fbpx

RaceTime: Historien om Epsom Derby

Den 3. juni 2023 retter alle galopentusiaster interessen mod England, hvor verdens største begivenhed indenfor fuldlodssporten finder sted: Epsom Derby. Løbet har forskellige navne: The Derby Stakes, Epsom Derby eller kort og godt: The Derby.


Én af de ældste illustrationer fra Epsom Downs – fra Derbyet i 1790.

Nogle år, hvor løbet er sponsoreret, har det ofte sponsorens navn foran. Det er naturligvis et Gruppe-1-løb. Det er åbent for 3-årige hingste og hopper (ikke for vallakker) og løbes på Epsom Downs Racecourse i Surrey på den første lørdag i juni hvert år.

Distancen er 2.423 meter og den første udgave af løbet fandt sted i 1780.

Det er Englands højest doterede løb gennem sæsonen og det mest prestigefyldte af de fem klassiske løb. Det bliver ofte benævnt som galopsportens ”The Blue Ribbon”.  Løbet afvikles efter 2.000 Guineas og før St. Leger i løbskalenderen – og en sejr i alle tre opgør betyder, at hesten bliver Triple Crown-vinder.

Selve ordet ”Derby” er nu synonymt med det ”samme løb” i lande, der også afholder Derby.

The Derby opstod ved fejringen af det første klassiske løb på Epsom – Oaks Stakes i 1779. Der blev planlagt et nyt løb, og det blev besluttet at opkalde løbet efter enten værten, den 12. Jarl af Derby, eller efter en af gæsterne, Sir Charles Bunbury.

Ifølge overleveringen blev løbets navn fundet ved at slå plat eller krone, men det er muligt, at Sir Bunbury lod Jarlen af Derby få æren.

Det første Derby blev afviklet 4.maj 1780. Løbets start er blevet flyttet i 1848 og 1872. Den officielle præcise længde på løbet blev i 1991 beregnet til en mile, fire furlongs og ti yards.

The Derby er blevet afviklet på Epsom i alle årene siden 1780, bortset fra under verdenskrigene, hvor løbet i 1915-1918 og 1940-1945 blev afviklet i Newmarket. Løbene i Newmarket fik navnet ”New Derby”.

The Derby har inspireret mange andre galopnationer til et tilsvarende løb – bl.a. Derby Italiano, Deutches Derby og Dansk Derby på Klampenborg Galopbane. I USA er Kentucky Derby blandt landets største gennem sæsonen.

The Derby har gennem alle årene tiltrukket store mængder af tilskuere og er i dag skueplads for herrer i jacket, damer i fantastiske kjoler og der er underholdning af mange slags. Er man interesseret i siddeplads, bordreservation i en af restauranterne, eller bare have billetter til årets Derby, skal man være tidligt ude.

Da Charles Dickens besøgte Epsom Downs for at overvære løbet i 1850’erne var der underholdning af musikere, klovne og gøglere, ligesom der var boder og telte med forlystelser, hvor publikum kunne more sig med at kaste med kokosnødder, konkurrere mod stærke mænd etc.

Stemningen under The Derby var motivet for et maleri af den britiske maler William Powell Frith, der i 1858 malede et billede fra Derbydagen, der med al tydelighed viser hvorfor publikum flokkedes til Epsom.

William Powell Friths maleri fra 1858.

I 1870’erne blev der introduceret kørende forlystelser drevet af dampmaskiner, der tiltrak flere hundredetusinder gæster. Selve Epsom Fair varede 10 dage.

I den sidste halvdel af det 20.århundrede blev Derby Day mindre populær og løbet blev i 1995 flyttet fra onsdag til lørdag i et forsøg på at forøge publikumsinteressen. I takt med den dalende publikumsinteresse blev Epsom Fair indskrænket fra fire til tre dage.

Den mest vindende jockey af The Derby er Lester Piggott med følgende vindere: Never Say Die (1954), Crepello (1957) St. Paddy

(1960), Sir Ivor (1968), Nijinsky (1970), Roberto (1972), Empery (1976), The Minstrel (1977) og Teenoso (1983).

Den førende træner med otte sejre i The Derby er Aidan O’Brien med Gallileo (2001), High Chaparral (2002), Camelot (2012), Ruler of the World (2013), Australia (2014), Wings Of Eagles (2007), Anthony Van Dyck (2019) og Serpentine (2020).

Aidan O'Brien. Foto: Coolmore.com
Aidan O’Brien. Foto: Coolmore.com

EN RÆKKE AF VINDERE AF THE DERBY

Naturligvis vil der altid være diskussion om, hvem der er den bedste af vinderne af the Derby. Alene tidsforskellen gør det uhyre svært. Men ser vi nu på “nyere tid”, så må nedenstående absolut kandidatere til titlen.

SEA BIRD 1965

En fantastisk væddeløber. Han blev en overlegen vinder i 1965. Han kom fra Frankrig og var 7/4 favorit, da feltet blev sendt af sted i det 22 heste store felt og han vandt uden besvær med to længder. Og samtlige heste bag ham var blevet bedt om at yde deres bedste. Da han gik i front var løbet afgjort og på intet tidspunkt var der tale om at minde ham om opgaven. Senere vandt han også Prix de l’Arc de Triomphe, hvilket gjorde ham til en af de måske bedste græsheste nogensinde – måske kun overgået af Frankel.

NIJINSKY 1970

Man kan ikke komme uden om Nijinsky som den bedste vinder af the Derby. Han var ubesejret som 2-årig og ankom til Epsom efter at have vundet 2000 Guineas i Newmarket. Han var trænet af Vincent O’Briens, og det var derfor ikke underligt at han startede som storfavorit til sejren – og naturligvis skuffede han ikke. Der var dog på et tidspunkt lidt tvivl om sejren, da den franske udfordrer Gyr var helt oppe på siden af Nijinsky i løbets sidste fase, hvor Lester Piggott fik problemer med sin pisk. Nijinsky mistede et skridt, men Piggott fik ham rettet op. Nijinsky blev senere den første Triple Crown vinder i 35 år – og der har ikke været nogen siden!

Du kan se Nijinsky og Lester Piggott vinde The Derby i 1970 herunder:


SHERGAR 1981

I alle derbyets år har ingen henrykket som Shergar’s 10 længders triumf i 1981. Han satte en fantastisk rekord, og succesen blev fulgt op af sejre i såvel Irish Derby som King George and Queen Elizabeth Stakes på Ascot. Men afslutningen på historien ender desværre tragisk. Han gik i stutteriet i 1983, hvor det var forventet at han ville tjene 1 million pund om året som avlshingst. Men kort tid før starten på hingstens anden bedækningssæson på Ballymany Stud blev han kidnappet – og desværre aldrig fundet.

SLIP ANCHOR 1985

En syv længders triumf i 1985-udgaven af succestræneren Sir Henry Cecil. Slip Anchors sejr var et rigtig godt eksempel på et ”et hestes løb” på højt niveau. Han var ca. et halvt dusin længder foran feltet, da det rundede Tattenham Corner og ingen kom ham nærmere, da han passerede målstregen.

GALILEO 2001

Det års udgave af the Derby præsenterede os for en sand superstjerne: Galileo. Derbyet skulle afgøres mellem ham og Sir Michael Stoutes Golan. Ingen af de andre i feltet blev spået nogen reel chance for at blande sig i det opgør. Resultatet blev en tre en halv længdes sejr for Galileo, der her vist sin store klasse. I stutteriet blev han også en stor succes med hidtil op imod 100 vindere af Gruppe-1-løb – heriblandt Frankel!

Du kan se Galileo vinde Epsom Derby 2001 i videoen herunder:


AUTHORIZED 2007

Efter 14 forsøg på at få en Epsom-derbyvinder lykkedes det endelig for Frankie Dettori i 2007 at vinde galopsportens største løb. Authorized vandt med fem lette længder som publikums favorit. Det års Epsom Derby blev overværet af ca. 100.000 tilskuere.

WORKFORCE 2010

Workforce har rekorden som den hurtigste vinder af the Derby. Han tilbagelagde distancen på 2:31:33 med Ryan Moore i sadlen. Da de passerede målstregen var de syv lægnder foran feltet. Parret bar ejeren Khalid Abdullahs andenfarve – førstefarven var på Bullet Train, der sluttede sidst.

GOLDEN HORN 2015

Frankie Dettori vandt the Derby i 2015 til publikums store jubel. Det var træner John Gosdens anden vinder siden Benny the Dip i 1997. Golden Horn vandt med lette tre en halv længdes afstand, og at derbysejren ikke var en enlig svale beviste han med efterfølgende at vinde Eclipse Stakes, Irish Champion Stakes og Prix de l’Arc de Triomphe.

MASAR 2018

Godolphins farver er i dag de måske bedst kendte væddeløbsfarver overalt i verden. Men først i 2018 så man dem i vindercirklen efter derbyet. Det så længe ud til at det var lige så svært for Godolphin at bestige et bjerg som at vinde The Derby. Vinderen hed Masar. Det var samtidig deres første klassiske sejr i fem år, og det samme for træner Charlie Appleby.


SUFFRAGETTERNE PÅ EPSOM

Man kan dårligt komme uden om suffragetternes ”indtog” på Epsom Derbyt 4. juni 1914, hvilket var det 134 Derby. Løbets vinder blev Aboyeur til et rekordodds på 100:1. Aboyeur havde Edwin Piper i sadlen og var trænet af Alan Cunliffe.

Men løbet vil altid blive husket for en helt anden begivenhed. Løbets altoverskyggende begivenhed var da suffragette Emily Davison blev dræbt, da hun kastede sig ud foran King George V’s hest Anmer, da feltet rundede Tattenham Corner. Hun døde fire dage efter.

Hun var en militant sufragette og medlem af en politisk kvindeorganisation, der kæmpede for kvindernes ligeret. Løbet – og den kedelige begivenhed – blev overværet af ikke mindre end 500.000 tilskuere, heriblandt Kongen og Dronningen.

Da feltet nærmede sig Tattenham Corner og da nogle af hestene i feltet havde passeret hende, krøb hun ind under rails og ind på banen. Emily Davison rakte ud efter Anmers tøjler og blev ramt af Anmer. Farten var da på ca. 56 km/timen. Den dramatiske begivenhed blev filmet af tre kameraer.

Hvorfor Emily Davidson gjorde, som hun gjorde, står hen i det uvisse. Hun havde ikke fortalt det til nogen på forhånd.

Foto fra Epsom Derby i 1929.

ET BESØG PÅ EPSOM GLEMMER MAN ALDRIG!

For nu 62 år siden blev min kone og jeg inviteret af mine forældre til at overvære The Derby 1961. Svaret var naturligvis et rungende ja tak! Og mon ikke det blev en oplevelse vi aldrig glemmer.

Inden turen fortalte mine forældre mig, at der var reserveret pladser til os på det ”fornemste sted” på Epsom. Det lød jo helt fint, men så blev jeg præsenteret for, at der skulle herrerne naturligvis bære jaket! Aldrig! var min første indskydelse.

Alligevel blev jeg naturligvis overtalt – og det skulle vise sig at være en klog beslutning. Næste dag – Derbydag – iklædte jeg mig jaketten og måtte naturligvis også sætte den grå høje hat på hovedet.

Så kom tidspunktet, hvor vi skulle af sted – og hvad så jeg da vi kom ud af døren? Mænd i jaket så langt øjet kunne række! Hvor blev jeg glad og glæden ved at skulle opleve The Derby steg endnu nogle grader. Køreturen ud til Epsom tog længere tid end ventet. Trafikken var enorm og alle kørte direkte i retning mod Epsom Downs.

Men vi nåede da ud til Epsom, og selv om vores første Derby var indbegrebet af total forvirring, fandt vi efter et stykke tid ud af, at Epsom “is like nowhere else”.

Da vi gik mod paddocken drejede jeg på et tidspunkt hovedet og opdagede, at Hendes Majestæt Dronning Elizabeth II af England spadserede næsten ved siden af mig. Der blev ikke hilst – men alligevel!

Det hele var stort, flot og prangende, løbene spændende og med verdens bedste jockeys på hestene var det naturligvis en fantastisk oplevelse. Får du selv muligheden for at kunne opleve Epsom på Derbydag, så er det bare af sted.

På vej tilbage til hotellet spurgte jeg om, hvad tid vi skulle flyve hjem dagen efter. Svaret var – “vi skal skam videre til Frankrig og opleve

Longchamp”! Og begge baner er noget enestående – men Klampenborg Galopbane er nu heller ikke at foragte.

Epsom Derby det år blev overraskende vundet af Psidium. Hans videre karriere som væddeløber var ikke stor, men til gengæld havde han succes som avlshingst.

Lars Kelp og Hubert Strecker med Libertarian.
Den danske duo Lars Kelp og Hubert Strecker med Libertarian efter andenpladsen i Epsom Derby (Gr.1) 2013. Det er det største resultat for en dansk hesteejer i Derbyets historie.

IKKE UDEN MINE FORÆLDRE…

Uden mine forældres store interesse for galopsporten, havde et besøg på Epsom i 1961 aldrig fundet sted. Og det var i øvrigt et rent tilfælde, at sporten blev så stor en del af vores liv.

Da jeg var barn flyttede vi til en villa i Klampenborg, hvor jeg via naboens datter blev interesseret i heste. Hun red på Lorentzens rideskole, så det kom jeg også til. Der gik dog ikke lang tid, inden jeg opdagede, at der også fandtes nogle andre heste, end dem jeg red på. Nogle der var “smartere“ at se på.

Jeg mødte en dag træner Ivan Larsen – og det var faktisk hér ”eventyret” begyndte, for Mor og Far blev også interesseret i galopsporten og de personer, de mødte på galopbanen.

Den første væddeløbshest var Carmen – men det var ikke det helt store – så far bad Ivan om at finde noget ”bedre”. Og mon ikke det lykkedes.

Mine forældre købte Battle Axe af Bronton Jensen. De syntes dog ikke om navnet, så han kom til at hedde Faust. Og fra den tid har galopsporten fulgt familien.

Faust vandt Norsk Derby og en lang række storløb i Skandinavien og senere fulgte Rasputin succesen op med at vinde Svenskt Derby. Successen betød, at stalden blev udvidet en held del. Der var megen succes – men naturligvis også det modsatte, så efterhånden ebbede engagementet med at holde væddeløbsheste op.

Men den kom så igen, da jeg selv engagerede mig aktivt som hesteejer, dog på et mere beskeden niveau, hvor jeg købte væddeløbere sammen med gode venner.

Hestene løb under pseydonymet Galopkompagniet, som ikke længere eksisterer, men jeg har stadig min gang på Klampenborg Galopabne og store interesse for galopsporten, som jeg deler med min bror Klaus.

Og såvel ham, som jeg, skriver fra tid til anden om den skønne og altid spændende galopsport, som du kan læse om i RaceTime.

Grete og Per Aa. Bustrup. Foto: Privat.
Grete og Per Aa. Bustrup. Foto: Privat.
Picture of Per Bustrup

Per Bustrup

RaceTime. Født 1943 på Nørrebro. Reklamechef hos Gulf Oil. Fra 1974 til 1986 marketingchef hos Klampenborg Galopselskab, hvor han bl.a. stod bag introduktionen af GALOPPEN, Scandinavian Open Championship og Ekstra Bladets Gyldne Hjelm. Var i perioden også fast medkommentator ved de årlige Derbytransmissioner på TV. Stiftede eget reklamebureau, GP Reklame/Marketing i 1986 og har udgivet bøgerne “150 år med fest, farver og fuldblod” og “Bageren der blev stjernejockey."

Seneste artikler

Scroll to Top