fbpx

Jørgen Pedersens Epik er i fol ved Sholokhov

Den fynske opdrætter Jørgen Pedersen var i december 2005 på Deauvilles Mixed Sales i Frankrig, og han vendte hjem med den nu 11-årige Selkirk-datter Epik i transporten. Epik er født i Tyskland men kom aldrig selv til start. Hun er halvsøster til hestene Etmal, Eldorado Directa og Endeavour, som tilsammen har vundet 24 løb, og hendes mor Ekliptik er selv halvsøster til Gruppe-3-vinderen Embarcadero.


Historien om Epik var dog langt fra færdigskrevet da Jørgen Pedersen købte hende i Deauville. Epik har nemlig en søn fra 2001 efter Lomitas med navnet Encinas, og netop denne 5-årige vallak har forøget interessen omkring Epik betragteligt.

Encinas debuterede den 27. marts 2004 over 2200 meter i Krefeld. Der var kun fire heste med i feltet, tællende de endnu ukendte navne Shirocco, Sweet Wake og Up To Date. Shirocco, en helbror til Storm Trooper, startede som favorit i 10:10 og der var ikke mange der havde regnet med at debutanten skulle tabe. Filip Minarik ville det dog anderledes på ryggen af Encinas, og sammen choksejrede parret med små to længder før Shirocco, mens Sweet Wake var 2½ længde længere tilbage på tredjepladsen.

Historien om Shirocco er ikke fremmed for de fleste – efter andenpladsen bag Encinas gik han direkte ud og vandt det tyske Derby Trial i Mülheim, og i juli måned blev han ligeledes en overlegen vinder af Tysk Derby (Gr.1) i Hamborg. Monsun-sønnen afsluttede 2004 ved at vinde Gran Premio del Jockey Club (Gr.1) i Milano, og hans tre starter i fjor kulminerede i en storslået sejr i Breeders’ Cup Turf (Gr.1) på Belmont Park i USA. Shirocco sæsondebuterede den 7. maj i år ved at vinde Jockey Club Stakes (Gr.2) i Newmarket, og allerede på fredag er han storfavorit i Coronation Cup (Gr.1) på Epsom Downs.

Sweet Wake, der sluttede tredje bag Encinas og Shirocco i Krefeld, har siden fulgt op med at vinde Grosser Mercedes-Benz-Preis (Gr.2) i Baden-Baden, så der er næppe nogen tvivl om at det opgør som Encinas vandt tilbage i 2004 indeholdt enorm klasse.

Men hvad skete der med Encinas? – Han fik aldrig rigtig fulgt op på sin imponerende væddeløbsdebut i den klassiske sæson, og hans efterfølgende tre starter bød på en andenplads i det Slovenske Derby (L) som det bedste resultat.
Træner Peter Schiergen gav ham pause efter udflugten til Slovenien, og han sæsondebuterede igen i 2005 med en halv længdes sejr i Kölner-Frühjahrs-Ausgleich over 2200 meter. Sæsonens fem starter bød endvidere på to tredjepladser i Listed-sammenhæng, den ene i Grand Prix de la Ville de Nantes og den anden i Prix de Grand Camp – begge starter blev foretaget i Frankrig.

Peter Schiergen valgte herefter at inkludere Encinas i det hold af heste han tog med sig til Dubai, da den 5-årige vallak blev inviteret til deltagelse i The Dubai International Racing Carnival.

Lomitas-sønnen havde vundet direkte i sæsondebuten i både 2004 og 2005, og Schiergen havde fundet en god opgave over 2400 meter på Nad Al Sheba til at udfordre hattricket. Løbet var Tasaheel Cup med en halv million kroner i førstepræmie, og Encinas kunne til 25 gange pengene choksejre med en halv længde foran den Mike De Kock-trænede favorit Excalibur.

Den tyske hest fulgte op med en tredjeplads i et handicap den 10. februar, inden han blev sendt ud i Derrinstown Stud Dubai City Of Gold Stakes (Gr.3) over 2400 meter. Løbet var en forprøve til Gruppe-1-løbet Dubai Sheema Classic på World Cup-dagen og feltet rummede en række af de bedste stayere der på dette tidspunkt opholdt sig i Dubai, heriblandt Gruppe-1-vinderne Collier Hill og Cherry Mix. Sejren gik til sydafrikanske Oracle West, der besejrede irske Alayan med vinderens staldkammerat Falstaff på tredjepladsen. Encinas kom ind på en fremragende fjerdeplads foran de langt mere meriterede forhåndsfavoritter og han blev på denne præstation rated til det der svarer til 94 i skandinavisk handicap.

Encinas kom ikke til start i selve Dubai Sheema Classic (Gr.1), men at hans fjerdeplads i optaktsløbet var virkelig stærk blev bekræftet af, at Collier Hill som sluttede bag ham i City Of Gold Stakes (Gr.3) kom ind på andenpladsen bag japanske Heart’s Cry, mens Falstaff blev tredje foran de Gruppe-1-vindende hopper Ouija Board og Alexander Goldrun.

Alt imens Encinas har haft succes i Dubai har Jørgen Pedersen gået rundt i Danmark og glædet sig over at moderen til hesten trives godt på folden i fynske Otterup.

Epik blev i april måned sendt til Tyskland for at blive bedækket med Sadler’s Wells-sønnen Sholokhov, der selv vandt Gruppe-1-løbet Gran Criterium og var anden i Irish Derby (Gr.1), Eclipse Stakes (Gr.1) og Futurity Stakes (Gr.2). Sholokhov står opstaldet på Gestüt Etzean hvor den succesrige avlshingst Dashing Blade også findes.

I foråret 2007 foler Epik et hingste- eller hoppeføl efter Sholokhov, og Jørgen Pedersen vil naturligvis med spænding vente på udfaldet. I mellemtiden kan han naturligvis følge Encinas, der nu er blevet solgt til Sheikh Rashid bin Maktoum al Maktoum i Dubai. Interessant bliver det ligeledes at følge Epiks 3-årige Silvano-søn Escardo, der kun har startet en enkelt gang i Tyskland men fortsat opretholder engagement i Tysk Derby (Gr.1) den 23. juli.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top