Tom Christensen: “Sådan fungerer handicapsystemet”

Læserindlæg af Tom Christensen, tidligere adm. direktør og sportschef for Klampenborg Galopbane:

Foranlediget af det udmærkede og ganske opløftende interview med Carsten Baagøe Schou på galopsport.dk – om de kommende sæsoner – føler jeg mig kaldet til at blande mig lidt.


Uddrag af interviewet:

”Klampenborg Galopbane har historisk vægtet hoppernes handicap 1½ kilo højere end hingste og vallakkers, når det kommer til kvalifikation til de klassiske løb, som følge af hoppernes vægtlettelse.

Det vil sige, at en hoppe med 76 i handicap har fået adgang til eksempelvis en start i Dansk Derby fremfor en hingst/vallak med 77 i handicap.

Dette forhold ændres med propositionerne for 2022, hvor det er hestens handicaptal uden korrektioner, som er adgangsgivende til de klassiske løb.

Baagøe Schou tilføjer: ”Vi (Klampenborg Galopbane) har fundet det lidt besynderligt, at hoppens vægtlettelse skulle være udslagsgivende og give fortrinsret fremfor hingste/vallakker, som vurderes som bedre af handicapperen.

Dette laver vi om fra 2022, hvorefter vi anvender samme principper for handicaprangeringen som fx Sverige”.


Jeg er nemlig helt uenig i beslutningen om at fratage hopperne deres hoppelettelse (1,5 kg) i forbindelse med kvalifikation til bl.a. de klassiske løb.

…og hvorfor så det?

Simpelthen fordi det er forkert. (Hvis man ellers har tiltro til handicapsystemets fundament).

Det er alment vedtaget, at ét kilo i vægtdifference svarer til én længde på 1600m i god bane.

Det betyder, at hvis en hingst/vallak og en hoppe løber mod hinanden under ovennævnte konditioner og de begge er vurderet til samme handicap – ja så vil hoppen være først med 1,5 længde qua sin hoppelettelse – så enkelt er det!

Så hvis en hingst/vallak og en hoppe står lige på handicap i forbindelse med f.eks. kvalifikation til 2000 Guineas, vil hoppen matematisk være 1,5 længde foran på målstregen i selve løbet.

…og da effekten af 1,5 kilo i difference på 2400m (Derby) er større, vil afstanden på målstregen være min. 2 længder – fordi effekten er større jo længere løbet er.

Ved at negligere hoppernes 1,5 kilos lettelse i forbindelse med kvalifikation (som bl.a. Sverige har gjort i mange år) opnår man godt nok skandinavisk ensartethed; men på et forkert grundlag.

Det givne eksempel med en hingst/vallak med et handicap på 77 og en hoppe på 76 vil – alt andet lige – betyde at hoppen vil være i mål først, da hun bærer 1,5 kg mindre, og netop derfor bør man opretholde det eksisterende system.

Ellers udelukker man jo den hest, der står med den bedste chance i løbet.

…og det har garanteret ikke været meningen!

Picture of Tom Christensen

Tom Christensen

Fokus: Væddeløbspolitik/Avl med mere. Født 1953 i Odense. Selvstændig eksportvirksomhed til Mellemøsten (EFCO) 1982 – 1992. Fra 1987 – 1992 Formand for Fyens Galopklub, fra 1990 til 2012 Bestyrelsesmedlem i Dansk Galop, fra 1992 til 2001 Sportschef på Klampenborg Galopbane, fra 2005 til 2012 Medlem af Nordisk Spilleudvalg og fra 2002 til 2014 Adm. Direktør for Klampenborg Galopbane. Hesteejer/opdrætter i perioden 1981 – 2011 og bl.a. medopdrætter af Tigress Eleven, vinder af Dansk Derby 2011 samt ejer/delejer af Amusement, Airboss, Athene.

Seneste artikler

Scroll to Top