fbpx

Sankt Peder var bedst i dramatisk Jyllandsløb

Bent Olsen kom, så og hjemtog sin ottende sejr i Jyllandsløbet, da Kjeldsbjerggaards Sankt Peder overvandt en langt fra problemfri rejse og akkurat nedkæmpede storfavoritten Sir Churchill, som efterfølgende blev deklasseret til fjerdepladsen.


Jyllandsløbsfeltet på vej rundt svinget med Minute Diamond i front før Gibson og Geranium. Foto: Ole Hindby.
Jyllandsløbsfeltet på vej rundt svinget med Minute Diamond i front før Gibson og Geranium. Foto: Ole Hindby.

Sir Churchills deklassering havde ikke noget med Sankt Peders rejse at gøre, men tilbage til dét senere hen.

Den vindende Reliable Man-søn fik en perfekt start og blev straks placeret indvendigt bag Minute Diamond, Gibson og Geranium.

Oliver Wilson var blandt de sidste ud af boksen på ryggen af Sir Churchill, men da det var planen, at hingsten skulle rides passivt, så udgangspositionen ud til at være lige efter bogen.

Herfra var der ikke de store ændringer før feltet var et godt stykke ude på bagsiden igen. Jacob Johansen måtte tidligt minde langtgalopperende Gibson om opgaven, men da han for alvor fik engageret sin hest igen blev det en tapper kamp helt til målstregen.

Udvendige Sankt Peder/Elione Chaves vinder Aarhus Stiftstidende Jyllandsløb. Indvendigt i banen slutter Sir Churchill/Oliver Wilson anden før Gibson/Jacob Johansen - men læg mærke til Nicolaj Stott stående i bøjlerne med sin pisk i vejret for at indgive protest mod andenhesten. Foto: Ole Hindby.
Udvendige Sankt Peder/Elione Chaves vinder Aarhus Stiftstidende Jyllandsløb. Indvendigt i banen slutter Sir Churchill/Oliver Wilson anden før Gibson/Jacob Johansen – men læg mærke til Nicolaj Stott stående i bøjlerne med sin pisk i vejret for at indgive protest mod andenhesten. Foto: Ole Hindby.

Ind på opløbet var Gibson nemlig gået forbi en træt Minute Diamond og måtte først og fremmest forsvare mod angrebene fra Sir Churchill og Geranium.

De tre heste lå meget tæt hele vejen til mål, og deres indbyrdes fight resulterede med Sir Churchill som den første, men også med Nicolaj Stott stående i bøjlerne over målstregen for at angive protest mod Oliver Wilson.

Og udvendigt for de tre kæmpende navne havde Sankt Peder og Elione Chaves allerede taget overskriften.

Han lå mutters alene igennem hele opløbet efter at være blevet stoppet ved udgangen af svinget – det tog sin tid at få hesten i gang igen, men til slut fløj han altså forbi og slog Sir Churchill med hals.

“Da jeg blev stoppet i slutningen af svinget havde jeg aldrig troet, at jeg skulle nå frem igen, for hesten er stadigvæk meget urutineret, men da han for alvor kom op i gear gik det også stærkt. Jeg sagde allerede sidste år, at han er en rigtig god hest, og det viste han igen i dag”, sagde Elione Chaves efter sin første Jyllandsløbssejr.

Sankt Peder og Elione Chaves hyldes som Jyllandsløbsvindere 2019. Foto: Ole Hindby.
Sankt Peder og Elione Chaves hyldes som Jyllandsløbsvindere 2019. Foto: Ole Hindby.

Kjeldsbjerggaards Laila Jeppesen supplerede, at det var hende der pegede på Sankt Peder mens han gik rundt i auktionsringen på York Stutteri og sagde til Bent Olsen, at ham kunne hun godt tænke sig at byde på. Det gjorde hun, og Sankt Peder blev hendes for bare 60.000 kroner.

Og Bent Olsen selv – som her vandt sin ottende sejr i Jyllandsløbet – han ser nu frem imod Dansk Derby og antydede, at det ikke er sikkert, at vi får Sankt Peder at se igen før søndag den 11. august.

Olsen vandt Jyllandsløbet for første gang for 26 år siden – i 1993 med familien Villadsens Almansour. Siden har han vundet løbet med Eltizaam (2005), Dan Tucket (2008), Boxing Day (2010), Jubilance (2012), Smartinblack (2013), Cabanac (2016) og nu i 2019 med Sankt Peder.

Deklasseringen af Sir Churchill fra anden- til fjerdepladsen fandt sted på baggrund af Nicolaj Stotts protest.

Voldgiften gav jockeyen medhold i, at Sir Churchill ved at trække et spor ind i banen kort før mål afskar Geranium chancen for, at blive nummer tre.

Derfor blev Sir Churchill flyttet ned som fjerde, hvilket betød, at staldkammeraten Gibson i stedet overtog andenpladsen og Geranium fik tredjepladsen.

Oliver Wilson, der med en sejr på Sir Churchill sammen med Marc Stott havde leveret den historiske bedrift at vinde Jyllandsløbet tre år på stribe, havde på trods af deklasseringen stor ros til sin hest.

“Jeg vidste på forhånd, at Sankt Peder ville være en hård konkurrent, men jeg mener også, at jeg selv mistede sejren ved at blive generet i svinget. Sir Churchill gik et godt løb”.

Kia, Laila, Marc og Bent tager imod Sankt Peder og Elione Chaves. Foto: Ole Hindby.
Kia, Laila, Marc og Bent tager imod Sankt Peder og Elione Chaves. Foto: Ole Hindby.

Med sejren i Jyllandsløbet kunne Sankt Peder tilføje en førstepræmie på 175.000 kroner til indtjeningen, som 267.891 kroner.

Det var hans tredje karrieresejr efter som 2-årig at have aflagt sin maidentitel foran dette års Mowerina-triumfator Queen Rouge, og siden også at have vundet de 2-åriges længste opgør i Danmark, Basnæsløb over 1800 meter i Klampenborg.

Den brune vallak er opdrættet i Sverige af Helena og Tor Harry Sigfridsson og første afkom ud af Lando-datteren Savannah Blue, som selv sejrede fire gange i Tyskland og var to gange placeret fjerde i Listed-sammenhæng.


SANKT PEDER (ger), brun vallak 2016 v. Reliable Man (Dalakhani)
1. mor Savannah Blue (Lando)
2. mor Sonia (Robellino)
3. mor Stop Press (Sharpen Up)
Første sejr i Aarhus i første forsøg. Tredje karrieresejr i 6 starter. 267.891 DKK.
Ejer: Kjeldsbjerggaard ApS. Træner: Bent Olsen. Opdrætter: Helena & Tor Harry Sigfridsson.
Købt for 60.000 DKK på Scandinavian Open Yearling Sale i 2017.


Aperola/Oliver Wilson nedkæmper Geranium/Nicolaj Stott og Miss Spectre/Carlos Lopez i Petit Prix. Foto: Ole Hindby.
Aperola/Oliver Wilson nedkæmper Geranium/Nicolaj Stott og Miss Spectre/Carlos Lopez i Petit Prix. Foto: Ole Hindby.

Stott/Wilson fik Petit Prix og Consolation

Marc Stott har på de første storløbsdage i Klampenborg taget både Danish Jockey Club Cup (L) med King David og Mowerinaløb med Queen Rouge, så betalingsbalancen blev rettet noget op, da Bent Olsen kunne tage Jyllandsløbet hjem til Reservatet.

Til gengæld vandt Marc Stott sammen med sin førstejockey Oliver Wilson både Petit Prix og Consolation med Aperola (Appel Au Maitre) og Novicell (Center Divider).

Aperola sæsondebuterede med en forrygende afslutning ude i banen og vandt med kort hoved foran Bolette Rosenlunds Mr Gunpowder/Nicolaj Stott og Bent Olsens MissSpectre/Carlos Lopez.

Førstepræmien var 42.500 kroner værd for Stutteri Tousgaard, og Aperola har nu rundet 416.000 kroner i samlet indtjening efter blot syv starter.

Asbjørn Sørensen og Marc Stott glædes over Aperolas sejr i Petit Prix. Foto: Ole Hindby.
Asbjørn Sørensen og Marc Stott glædes over Aperolas sejr i Petit Prix. Foto: Ole Hindby.

Aperola er i øvrigt nært beslægtet med Jyllandsløbs-2’eren Gibson. Gibson er nemlig halvbror til Aperolas mor, Eko Palace Bay (Siyouni), og når vi er ved Gibson, så endte han på samme placering som halvbroderen Garcon opnåede i sidste års Jyllandsløb.


Novicell/Oliver Wilson vinder Petit Prix foran Prinsesse Kia/Elione Chaves. Foto: Ole Hindby.
Novicell/Oliver Wilson vinder Petit Prix foran Prinsesse Kia/Elione Chaves. Foto: Ole Hindby.

I Consolation var der langt fra samme spænding om udfaldet.

Hér var Novicell (Center Divider) klædt godt på efter sin veloverståede debut i Trial Trip, og hoppen vandt sikkert foran en klart forbedret Prinsesse Kia (Arcano), som Bent Olsen nok ikke kommer til at vente længe med at se i en vindercirkel.

Brown Sugar (Center Divider) fulgte efter på fire længders afstand.

Førstepræmien var 23.000 kroner værd for ejer Stnovi, der købte Novicell privat som åring fra Stutteri Hjortebo.

Novicell er ikke mindre end et femte generations Hjortebo-opdræt.

Hendes fjerdemor (tipoldemor) er nemlig Carmen Memory, som Stutteri Hjortebo importerede fra Frankrig for 25 år siden.

Hendes andet afkom i Danmark var Dunphy-datteren Cut Memory, som bl.a. vandt Dansk Derby Consolation og i avlen blev mor til 2-årsstjernen La Sall (Cajun Cadet).

Novicell og Oliver Wilson efter Consolation-sejren. Foto: Ole Hindby.
Novicell og Oliver Wilson efter Consolation-sejren. Foto: Ole Hindby.

La Sall har også været en kæmpesucces i avlen som mor til Derbyvinderen Sir Herman (Zoffany), Guineas- og Breeders’-vinderen Sir Randolph (Academy Award) og bl.a. også til Lady Sarah (Richard Of York), som altså er mor til Novicell.


APEROLA (DEN), brun hoppe 2016 v. Appel Au Maitre (Starborough)
1. mor Eko Palace Bay (Siyouni)
2. mor Acqualina Beauty (Montjeu)
3. mor Coolamon (Saratoga Six)
Første sejr i Aarhus i 2 forsøg. Fjerde karrieresejr i 7 starter. 416.845 DKK.
Ejer: Stutteri Tousgaard. Træner: Marc Stott. Opdrætter: Karsten Østergaard.
Købt for 20.000 DKK på Scandinavian Open Yearling Sale i 2017.


NOVICELL (DEN), brun hoppe 2016 v. Center Divider (Giant’s Causeway)
1. mor Lady Sarah (Richard Of York)
2. mor La Sall (Cajun Cadet)
3. mor Cut Memory (Dunphy)
Første sejr i Aarhus i 2 forsøg. Første karrieresejr i 2 starter. 25.600 DKK.
Ejer: Stnovi. Træner: Marc Stott. Opdrætter: Stutteri Hjortebo.


Alizeti/Carlos Lopez skyder en stor Jyllandsløbsdag i gang for ejer/træner Lea Olsen. Foto: Ole Hindby.
Alizeti/Carlos Lopez skyder en stor Jyllandsløbsdag i gang for ejer/træner Lea Olsen. Foto: Ole Hindby.

Fremragende Jyllandsløbsdag for Lea

Lea Olsen gjorde ikke meget for at stå i skyggen af sin far på Provinsens største galopdag.

Den lokale træner og rytter tog teten fra første fløjt da hendes egen 4-årige hoppe Alizeti (Dutch Art) førte fra start til mål i H H Cares Ærespræmie under Carlos Lopez.

Det var Alizetis anden sejr i tre starter siden Lea Olsen selv fik hammerslaget på hende i fjor på Tattersalls Autumn Horses in Training Sale – for bare 2,000 guineas. Sejren i Jyllandsløbsdagens åbningsløb var 15.000 kroner.

Lea Olsen vinder Jydsk Champion Sprint med Hongkong Star. Foto: Ole Hindby.
Lea Olsen vinder Jydsk Champion Sprint med Hongkong Star. Foto: Ole Hindby.

Og allerede i det efterfølgende slog Lea Olsen til igen. Denne gang både ejer, træner og rytter.

Nu var turen kommet til Hongkong Star (Eishin Dunkirk), som i overlegen stil henviste E Fourteen og Latzimas til de nærmeste pladser i Jydsk Champion Sprint over 1550 meter.

Lea Olsen jubler sammen med familien efter Hongkong Stars triumf i Jydsk Champion Sprint. Foto: Ole Hindby.
Lea Olsen jubler sammen med familien efter Hongkong Stars triumf i Jydsk Champion Sprint. Foto: Ole Hindby.

Hér var førstepræmien 28.500 kroner værd for Lea, som også fik lov at runde storløbsdagen af med endnu en ryttersejr – denne gang for sin far og veninden Susanne Springer.

For første gang siden efteråret 2016 var den ni år gamle hæderskæmpe Exquest (Special Quest) nemlig først over stregen i Stutteri Hjortebos Ærespræmie over 1550 meter.

Exquest/Lea Olsen vinder Jyllandsløbsdagens sidste løb foran Amelia Jay/Rikke Rohbach Bonde. Foto: Ole Hindby.
Exquest/Lea Olsen vinder Jyllandsløbsdagens sidste løb foran Amelia Jay/Rikke Rohbach Bonde. Foto: Ole Hindby.

Efter et perfekt timet ridt slog Exquest Aalborg-gæsten Amelia Jay og Desert Eagle, hvilket gav en førstepræmie på 13.000 kroner.

Sammenlagt har Exquest nu vundet otte gange i 87 starter og tjent lige over 770.000 kroner.


Brocco/Josefin Landgren besejrer Lotus Cafe/Shane Karlsson i Tattersalls Jydsk Champion Stakes. Foto: Ole Hindby.
Brocco/Josefin Landgren besejrer Lotus Cafe/Shane Karlsson i Tattersalls Jydsk Champion Stakes. Foto: Ole Hindby.

Champion Stakes til Brocco

Sandie Kjær har virkelig fundet nøglen til den 5-årige Pour Moi-søn Brocco, der førte Tattersalls Jydsk Champion Stakes fra start til mål for Josefin Landgren og fortsat kan kalde sig ubesejret efter to starter i 2019.

Brocco, der vandt sin sæsondebut i Odense 12 dage tidligere, så ind på opløbsstrækningen ud til at være indfanget af godt angribende Lotus Cafe, men han fortsatte i samme tempo til målstregen og lod aldrig Lotus Cafe komme tættere på end en halv længdes afstand.

På tredjepladsen fulgte Søren Brun før Jubilance og Medicean Melody.

Brocco og Josefin Landgren modtages af træner Sandie Kjær, assistent Michelle Gross og løbssponsor Lennart Jarvén fra Tattersalls i Newmarket. Foto: Ole Hindby.
Brocco og Josefin Landgren modtages af træner Sandie Kjær, assistent Michelle Gross og løbssponsor Major Lennart Jarvén fra Tattersalls i Newmarket. Foto: Ole Hindby.

Førstepræmien i Tattersalls Jydsk Champion Stakes var 41.000 kroner for Sandie og Kasper Kjær, som desuden også modtog en købsvoucher til auktion i Newmarket.

Brocco har nu startet 25 gange i sin karriere og været blandt de tre første 15 gange.

Hans mor, Currentis (Dylan Thomas), er halvsøster til Hurricane Red og Icecapada.


Carlos Lopez vinder med Torben Christensen-trænede Snatty Dancer. Foto: Ole Hindby.
Carlos Lopez vinder med Torben Christensen-trænede Snatty Dancer. Foto: Ole Hindby.

2 x Lopez og Chaves

Både Carlos Lopez og Elione Chaves blev dobbelte vindere på Jyllandsløbsdagen. Efter at have vundet med Lea Olsens Alizeti, fulgte Carlos Lopez op med en besnærende sejr i bøjlerne på Torben Christensens Snatty Dancer (Nathaniel) i Elkær Stutteris Ærespræmie over 2000 meter.

Det var Snatty Dancers bare anden start efter Torben Christensen i fjor købte ham for 2,700 guineas i Newmarket.

Søndagens sejr var 30.000 kroner værd for ejer Jørgen V. Christensen.

Elione Chaves tager sin anden dagssejr med Go Win Casino, der slår indvendige Lemon/Jacob Johansen. Foto: Ole Hindby.
Elione Chaves tager sin anden dagssejr med Go Win Casino, der slår indvendige Lemon/Jacob Johansen. Foto: Ole Hindby.

Elione Chaves vandt foruden Jyllandsløbet også Modstrøms Ærespræmie med Johnny Reimer-trænede Go Win Casino (Mingun).

De to seneste gange Chaves havde redet den fukse vallak var det blevet til sejr og andenplads, og denne gang blev det til endnu en triumf for ejerparret Stine Mikkelsen og Mikkel Højer.

Førstepræmien var 17.000 kroner værd.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top