fbpx

Tom Pedersen: “Jeg er vokset op på hesteryg”

36-årige Tom Pedersen er det nyeste tilskud til Klampenborg Galopbanes professionelle trænerstab, og det er med base på ét af Danmarks mest traditionsrige træningssteder, nemlig Hvidegården i Kongens Lyngby. Her er den tidligere amatørrytter og –træner gået ind til sin første sæson som professionel med otte heste i sin varetægt.


Tom Pedersen er født og opvokset i den nordjyske by Pandrup, ca. 30 kilometer uden for Aalborg. Han begyndte at ride ponyløb i Aalborg som 11-årig, og fik allerede som 14-årig mulighed for at ride fuldblodsheste i træning. ”Jeg er stort set vokset op på hesteryg og sad på en hest allerede inden jeg kunne gå. Da jeg var 14 år kom jeg i stalden hos Brian Nielsen, og igennem en periode tog jeg også til Odense hvor jeg red ud for Flemming Poulsen, der på dette tidspunkt havde fine heste som Succeed og Spanish Night i stalden. Flemming så gerne at jeg gik i lære hos ham, men mine forældre pressede på for at jeg skulle tage en håndværkeruddannelse”, fortæller Tom Pedersen, der fulgte forældrenes råd og tog en fireårig uddannelse. ”Heldigvis kunne jeg supplere mine studier med at ride, og jeg red i denne periode amatørløb på alle landets baner”, beretter Tom Pedersen.

Selv efter afsluttet uddannelse og med nyt fuldtidsjob fortsatte Tom med at ride heste i både træning og løb, og i en periode flyttede han sågar til Århus og var flittig arbejdsrytter for Torben Christensen på Jydsk Væddeløbsbane. ”I 2002 valgte jeg at tage tilbage til Aalborg og købe en gård deroppe. Det resulterede samtidig i, at jeg fik fire heste i træning hjemme på gården, og det blev til syv sejre med disse”, siger Tom.


Flyttede til Sjælland

I 2007 flyttede Tom Pedersen til Sjælland, hvor han som samarbejdspartner med den daværende prof-træner Anna Nilsson trænede på Barthahus Ridecenter i Hørsholm. ”Vi trænede hestene sammen hele vinteren, men omtrent fra sæsonstarten i fjor valgte jeg at stoppe på Barthahus og lejede i stedet selv tre bokse på Hvidegården, hvor jeg som amatør trænede hestene Fine Paladine, Red Fashion og 2-årige Biggie. Efter at have vundet tre løb i foråret med Fine Paladine og Biggie senere på efteråret debuterede med først en anden- og derefter en tredjeplads, fik jeg naturligvis endnu mere blod på tanden”, fortæller Tom Pedersen.


Overtog heste fra Lars Kelp

Skridtet til at blive professionel træner blev for alvor taget i kølvandet på Lars Kelps pludselige karrierestop, som efterlod en del heste uden træner. ”Stald Meyco havde på dette tidspunkt tre 2-årige heste som de ikke vidste hvad de skulle gøre med, og de var meget interesserede i at få dem i træning på Hvidegården. Vi indgik en træningsaftale, og jeg lejede dermed yderligere bokse på Hvidegården. I vinterpausen har så været yderligere tilgang af ældre heste som Cacao og Obelix mens stalden nu også råder over to 2-årige heste”, fortsætter Tom Pedersen.


Desmond Scarlett fast mand i stalden

Det var ikke kun Lars Kelp der valgte at indstille trænerkarrieren i fjor – også den Derbyvindende træner Desmond Scarlett valgte at slutte sit erhverv i Dominostalden på Klampenborg, men Scarlett er fortsat at finde på hesteryg hver eneste dag. ”Desmond Scarlett er fast mand i stalden hver dag, hvilket jeg sætter utrolig stor pris på. Des ejer nu selv handicapperen Cacao, som han højst sandsynligt selv vil være at finde i sadlen på i en række af årets amatørløb”, siger Tom, der udover Desmond Scarlett også har den tidligere Flemming Poulsen-lærling Cira Amelung og tre øvrige arbejdsryttere knyttet til stalden. Dertil kommer Nicolaj Stott, der er ansat hos Bent Olsen, men også hjælper meget til på Hvidegården og som bliver staldens førstejockey i 2009.


Nye bokse, skønne forhold og gode faciliteter

”Jeg valgte at blive træner på Hvidegården fordi det er et yderst lækkert sted med gode folde, nye bokse og i det hele taget skønne forhold og faciliteter. Man rider ned til banen, hestene når at blive varmet godt op, og samtidig får de også skridtet godt af på vejen tilbage”, forklarer Tom Pedersen.


En tidlig og en sen

Der er som tidligere nævnt to individer fra den yngste årgang i træning på Hvidegården, og de to heste ser ud til at kunne supplere hinanden godt. Den første er Desillusion, en brun hingst efter Dexterity og Muthhil-datteren Biscuit. Desillusion er halvbror til Ocean’s Eleven, der selv var en kapabel 2-åring med andenpladser i både Stayerprøven og Den Jydske Vinterfavorit. ”Desillusion er en tidlig type, der allerede nu viser gode takter i arbejde. Han er en rigtig fighter, som jeg regner med bliver klar til Skandinavisk Opdrætningsløb og Produce Stakes. Hans største opgave næste år bliver Dansk 2000 Guineas”, siger Tom.

Little Miracle er en hoppe efter Final Appearance – Polly’s Saga v. Snurge, og hun er efter sin træners udsagn en hel del senere end Desillusion. ”Vi har ikke de store planer for Little Miracle i år, og hvis hun bare kan nå ud i et maidenløb sidst på sæsonen vil jeg være tilfreds. Til næste år har hun både Dansk Derby og Dansk Oaks som sine hovedopgaver, og jeg tror hun kan blive et meget spændende klassisk emne”, fortsætter træneren.


Lillebror til Peas And Carrots

Blandt staldens fire klassiske kandidater gemmer der sig en vældig interessant ustartet halvbror til én af de bedste danskopdrættede heste gennem tiderne, Peas And Carrots. Det er Meydan Millennium, en stor fuks vallak efter Abaco Prince og Dominet Hope v. Primo Dominie. Meydan Millennium er desuden helbror til den lynhurtige sprinter Primo Girl, men i statur minder han afgjort mest om sin berømte storebror. ”Meydan Millennium er en Derbyhest, men han har haft enormt vokseværk og vokser fortsat, så det vil blive en kamp at få ham klar til en start i Derbyet. Jeg har ikke arbejdet ham rigtigt endnu, men regner med at han kan debutere i slutningen af maj, samt at han kan stå lidt distance på trods af at hans far og helsøster var supersprintere. Familien har jo også vist sig rigtig god på dirt track, så enten Svenskt Derby eller Sofierolöpning kan naturligvis også komme på tale såfremt han er god nok”, siger Tom om Meydan Millennium.


”Sporten skal se fremad”

Tom Pedersen har igennem sine mange år i sporten høstet mange erfaringer på de danske væddeløbsbaner. En ting han mener at mange generelt er dårlige til i sporten er at finde de positive vinkler. ”Sporten skal se fremad med et smil, se positivt på fremtiden. Og trænerne bør samarbejde mere på at nå fælles mål. Mine egne helt personlige mål er naturligvis at have heste der er gode nok til at løbe i de bedste løb i Skandinavien. Jeg vil satse på kvalitet frem for kvantitet og maksimum havde 15 heste i træning ad gangen, idet det er vigtigt for mig selv at kunne ride hver enkelt hest og mærke hvor langt den er fremme”, slutter Klampenborgs nye fuldtidsprof.


Om Tom Pedersen

Født: 8. januar 1973
Status: Bor sammen med Tanja Moberg
Børn: Casper på trekvart år og Natasja på 14 år
Antal heste i træning: Otte

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top