fbpx

Derbysagen bliver anket til Landsretten

NEDENSTÅENDE PRESSEMEDDELELSE ER I SIN HELHED UDARBEJDET AF ADVOKAT JACOB SCHALL HOLBERG.

København, torsdag den 12. april 2012.

Galop-sagen bliver i dag anket til landsretten.

Dommen i den principielle byretssag, der på det seneste har skabt megen røre i idrættens verden ogmedierne ankes nu til landsretten.

“Jeg mener ikke, at sportsudøvere er retssikkerhedsmæssigt fuldt ud beskyttede med byrets dommen”,siger sagsøgernes advokat, advokat (H) Jacob Schall Holberg.

“Sagen drejer sig ikke om, at almindelige sportsresultater skal til domstolene, men da sportsresultaterf.eks. har en stadig stigende økonomisk betydning, er det oplagt at kræve, at de skrivebordsafgørelser,der træffes om sportsresultater, træffes på et ligeså retssikkerhedsmæssigt forsvarligt grundlag, somgælder overalt udenfor sportens verden”.

“Byretten slår da også med denne dom fast, at de retssikkerhedsmæssige principper i voldgiftsloven skalfølges, og på det punkt er mine klienter og jeg naturligvis tilfredse, men når vi anker dommen, skyldesdet, at disse retssikkerhedsmæssige principper netop ikke er fulgt i denne sag”, siger Jacob SchallHolberg.

“Byretten siger i virkeligheden på den ene side, at en sportslig afgørelse skal følge disseretssikkerhedsmæssige retningslinjer, men at mine klienter på den anden side ikke har kvalificeret sig tilat påberåbe sig dem, uanset det er mine klienter, der har fået frataget en førsteplads”.

“Det må kræves, at de der vitterligt berøres af en afgørelse også er de, der uden videre kan kræve at denlever op til vores almindelige retssikkerhedsstandarder”, udtaler advokaten.

Om sagens baggrund.

Konkret udsprang Galop-sagen af en tvist om udfaldet af J. Lauritzen Dansk Derby 2010. Hesten Sir Henry,der ejes af Karin Salling, kom først over målstregen, men blev deklasseret til fordel for hesten High Flyer, daKlampenborg Banevoldgift efterfølgende enstemmigt fandt, at Sir Henry havde fortrængt High Flyer underløbet. Dette betød at hesten Diamool, der kom ind som nummer to i løbet, rykkede op som vinder af DanskDerby 2010.

Dansk Galops direktør, som var den eneste, der kunne anke afgørelsen, var under stærkt pres for at anke tilDansk Galops Voldgiftsret, der efterfølgende enstemmigt omstødte afgørelsen, og på ny gjorde Sir Henry tilvinder af løbet.

I forbindelse med sagens behandling havde Sir Henrys ejer, Karin Salling, adgang til at givemøde ved advokat, gøre sig bekendt med sagen, føre vidner og afgive indlæg mv. for voldgiftsretten, mensDiamools ejere – hvis førsteplads blev frataget – end ikke havde fået oplyst hvor og hvornår, sagen skullebehandles.

Sagsøgerne i sagen, Tom Glæsner Larsen, Michael Stounberg og Kay Wilhelmsen, der ejer hesten Diamool,har herefter gjort gældende, at Dansk Galops Voldgiftsrets afgørelse må anses for ugyldig pga.tilsidesættelse af de grundlæggende retssikkerhedsgarantier, der kommer til udtryk i voldgiftsloven.

Heroverfor stod synspunktet, at disse retssikkerhedsgarantier ikke kunne gælde afgørelser i sportensverden.Retten i Lyngby har imidlertid nu fastslået, at disse beskyttelsesregler også gælder for idrættenstvistløsningsorganer.

Konkret fik sagsøgerne imidlertid ikke medhold i sit ønske om voldgiftsafgørelsenstilsidesættelse, eftersom byretten fandt, at sagsøgerne ikke automatisk kunne anses som part ivoldgiftslovens forstand, selvom sagen reelt drejede sig om fratagelsen af sagsøgernes førsteplads.

Sagsøgerne kunne altså ikke med voldgiftsloven i hånden få voldgiftsrettens afgørelse tilsidesat.

Professor Jens Evald, Aarhus Universitet, har i flere medier både før og efter Retten i Lyngbys dom i sagenudtalt sig om sagen, og har bl.a. til Danmarks Radio udtalt, at ”[…] nu hænger sagen stadig og hviler overidrætten som en økse […]”

(http://www.dr.dk/Sporten/Oevrig_sport/2012/03/30/0330145856.htm)

Af Advokat (H) Jacob Schall Holberg, Bech-Bruun Advokatfirma

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top