Siden SFAF for nogle uger siden officielt meddelte, at de ikke bakker op om det skandinaviske samarbejde omkring en fælles åringsauktion i 2013 og fremadrettet, har både synspunkter og kommentarer floreret i hobetal.
Det står efterhånden ganske klart, at modstanden til det fælles skandinaviske samarbejde kun findes i Stockholm-regionen, som svenskerne betegner som “Mälerdalen”, og både fra dansk, norsk og “skånsk” side bliver der bakket op om samarbejdet.
Men hvor står Skandinavien henne i forhold til en fælles skandinavisk åringsauktion i 2013? Taler resten af Galopskandinavien for døve ører? Hvor ligger magtbalancen, og hvordan kan en eventuel fælles auktion hænge sammen økonomisk?
Galopsport.dk har talt med hesteejer og opdrætter Bernt Dahl, der sammen med Ann Lysholm Dahl står bag Light Valley Stud og ejerpseudonymet Kentaur A/S. Bernt Dahl har igennem længere tid arbejdet tæt sammen med Svensk Galopps sportschef, Nicholas Cordrey, omkring den fælles åringsauktion, og han var en af dem, der blev allermest skuffet over SFAFs udmelding.
“Undervejs i vores arbejde for at skabe en fælles skandinavisk åringsauktion, mødte vi stor opbakning i Sverige, både fra opdrætterne og trænerne i Skåneområdet, samt generelt fra både Norge og Danmark. Derimod var en lille håndfuld opdrættere fra Stockholmregionen imod, og dette viste sig i første omgang at være nok til, at Svensk Galopps bestyrelse trak sin opbakning til projektet tilbage”, forklarer Bernt Dahl.
Den seneste tids store opmærksomhed omkring auktionen har ifølge Bernt Dahl fået Svensk Galopp til at tage emnet op igen på et møde i den kommende weekend, hvor han forventer, at opbakningen vender tilbage.
“Jeg har en klar formodning om, at Svensk Galopp grundet de mange opfordringer igen melder positivt ud, men jeg ved også, at de grundet den strenge økonomiske situation ikke har ressourcerne til at støtte projektet økonomisk”, fortsætter Bernt.
Norsk galopsport forholder sig ligeledes positiv, og også Dansk Galop har officielt opfordret Svensk Galopp til at støtte samarbejdet.
“Med Dansk Galops positive udmelding, ser det i mine øjne ud til, at de er klar til at gribe bolden og afholde den fælles auktion, såfremt Svensk Galopp ikke har den fornødne manpower i år. Dog er Dansk Galop gået tilbage i tænkeboksen, idet vores oplæg omhandler alle åringer, lige meget om de er født i eller udenfor Skandinavien. Dansk Galops Avlsudvalg har brug for at tænke over dette, men jeg forventer bestemt, at dette er ren eftertanke og at “Stockholms-syndromet” ikke har smittet dem”, siger Bernt Dahl.
“Jeg var i den forbindelse meget glad for at se Klampenborg Galopbanes direktør Tom Christensens indlæg omkring protektionismen og tiltroen til egne evner, for han sidder selv i Dansk Galops bestyrelse og udviser med sit indlæg et håb om, at hans egen forening finder vej ud af den isolation man har levet i de seneste snart 15 år”, fortsætter den jyske opdrætter.
“Lige nu afventer jeg, at Dansk Galop vender tilbage med en mødedato, hvor vi skal gennemgå hele oplægget til den fælles auktion, herunder økonomien”.
Hvor og hvornår planlægges den fælles skandinaviske auktion?
“Vi ønsker, at afholde auktionen lørdag den 5. oktober, men jeg forventer også, at datoen ændres allerede i 2014, idet vi så kan få indflydelse på den fælles skandinaviske sæsonplan. I år er denne dato den eneste mulige”.
“Placeringen bliver på Åby Travbane i Göteborg. Her findes der 150 bokse, café og restaurant, kontor, dyrlæger, tre hoteller indenfor 15 minutter i gå-afstand med priser fra 500 kroner per værelse. Nicholas Cordrey og jeg har allerede forhåndsreserveret arrangementet og hotelværelser”.
En del af kommentarerne på de sociale medier går på økonomien i auktionen, og med udsigt til at Svensk Galopp ikke har ressourcer/manpower til at gå fysisk ind i projektet, hvordan skal Dansk Galop så kunne bære et eventuelt økonomisk underskud?
“Økonomisk hænger auktionen fint sammen. Vi har brugt meget tid på at regne på tallene, og vores budget viser et 2overskud ved anmeldelse af 130 til 150 åringer. Der er naturligvis en mulighed for uventede udgifter, samt udgifterne til international auktionarius, produktion af et professionelt auktionskatalog og oprettelse af webside med diverse søgefunktioner, men jeg har lovet at stå på mål for et eventuelt underskud, og er klar til at stå som sponsor for dette banebrydende skandinaviske samarbejde”, forklarer Bernt Dahl, og slutter:
“Jeg håber, at vi indenfor de næste 10 til 14 dage kan melde officielt ud, at Scandinavian Open Yearling Sale er en realitet”.