fbpx

Trekløveret der sender Danmark forbi Sverige og Norge

Efter mange års timeout er Flemming Velin tilbage i galopsporten. Og det er sket med meteoragtig styrke, idet tre 3-årige hingste med henholdsvis 91, 92 og 96 i handicap er blevet importeret fra Aidan O’Briens irske Ballydoyle-imperium. Med ét er dansk galopsport strøget til tops på ranglisterne.


Meldt i Epsom Derby (Gr.1)

Friendship er meldt i Engelsk Derby til foråret. Han er efter Galileo, vandt to gange som 2-årig i Irland og blev to gange testet i Gruppe-1-sammenhæng.

Med en fjerdeplads i National Stakes (Gr.1) og en sidsteplads i Dewhurst Stakes (Gr.1) til følge. Friendship sluttede året med en Official Rating på 105, hvilket svarer til 92 i skandinavisk handicap.

”Det virker urealistisk for mig, at jeg som dansk hesteejer skal stille en hest til start i Engelsk Derby”, ler Flemming Velin.

“Men den blev anmeldt inden jeg købte den”.

Stubbs er efter Danehill Dancer og ud af den irske Oaks (Gr.1)-vinder fra 2008, Moonstone (Dalakhani). Han aflagde maidentitlen i sin anden start og fulgte straks op med sejr i Listed-opgøret Rochestown Stakes i Naas.

Derefter sluttede han sjette bag War Command i Coventry Stakes (Gr.2) på Royal Ascot og han afsluttede sæsonen den 26. oktober med en tredjeplads i Doncaster Stakes (L). Stubbs er kommet til Danmark med et omregnet skandinavisk handicap på 91.


Halvbror til Zoffany

Den højest handicappede af de tre irske Coolmore-importer er dog hverken Friendship eller Stubbs. Flemming Velin har nemlig også erhvervet Holy Roman Emperor-sønnen Wilshire Boulevard, der er halvbror til Phoenix Stakes (Gr.1)-vinderen Zoffany.

Zoffany er ud over sin Gruppe-1-triumf også velanset som den hest der nogensinde er kommet tættest på Frankel over målstregen.

Det var i 2011-udgaven af St James’ Palace Stakes (Gr.1) på Royal Ascot, hvor han kom nærmere for hver meter og kun var slået med trekvart længde af den levende legende.

Men Wilshire Boulevard lever ikke bare højt på sin relation til Zoffany. Som 2-årig beviste han selv, at han hører til i Europas top-30. Han vandt for første gang på Navan den 14. juni, og fem uger senere slog han til i Anglesey Stakes (Gr.3) på The Curragh foran sin staldkammerat Oklahoma City, der sidenhen vandt Tattersalls Millions 2-y-o Trophy i Newmarket.

Wilshire Boulevard var derefter anden i Gimcrack Stakes (Gr.2) i York, fjerde i Prix Jean-Luc Lagardere Grand Criterium (Gr.1) på Longchamp, mens han efter en ekstremt uheldig rejse var niende gennem mål i Breeders’ Cup Juvenile Turf (Gr.1) på Santa Anita i Californien.

Hingstens Official Rating på 112 svarer til et skandinavisk handicap på 96, og dermed stryger han direkte ind som nummer 1 på handicaplisten over samtlige skandinaviske 3-årige heste forud for den kommende klassiske sæson.

Flemming Velin har med de tre handler sørget for at importere heste med både løbsresultater og kongelige afstamninger til Danmark, og der er en speciel grund til at valget er faldet på netop tre hingste.

”Jeg har så også mulighed for at anvende dem i avlen senere hen, hvis jeg finder interesse for det”, siger Flemming Velin.


Trænes hjemmefra

”De 3-årige heste trænes herhjemme hos mig selv, hvor vi er i færd med at forberede træningsforholdene”.

”Vi har for nylig tilknyttet Liv Susanne Nielsen til at ride ud. Hele træningen skal foregå i samarbejde med Bettina Wilson og Kim Andersen”, oplyser Flemming Velin, som har slanket meget på sit hold i travsporten i den senere tid.

Sammen med folk som blandt andre Jørgen Strecker forlod Flemming Velin bestyrelsesarbejdet i Klampenborg Galopselskab i slutningen af 80’erne under en dramatisk KG-generalforsamling i Lyngby Storcenter, og Flemming Velin lignede en tabt mand for fuldblodssporten.

Med stor iver kastede han sig i stedet ind i ridesporten, og det var ikke forgæves. Sønnen Thomas Velin etablerede sig i verdenstoppen. Var med til OL for Danmark i både Sydney i år 2000, og atter fire år senere under den olympiske flamme i Athen.


Tæt samarbejde med Stald Ras

”Jeg har to 2-årige heste sammen med Cai Rasmussen, begge i træning hos Bettina Wilson”, siger Flemming Velin. ”Det begyndte forrige efterår, hvor jeg så en dejlig åring på Stutteri Laser, da jeg var ovre for at aflevere min travhest Leader Chip til avlsarbejde”.

”Hesten så strålende ud og havde godt blod, og den var heller ikke solgt da jeg kom til Stutteri Laser for anden gang. Jeg sagde til Cai Rasmussen: Hvorfor køber du ikke den? Det ville han gerne, men kun såfremt jeg selv gik med på den – og så handlede vi hesten”, beretter Flemming Velin.

På åringsauktionen i Sverige købte Flemming Velin og Cai Rasmussen igen hest sammen, en fuks hingst efter Mount Nelson, der blev erhvervet af Light Valley Stud kort inden auktionen gik i gang.

”Jeg er glad for at være tilbage i galopsporten”, siger Flemming Velin, som også havde lagt vejen forbi awardfesten i Klampenborg lørdag aften sammen med hustruen Maiken. Velins tidligere store succes i dansk galopsport er især forbundet med navne som Prado, Lord Sinclair og den altoverskyggende publikumsfavorit, Flying Drummer.

Picture of Carsten Bundgaard

Carsten Bundgaard

Fokus: Skandinavien. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top