fbpx

Nina Lensvik om ny Jägersro-udmelding: “Vi bliver kørt over ustandseligt”

Torsdag sidst på eftermiddagen bekendtgjorde Svensk Galopps bestyrelse, at man har genoptaget diskussionen med Skånska Travsällskapet omkring en samlet trav- og galopsport på Jägersro. Udmeldingen kom totalt bag på Jägersros trænerstab, som igen føler sig totalt forbigået.


Staldgangen hos Nina Lensvik på Jägersro. Foto: GalopSport.

“Vi vidste ingenting om det”, siger Nina Lensvik fredag eftermiddag til GalopSport.

“Svensk Galopps bestyrelse er igen gået over hovedet på os. De kender jo udmærket til vores største ønske her i Skåne, som er et fremaddrevet arbejde omkring Bara, men alligevel gør man det stik modsatte”.

Ved Svensk Galopps seneste generalforsamling fik bestyrelsen til opgave igen at finde et alternativ til Bara Hippodrom, og præcis kl. 17 torsdag eftermiddag kom meddelelsen om, at man har genoptaget kommunikationen med travselskabet.

“Vi tror at vi med de rette forudsætninger kan bygge Nordeuropas mest spændende hestecentrum for alle der kan lide hestesport og arrangementer. Dialogen er nu åben – også selv om det er i 11. time – og den kan føre frem til et forslag til en fælles plan, men det er op til medlemmerne at tage beslutning om fremtiden”, udtaler Skånska Travsällskapets formand Björn Bergman i meddelelsen på Svensk Galopps hjemmeside.

Men planerne for “Det Nya Jägersro” har aldrig haft opbakning blandt Skånetrænerne.

“For det første vil det betyde, at vi hverken vil få permanente stalde eller en træningsbane til rådighed. Alle aktive skal derfor ud og finde egne træningsforhold”, siger Nina Lensvik og fortsætter:

“Og så har travselskabet i enhver tidligere dialog sagt blankt nej til, at en ny galopbane kan bygges udenom travbanen”.

“Jägersros nye travbane skal efter planen være mellem 1400 og 1600 meter lang, og det er helt umuligt at forestille sig, at vi nogensinde kommer til at have galopløb på en endnu mindre dirt-bane end den vi har på Jägersro i dag – hvor vi endda er så heldige at have ‘tarmen’ til 1200-meter starten”.

Jägersros baneprofil som vi kender den i dag.

Men hvis det stort set er en umulighed at drive en professionel galopsport i Skåne ud fra de planer der lige nu ligger for ‘Det Nye Jägersro’, så bliver en sådan aftale vel heller aldrig stemt igennem?

“Problematikken er jo den samme som tidligere. Regionerne Stockholm, Göteborg og Skåne har tilsammen 35 medlemmer i Svensk Galopps bestyrelse. Stockholm har 17 mandater, Skåne har 12 og Göteborg har seks. Så hvad end vi ønsker os i Skåne, så går Stockholm og Göteborg sammen og stemmer os ned”, svarer Nina.

“Det er ingen nyhed, at vi føler os virkelig dårligt behandlet, og nu blev det jo helt tydeligt for alle med Svensk Galopps seneste udmelding om, at man har genoptaget snakken med travet på Jägersro. Tænk, at vi blev nødt til at læse dette på deres hjemmeside uden forudgående varsel”.

Nina Lensvik pointerer videre, at galoppens aktive på Jägersro tidligere på året følte sig nødsaget til at afsige hele træningsanlægget på ‘Husiefältet’ i en forhandling hvor de til gengæld kunne sikre Svensk Galopp en indkomst til at kunne arbejde videre med Bara-projektet.

“Med den konstellation vi befinder os under, er man engang imellem nødsaget til at stemme imod sit eget bedste for, at man i det mindste kan stå med lidt tilbage. Men med facit i hånden skulle vi ikke have sluppet ‘Fältet’ uden vished for, at pengene decideret var øremærket en ny bane i Skåne. Men vi bliver kørt over ustandseligt!”

Galopbanen Jägersro med travbanen indenfor sig. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp.

Hvad betyder det hér og nu for Jägersros galoptrænere og for det videre samarbejde med Svensk Galopp og de øvrige regioner?

“Jeg har majoriteten af Jägersro-trænerne bag mig når jeg siger, at vi ikke kan samarbejde længere”.

“Vi kan ikke samarbejde, når vi ved at der er folk indenfor sporten, som direkte stemmer for, at jeg og mine kollegaer ikke længere skal have et arbejde at stå op til”.

“Men jeg er stolt over vores resultater, og jeg er stolt over, at mine trænerkollegaer og jeg fortsat leverer på det niveau vi gør – og det du oplever nu er, at vi kæmper alt hvad vi kan for at fortsætte. For at der fortsat skal være professionel galopsport i Skåne i mange år fremover”.


Hvordan kan I kæmpe mod en konstellation hvor I altid vil være i fare for at blive nedstemt?

“Fredrik og Lennart J:R Reuterskiöld har udtalt sig offentligt om det flere gange, og som sagt står majoriteten af Skånetrænerne bagved det: Det eneste håb vi som trænere har tilbage er, at Skåne-regionen kan løsrives og få lov til at klare sig på egen hånd med en tredjedel af uddelingen fra ATG”.

Hvorfor en tredjedel?

“Det er vel kun helt rimeligt, når der er tre galopregioner i Sverige, og eftersom vi trods alt har halvdelen af landets samlede antal heste i træning hernede”.

Jägersro er meget mere end det man ser fra publikumsarealet. Her er det et lot fra Nina Lensvik fotograferet i februar 2024. Foto: GalopSport.

Ifølge et dokument GalopSport er i besiddelse af, blev der i 2019 uddelt 80.516.128 SEK i samlede præmiepenge fra Svensk Galopp.

I 2020 faldt det samlede beløb til 66.773.524 SEK med et tilskud på 104.000.000 SEK fra ATG.

I 2021 steg tilskuddet fra ATG fra 104 millioner til lidt over 150 millioner, men samtidig faldt præmiepengene med omkring en million.

Spol tre år frem til 2024, og uddelingen fra ATG er nu steget yderligere til 160 millioner, men præmiepengene er faldet til 55,3 millioner.

“Er det ikke mærkeligt?”, spørger Nina. “Hvordan kan Svensk Galopp i 2024 modtage 55 millioner mere fra ATG end i 2020, og så alligevel udbetale over 11 milllioner mindre i præmier?”

“Og hvis ATG udbetaler 160 millioner og kun 55,3 millioner går til præmier, hvad bliver der så af de resterende ca. 105 millioner? Hvem får dem?. Og er det ikke helt i orden, at vi spørger om det?”


Afslutningsvis lyder Nina optimistisk, og det skinner igennem, at så snart snakken drejer henimod at Skåne-regionen selv kan administrere sin fremtid, lysner humøret.

“Vi vil så gerne tilbage til tiden, hvor staldterrænet bugnede med nye, spændende ungheste på denne tid af året”.

“Og hernede tror vi fuldt og fast på, at vi kan skabe denne fremtid for os selv – uden at man hver eneste gang der skal tages et skridt til højre eller venstre skal nedsættes nye arbejdsgrupper som skal vurdere alting”.

“I mellemtiden er der stadigvæk tre Derbies der skal rides før udgangen af 2027. Og tre hele løbssæsoner – så der er selvfølgelig masser af af gode grunde til fortsat at sætte sin hest i træning på Jägersro”.

“Vi føler stadigvæk, at Skåne er hjertet i svensk galopsport”.

Nina Lensvik med én af staldens fanebærere igennem flere år – Invincible Spirit-sønnen Sanary. Foto: Arqana.
Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top