Japansk sport og avl i verdensklasse: King Kamehameha

Min sidste artikel om japansk sport og avl handler om King Kamehameha, der er opkaldt efter en berømt golfbane på Hawaii. Hans far, Kingmambo, var en fremragende væddeløber og avlshingst – og i øvrigt morfar til Stutteri Hjortebos succesfulde avlshingst Moojaajim.


King Kamehameha. Foto: Shadai Stallion Station.

Kingmambo er selv efter Mr. Prospector, der i 1987 og 1988 vandt det nordamerikanske hingstechampionat, og ni gange har været bedste morfar. Moderstammen på King Kamehameha er blandet irsk/britisk.

På væddeløbsbanerne vandt King Kamehameha syv ud af otte løb med en tredjeplads som dårligste placering. Blandt sejrene var det japanske Tokyo Derby og flere andre Gruppe-1-løb. Naturligvis blev han kåret som årets galophest i Japan og endte løbskarrieren som 3-årig.


I avlen har han fået lige så stor succes og vundet det japanske hingstechampionat i 2010 og 2011. Præcis lige midt i mellem Sunday Silence og Deep Impact.

De tre hingste er også de eneste, hvis afkom har tjent mere end 500 millioner dollars på verdensplan. Det betyder naturligvis ikke, at disse tre hingste også er de tre bedste, men fortæller lige så meget om de høje præmiesummer, der er i Asien og især i Japan. Men at alle tre hingste har høj international klasse er udenfor enhver tvivl.

Næste generation fra King Kamehameha viser sig også nu. Fra 2020-2022 er han førende morfar i Japan.


På en rangering over de mest vindende avlshingste i verden i 2024,  har King Kamehameha fem sønner mellem de 50 bedste: Lord Kanaloa som nummer tre. Duramente, som vandt det japanske championat i 2023, er nummer ni.  De sidste tre er Rulership (27), Leontes (38) og Hokko Tarumae (47).

King Kamehameha har således allerede skabt sin egen hingstelinie af de førende hingste i Japan/verden. Det er ikke blod, der rigtigt er nået til Europa endnu, men det er nok kun et spørgsmål om tid.

King Kamehameha. Foto: Shadai Stallion Station.
Picture of Søren Pedersen

Søren Pedersen

Født 1963 i Herning. Har været involveret i både fodbold og ishockey, og var i et par år i 2010’erne redaktør for Herning Bluefox’s hjemmeside. Kom i 80’erne, 90’erne og 00’erne meget på banerne i Skive, Billund og Aarhus, og hjalp sidenhen en række af de førende hingsteholdere og opdrættere i Jylland, som fx. Stutteri Flamingo og Nordjysk Hingstestation, og lavede i 2004 hesteejerforeningens katalog til trav-auktionen i Aarhus. Har de senere år haft så stigende interesse for galopsporten, at den nu har overhalet travsporten, men hjertet er fortsat med begge steder.

Seneste artikler

Scroll to Top