fbpx

80 år i dag: Villy Nielsen

Én af dansk galopsports ”Grand Old Gentlemen” fylder 80 år i dag. Villy Nielsen fik sin licens for præcis 60 år siden og har sammen med sin bror John Nielsen og datter Ann-Charlotte Kirstine Wedsgaard været med til at skabe et bravt kæmpende galopdynasti i Aalborg.


Brødrene John og Villy Nielsen. Foto: Privat.

Villy Nielsen er født 21. januar 1941 i byen Hjallerup, beliggende i den nordligste del af Jylland mellem Aalborg og Vendsyssel.

Han blev uddannet bager og overtog sammen med sin hustru Else Slotsbageriet på Slotsgade i Aalborg. Forretningen blev i 1967 solgt til Salling Koncernen, og i dag har Føtex hjemme på adressen.

Efter salget af Slotsbageriet flyttede Else og Villy Nielsen til Dokkedal og åbnede en ny bagerforretning, men i 1974 sadlede ægteparret om og investerede i en nedlagt minkfarm, som sidenhen blev så succesrig, at parret atter måtte rykke teltpælene op og finde et større sted.

Samtidig med både tiden i bagerforretningen og sidenhen på minkfarmen, nød Villy Nielsen sin store hobby, fuldblodshestene.

Villy Nielsen fotograferet efter én af sine mange sejre på hesteryg. Foto: Privat.

Han red igennem mange år selv i Aalborg og Klampenborg, og det blev til adskillige sejre i både de daværende ”ridehesteløb” og i rigtige galopløb.

”Fars første sejr var med hesten S.B.”, fortæller Villys datter, Ann-Charlotte Kirstine Wedsgaard, der i lørdags blev kåret som Årets Amatørtræner 2020 i Danmark under Hestesportens Galla.

Ann-Charlotte indledte sin karriere i galopsporten som succesrig lærling, og i dag har hun overtaget det daglige ansvar for træningen af familiens væddeløbere, heriblandt eventyrkøbet Eftiraath, der i fjor sejrede i både Jydsk Champion Stakes i Aarhus, Aalborg Champion Stakes i Aalborg samt Fyensløbet i Odense.

En ægte ”Grand Slam” i Provinsen, hvilket også var med til at sende ham helt op i et handicap på 91.

Villy Nielsen og broderen John med Eftiraath kort efter hammerslaget på Goffs UK i Doncaster, 2018. Foto: Filip Zwicky Agency Aps.

Villy Nielsen fandt og købte selv Eftiraath på en kold januardag i Doncaster i 2018.

Poet’s Voice-sønnen havde blot startet en enkelt gang som 2-årig i Frankrig for Sheikh Hamdan, og Villy slog til med et hammerslag på 4,000 pund – svarende til ca. 33.500 danske kroner.

Og han blev godt nok også skældt ud af sin bror John, der sad ved siden af og forinden bare havde behøvet at betale 1.600 pund – ca. 13.400 kroner – for sine to nye heste Miss Van Winkle og Voguela. 1.600 pund tilsammen, vel at mærke.

John faldt omsider lidt ned igen, og købet af Eftiraath i Doncaster blev fejret på sædvanlig vis. Foto: Filip Zwicky Agency ApS.

Men Eftiraath var selvfølgelig langt fra den første hest Villy Nielsen handlede i England.

”Far havde sin første tur derover engang i 60’erne, og han kunne ikke et ord engelsk”, har Ann-Charlotte ladet sig fortælle.

Marcos Robaldo og Show Of Faith modtages af Ann-Charlotte Wedsgaard, Villy Nielsen og Stig Tøfting efter en sejr på Jydsk Væddeløbsbane. Foto: Ole Hindby.

Andre velkendte navne fra de internationale auktioner – uden at gå alt for langt tilbage i tiden – inkluderer Moune Shine, Dispol Snapper og ikke mindst sejrsmaskinen Show Of Faith.

”Går vi længere tilbage var der Fair Spin, der blev mor til gode Eigi Spin, samt Red Lad og Dina, der bl.a. vandt Götalandlöpning i 1969 på Åby”, fortsætter Ann-Charlotte.

Villy Nielsen på ryggen af hoppen Show Of Faith (til venstre). Foto: Privat.

Villy Nielsen gjorde på et tidspunkt ophold i galopsporten, men købte i 1998 hoppen Blondie af Ole Larsen og tog atter trænerlicens i 1999.

”Næste hest derefter blev Countrysunshine, som mor og far købte sammen med Peter Snus”, husker AC.

I 2012 oplevede Villy Nielsen også at have hest til start i Newmarket.

Den 29. oktober samme år købte Ann-Charlotte nemlig den brune vallak Forbidden Fruit for 3,500 guineas på Tattersalls HIT Sale.

Hestens træner, Brian Meehan, havde ham meldt i et maidenløb blot fire dage senere, så det blev besluttet at lade hesten prøve lykken i den engelske galopsports højborg.

Resultatet: Kort slået med hoved til andenpladsen!

Else og Villy Nielsen efter sejr med Red Lad. Foto: Privat.

Villy Nielsen fejrer torsdag sin 80 års fødselsdag omgivet af sine børn og børnebørn, men desværre uden sin livsledsagerske Else, der ligger på hospitalet med benbrud.

Men der er selvfølgelig også heste, der skal ses til, og planer der allerede nu skal lægges for sæsonen der begynder om tre måneders tid – så Villy kommer ikke til at kede sig.

GalopSport ønsker hjerteligt tillykke med dagen.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top