fbpx

Galoppåret på Göteborg

Att inte börja med att nämna Henrik Engblom och hans tränade Stenid när man tittar på galoppåret 2018 på Göteborg Galopp vore fel. Stenid visade lysande form rakt igenom hela året.

Stenid vinner med Ulrika Holmquist. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Han gjorde fem starter på Göteborg och det blev tre vinster och två andraplatser. Stenid blev i och med detta både vinstrikaste och segerrikaste häst på banan. Stenid såg också till att Al-Baha Bloodstock blev vinstrikaste uppfödare.

Stenid och Ulrika Holmquist tillsammans med Henrik och Ylva Engblom. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

I Göteborgs Stora Pris fick vi se ett av säsongens mest spännande upplopp där Varlo hade ledningen med 100 meter kvar, utvändigt avslutade både Hills And Dales och även Vallance Road fort.

Vallance Road och Ulrika Holmquist vinner före Hills And Dales och Varlo. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Det var inte mycket som skilde dem när de skar mållinjen, men till slut kom resultatet, utvändiga Vallance Road med Ulrika Holmqvist hade satt nosen först precis på linjen. Lotta Månsby tränar Vallance Road som därmed vann det högst doterade loppet på Göteborg Galopp 2018. Vallance Road såg till att Stall Häst Vett försvarade sin titel från 2017 som vinstrikaste hästägare.

Miss Chocolate i vinnarcirkeln. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Vinstrikaste tränare blev Hans-Inge Larsen och vem minns inte Miss Chocolates vinst i Kopparmärralöpning. Ridande Josefin Landgren placerade Miss Chocolate som näst sista häst, i utgången av sista sväng gav Josefin Miss Chocolate anfallsorder och över upploppet var Miss Chocolate bara bäst och vann mycket enkelt före High As A Kite. Tvåa bakom Hans-Inge Larsen kom Henrik Engblom och trea Tobias Hellgren. Den tränare som vann flest lopp på Göteborg Galopp under 2018 var Annette Stjernstrand med fem segrar.

Vallance Road och Ulrika Holmquist. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Segerrikaste ryttare blev Ulrika Holmqvist med sju segrar. Det var mer än dubbelt så många vinster som närmsta konkurrent Elione Chaves och trean Annie Nilsson Lindahl.

Segerrikaste lärling blev så klart även det Ulrika Holmqvist, som med sina sju segrar under säsongen är den enda lärling tillsammans med Valmir De Azeredo 2010 som ridit sju vinnare de senaste tio åren – imponerande!

Segerrikaste amatör blev Sofia Presits, som besökte Göteborg tre gånger och vann två lopp.

Vinstrikaste arabtränare blev Maria Hagman-Eriksson, och hennes Al Murjaan blev vinstrikaste arab.

Jessy's Wonder och Justin Case. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp
Jessy’s Wonder och Justin Case (närmast). Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Det reds sex stycken hinderlopp på banan i år och det blev sex olika vinnare, närmast att ta två vinster var Justin Case som vann ett lopp och var tvåa i ett annat. Övriga vinnare var Colourist, Painters Easel, Caramelle, Magic Kitten och Jessy’s Wonder.

Segerrikaste hinderryttare på banan blev Elliot Öhgren som vann två lopp.

Are Hyldmo gästar ofta Göteborg och i år blev han vinstrikaste hindertränare.

Elbling på väg till vinnarcirkeln efter en av sina tre vinster i Göteborg. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Lite annan fakta från Göteborg

• Elin Rödjare red sitt första och hittills enda hinderlopp och det var på Caramelle och det slutade med seger – 100% alltså.
  • Elione Chaves vann tre lopp på Göteborg under året, vinnarmarginalerna var nos, hals och nos.
  • Man brukar tala om det engelska uttrycket ”horses for courses”. Som nämnts tidigare är Stenid en sådan, men även Tobias Hellgren tränade Elbling som vann tre lopp på Göteborg Galopp i år räknar jag dit.
  • Kaia Sofie Ingolfsland vann vart tredje lopp hon red på Göteborg.
  • Det blev 26 olika ryttare som fick besöka vinnarcirkeln under säsongen.
  • Det blev 40 olika hästar som fick besöka vinnarcirkeln på Göteborg Galopp – 18 av dem var ston.
  • Årets första lopp på Göteborg vanns av Pia Höiom tränade Twentytwowontdo, årets sista lopp vanns av Magic Kitten tränad av Catharina Vång.
  • Fem ryttare gjorde én ritt på Göteborg Galopp under säsongen och vann. Det var Rafael Schistl, Emelie Gustafsson, Louise Arnshed, Hillevi Ljungqvist och tidigare nämnda Elin Rödjare.
  • Överlägsnaste segraren över hinder var Catharina Vång tränade Magic Kitten som vann med 19 längder, överlägsnaste slätloppsvinsten vann Jessica Long tränade Zagharit med 6 ½ längd.