af King David. Stutteri Stork købte på Goffs November Foal Sale i 2017 Havana Red efter Havana Gold og ud af Rinskia (Bering) med henblik på videresalg (pinhook). Hun blev solgt i forlængelse af Scandinavian Open Yearling i 2018 til The J. C. Organisation efter at være gået tilbage for 170.000 kroner.

En god forretning for såvel Stutteri Stork som The J.C.Organization. Havana Red er Oaks- og Listedvinder (Stockholm Fillies & Mares Stakes), og hun har indtil videre indtjent næsten 1 million danske kroner. Hun fortsætter som væddeløbshest i år, og det virker oplagt, at hun senere går i avlen.


The J.C. Organizations Havana Red (Havana Gold) besejrer Margrete og Malekha i Fabellaløb på Klampenborg. Foto: Burt Seeger.

PINHOOK ER ET GAMMELT KENTUCKY-UDTRYK.

Pinhook er et gammelt Kentucky udtryk for spekulanter, der opkøbte unge tobaksplanter og senere videresolgte dem til højere priser på markedet.

Når det drejer sig om fuldblodsheste står udtrykket for køb af et føl privat eller på en auktion og senere videresalg på en åringsauktion eller Breeze-up auktion, hvor åringen er tilredet og klar til at gå i træning.

På Breeze-up auktioner er der mulighed for at se hestene løbe på en væddeløbsbane inden auktionen – typisk over to furlongs (godt 400 meter).


Den mangedobbelte storløbsvinder Duca Di Como (Clodovil), der lige nu er i Dubai, blev købt på Goresbridge Breeze-Up Sale i 2016. En trekvartsøster til Duca Di Como, Pretty Lady (Es Que Love), der er ejet af Filip Zwicky Agency og i fol ved Juniper Tree, er opstaldet på York Stutteri. Foto: Stefan Olsson/ Svensk Galopp.

BIG BOYS GAME.

”Pinhook-investeringer er højrisiko-investeringer, og det kræver meget gennemarbejdning” efter Alexander Elsass’ mening. ” Man kan miste alt på en hest. Derfor er det et Big Boys Game. Man skal kunne se otte måneder frem i glaskuglen og forsøge at forestille sig, hvad det er, som køberne ønsker sig. Nogle foretrækker hurtige 2-åringer, andre heste, der med tiden kan vinde storløb over de længere distancer”.

For Karina og Alexander er individet afgørende. Eksteriør, benstilling m.v. ligesom Alexander lægger megen vægt på, hvordan hestene skridter. Samtidig er stamtavlen helt afgørende, når der skal købes ind og senere sælges.

Alexander nævnte, at hvis man køber et føl på en auktion i England, Irland eller Frankrig med henblik på pinhooking, er det selvfølgelig helt afgørende at vide, om der satses på videresalg i et af de europæiske lande eller på en auktion i Skandinavien.

”Hvis der er tale om et salg i Skandinavien, skal man fra hammerslaget falder på en europæisk auktion, og indtil føllet sælges som åring på en skandinavisk auktion inkludere meromkostninger på 75.000 kroner”.


På Scandinavian Open Yearling Sale i 2021 solgte York Stutteri flere pinhook-indkøb. En irsk opdrættet Footstepsinthesand-datter blev solgt for 260.000 kroner til North Horse Racing. Footstepsinthesand er i Skandinavien bl.a. far til Stald Ras’ dobbelte derbyvinder Stroxx Carlras. Foto: Burt Seeger.

York Stutteri/ Cat Racing (Karina og Alexander Elsass) har i flere år beskæftiget sig med Pinhook-forretninger. På Scandinavian Open Yearling Sale i 2021 havde de fem heste til salg og fire af dem indbragte på auktionen eller i tilknytning til auktionen tilfredsstillende priser.


ET STÆRKT TEAM.

Alexander og Filip Zwicky er venner fra barnsben, og de har et meget tæt samarbejde. ”Filips indsats for at sætte Skandinavien på kortet i UK og Irland og for at fremme niveauet i skandinavisk galopsport er enestående, og han kan blodlinjerne til fingerspidserne. Derfor er vi glade for ved nogle indkøb at kunne bidrage med Karinas og min viden, så vi sikrer de bedste forudsætninger for investorerne”.

Filip er Racing Manager for The J. C. Organization og en meget central person i den sammenhæng, og der er ingen tvivl om, at han i forbindelse med større indkøb værdsætter den professionelle rådgivning, som han får fra Karina og Alexander Elsass.


KNAPT 5 MILLIONER KRONER I INDTJENING PÅ TO ÅR.

The JC Organization ApS har de senere år i stigende omfang investeret meget i galopheste. Men de har også haft stor succes. Blandt stjernerne er: Bullof Wall Street, Wolfof Vancouver og Havana Red.

Alene de tre heste har de seneste to år indløbet 3,6 millioner kroner. I alt er det blevet til præmieindtægter de sidste to år på knapt 5 millioner kroner for The JC Organization ApS.

På de kun to år er det blevet til en række storsejre:

  • Svenskt Derby i 2020 med Bullof Wall Street. Wolfof Vancouver var kort slået i 2021.
  • Voterlöpning i 2020 og 2021 med hhv. Bullof Wall Street og Wolfof Vancouver.
  • Hurricanelöpning i 2021 med Wolfof Vancouver.
  • Norsk Oaks 2020 og Stockholm Fillies & Mares Stakes (L) 2021 med Havana Red.
  • Norsk Kriterium med King Of Pharoahs i 2020.

OPSTALDET PÅ YORK I DANSK VINTERVEJR.

The J.C. Organization har dog ikke alene haft indtægter på væddeløbsbanerne. Pinhook-forretningen med Footstepinthesand-halvbroderen til Gruppe-1-vinderen Lucky Vega var samtidig særdeles profitabel.

The JC Organization salg på Goffs September Yearling Sale af Footstepinthesand-sønnen ud af Queen Of Carthage (Cape Cross) er beskrevet på GalopSport den 29. september 2021. Som bekendt blev det daværende føl allerede få dage efter handlen transporteret fra Irland til Danmark, hvor der på det tidspunkt var is og sne og et nærmest ufremkommeligt terræn.


The J.C. Organizations “Lucky-Vega halvbror”, medens han var opstaldet på Stutteri York i vinteren 2020/21. Privatfoto.

Og hen over vinteren var han opstaldet hos Karina og Alexander Elsass på York Stutteri. Senere blev han sendt til Anna Sundströms stutteri i Normandiet for at blive forberedt til Goffs Orby Sale senere på året.

JC Organization opnåede via Pinhook-salget en merpris i forhold til købet ni måneder tidligere på 330.000 euro svarende til knapt 2,5 millioner. Flere gange mere end vinderpræmien i det bedst betalte væddeløb i Skandinavien. En skandinavisk succeshistorie.


Alice og John beundrer deres Footstepsinthesand-søn, en halvbror til Lucky Vega, på Goffs September Yearling Sale i fjor. Hingsten er nu i træning hos Jessica Harrington, der også trænede Lucky Vega, i Irland. Efter salget ”græd” både John og Alice. John fordi de havde fået en fremragende pris. Alice fordi de havde solgt hendes yndling. Foto: Alex Cairns/ ITM.

LUCKY VEGA TÆT PÅ DEN ABSOLUTTE TOP.

Lucky Vega gjorde som 3-årig reklame for moderen, Queen Of Carthage, bl.a. gennem sin tredjeplads i 2000 Guineas (Gr.1) på Newmarket og senere i Lucky Vegas sidste start en andenplads i St. James’s Palace Stakes (Gr.1), begge gange slået af Poetic Flair (Dawn Approach).

Og Poetic Flair er ikke hvem som helst. Han afsluttede året med en tredjeplads i Irish Champion Stakes kort slået af den som 3-årig ubesejrede vinder af Fransk Derby (Gr.1) og Eclipse Stakes (Gr.1), St. Marks Basilica.

Af Cartier kåret til Horse of the year i 2021 og Timeforms highest-rated horse in the year in the World 2021.  Anden i Champion Stakes var Tarnawa, der i starten efter var anden i Prix de l’Arc de Triomphe (Gr.1).


LOPE DE VEGA-SØN TIL THE J.C. ORGANIZATION.

På Goffs Orby Sale i fjor investerede The JC Organization i en ny hingsteåring til 160.000 euro efter Lope De Vega (Shamardal), Lucky Vegas far. Han er gået i træning hos Lennart Reuterskiöld jr. Moderen Biscaya Bay (Dansili) er vinder i Frankrig og mor til fem vindere.

Den franske derbyvinder Lope De Vega har haft stor succes siden han blev opstaldet som avlshingst i 2011 på Ballyinch Stud i Irland. Lope De Vega er far til 13 Gruppe-1-vindere, og han er nr. 8 på listen over Europas førende avlshingste i 2021. Lope De Vegas bedækningspris er i 2021 125.000 euro.


Lot 383 efter Lope De Vega blev købt af The JC Organization på Goffs Orby Sale i september i fjor for 160.000 euro. Han er nu i træning hos Lennart Reuterskiöld jr. på Jägersro og navngivet Laughingof Fear. Foto: Alex Cairns/ ITM.

TO NYE PINHOOK-INVESTERINGER.

Senere i 2021 på Goffs November Foal Sale erhvervede Alice og John sig to nye åringer gennem Filip Zwicky Agency og York Stutteri. For 125.000 euro en fuks hingst efter Coolmores Churchill (Galileo), der vandt såvel Engelsk som Irsk 2000 Guineas i 2017. Churchill er kommet godt fra start som avlshingst, da han er nummer syv på listen over 1st crop sires i Europa i 2021.

Hingsten er halvbror til Listed-vinderen Masekela (El Kabeir), der kun var kort slået i Superlative Stakes (Gr.2) af den dobbelte Gruppe-1-vinder og ubesejrede 2-årschampion Native Trail.

Endvidere investerede The J. C. Organization for 165.000 euro i en hoppe efter den dobbelte Gruppe-1-vinder Ten Sovereigns (No Nay Never), der havde sine første føl i 2021. Ten Sovereigns er som Churchill opstaldet som avlshingst på Coolmore, og den indkøbte mørkebrune hoppe er bl.a. halvsøster til Listed-vinderen Talk Or Listen.

Begge The J.C. Organizations nyerhvervelser er nu opstaldet hos Anna Sundström i Normandiet, og efter planen skal de genfremstilles på Goffs Orby Yearling Sale i efteråret 2022.


The J.C. Organizations hoppe efter Coolmores dobbelte Gruppe-1-vinder Ten Sovereigns. Foto: The Castebridge Consignment.

EJERE AF 15 HESTE.

I dag har The J.C. Organization 12 heste i træning i Skandinavien. Syv er i træning hos Niels Petersen på Øvrevoll, og fem er i træning hos Lennart Reuterskiöld jr. på Jägersro Derudover har Alice og John en følhoppe, First Spirit (First Defence) opstaldet på York Stutteri.

Hun blev købt på Goffs February Sale i 2019 i fol ved Coolmores nu afdøde avlshingst Zoffany. I 2020 fik hun et hoppeføl, Zymphony, der i dag er i træning hos Niels Petersen. Og First Spirit er i fol ved Juniper Tree og har termin ultimo januar – altså en af de nærmeste dage. Ud over de her nævnte ejer The J.C. Organization så de to ”Pinhook-åringer”, der er opstaldet hos Anna Sundström i Normandiet, dvs. i alt 15 heste.


First Spirit med sit hoppeføl efter Zoffany på York Stutteri. Foto: Privat.
First Spirit med sit føl, Zymphony efter Zoffany, fotograferet på York stutteri kort efter fødslen i april 2019. Nu 2-årige Zymphony er i træning hos Niels Petersen. Foto: Filip Zwicky.

MILLIONER I OMLØB.

“De 12 væddeløbsheste heste har kostet knapt 9 millioner kroner i indkøb. Avlshoppen First Spirit kostede godt ½ million kroner, og derudover kommer pinhook-indkøb incl. Lucky Vegas halvbror på knapt 4,5 million kroner. I alt investeringer på op mod 14 millioner kroner. Endvidere er der naturligvis løbende driftsudgifter til træning, dyrlæge, forfeits, procenter til trænere og jockeyer af præmiepenge m.v.”, nævnte John Christensen, der står bag The J.C. Organization, da RaceTime talte med ham.

“Til gengæld har vi de sidste to år siden vi skiftede træner til hhv. Niels Petersen og Lennart Reuterskiöld jr. indtjent godt 5 millioner kroner i præmieindtægter. Og salget af Lucky Vegas halvbror indbragte tilsvarende op mod fem millioner kroner”.

“Og så har The J.C. Organization i dag aktiver i de 12 heste i træning, en avlshoppe i fol, og to åringer i Frankrig, der skal sælges til efteråret. Den samlede værdi af disse er høj. Derfor har de sidste to år har været en god forretning for galopvirksomheden i The J.C. Organization”, konkluderer John.

Picture of Klaus Bustrup

Klaus Bustrup

RaceTime. Født 1947 i København. Har i sin professionelle karriere været administrerende direktør i Landbrugsraadet (i dag Landbrug & Fødevarer) 1994-2008. Formand for Danidas Styrelse 2008-13 og formand for FødevareBanken 2013-19. Klaus har som sin bror Per haft sin gang på Klampenborg Galopbane i mere end 60 år.

Seneste artikler

Scroll to Top