fbpx

Ambitionerne mangler ikke: Jensen klar til revanche

I 13 år på stribe dominerede han totalt den danske trænerliga, med klassiske sejre på samlebånd og et altid strålende hold af nye rekrutter.


Efter to magre år i 2006 og 2007 står Søren Jensen stærkt rustet til den kommende sæson, hvor staldens materiale ifølge træneren selv er det mest talentfulde i mange år.

Galopsport.dk møder Klampenborgs tidligere mangfoldige championtræner i hjemmet på Enghavelyst, med udsigt over anlæggets stalde der både huser Jensens og søsteren Hanne Bechmanns heste.

Søren Jensens træningsliste rummer 26 heste, hvilket er omtrent halvt så mange som i 90’erne, hvor navne som Village Storm, Flyintor, Hatta Fort og ikke mindst Federico var med til at skabe gode internationale resultater.

Antallet af heste med udenlandsk suffiks er unægtelig skrumpet ind, men det kendetegner også de mange ændringer der er sket inden for dansk galopsport igennem de sidste 10 år, med størstedelen af årgangsløbene som nu er forbeholdt de skandinaviskopdrættede individer.

2007 må unægtelig have været et specielt år for stalden på Enghavelyst, der hverken høstede klassiske roser eller hæder i nogle af de fire største opgør for de 2-årige på Klampenborg. Alligevel er Jensen optimistisk omkring sit lille klassiske hold af 3-årige heste.


Hopperne bedst?

”Stalden er blandt de 3-årige bredest repræsenteret på hoppesiden, hvor vi har tre vindere fra i fjor i form af Capisce, Jolie Fleur og Vanity Fair, samt veltrukne Anchors Away og endnu ustartede Lady Jennie. Det er endnu svært at skille hestene ad, men Vanity Fair vandt sin eneste start på finaledagen i fjor og virker meget talentfuld. Hun er helsøster til hurtige Matchmaker, men det lader til at hun har mere distance i sig og umiddelbart synes jeg mere hun udvikler sig i retning af sin halvsøster Liberty som vandt Dansk St. Leger”, forklarer Søren Jensen, og fortsætter:

”Capisce var anden i Dansk Kriterium og tredje i Auktionsløbet, og som helsøster til bl.a. Blue Mary har jeg selvfølgelig forhåbninger om at hun kan fortsætte udviklingen og være med hvor det foregår. Jolie Fleur kommer fra samme familie som Capisce og leverede nogle rigtig fine præstationer i fjor. Hun går ligeledes en interessant sæson i møde. Anchors Away fik det ikke til at fungere rigtigt sidste år, men hun har langt mere kapacitet end hun viste på banen og kan godt gå hen og overraske”.


Condor ligner Derby-hesten

Der findes blot tre 3-årige ”herrer” i stalden i form af Condor og de to ustartede Flyer og Rock’n’Roll.

”Condor døjede desværre med dårlige blodværdier i fjor, og han viste ingen fremgang fra første til anden start. Han har en fin afstamning og ser rigtig godt ud, så jeg har fortsat forhåbninger til ham i Derby-sammenhæng. Rock’n’Roll er sent udviklet og det kan måske blive svært at nå Derbyet med ham, og jeg synes han virker mere som en St. Leger-type. Flyer er kommet til stalden i vinterpausen og han har en forpligtende afstamning. Han er endnu ustartet og svær at vurdere, så tiden må vise hvor langt han rækker”, fortsætter Søren Jensen.


Ny sprinterhoppe blandt de ældre

Efter Søren Jensens Gruppe-3-vinder Eyeq sluttede karrieren har mægtige Fly Society stort set været ene om at repræsentere stalden i de ældre rækkers storløb, men i år kan han meget vel få selskab af den 4-årige hoppe Lady Lily, der blev købt på Horses in Training i Newmarket sidste år.

”Lady Lily leverede en række gode resultater som 3-årig i England, og hun kan forhåbentlig gå ud og forbedre sig fire-fem kilo i år, hvilket vil række til at kunne være med blandt de bedste sprintere i Skandinavien”.


Dyrt internationalt marked

”Lady Lily kostede mere end en halv million kroner, og det er i princippet mange penge for en hoppe med et omregnet skandinavisk formtal på 84,5. Det kendetegner blot hvordan det igennem de senere år er blevet meget svært at købe brugbare ældre heste i Europa. De engelske all weather løb samt muligheden for at tjene gode penge i Dubai har betydet, at heste med 90 i handicap nærmest er ubetalelige på de udenlandske auktioner”, siger Jensen.


Fly Society på vippen

Tilbage til de senere års ældre stjerne Fly Society, der for første gang siden 2-årssæsonen ikke fik besøgt vindercirkelen i fjor. Til gengæld var han anden i Golden Mile (L) og tredje i Skandinavisk Grand Prix, men i det hele taget blev det ikke til mange starter for den vidunderlige hingst, som desværre døjede med problemer i ryggen igennem hele sæsonen.

”Han var aldrig rigtig sig selv i fjor, og han har fået pause her i vinter. Han er blevet kåret som Fløjhingst i Dansk Varmblod, og nu prøver vi ham igen og håber at han kan komme tilbage til sit tidligere formtal omkring 90 – hvis det ikke umiddelbart lykkes, slutter han karrieren”.


17 nye talenter på vej

Som tidligere omtalt hører det til de ekstreme sjældenheder at Søren Jensen går igennem en sæson uden at hjemtage mindst ét af Klampenborgs store 2-årsløb, og det er netop på unghestesiden der for alvor er blevet rustet op forud for den kommende sæson.

Stalden består af ikke mindre end 17 nye talenter – heraf blev seks handlet i ringen på Dansk Galops Åringsauktion, mens to blev købt på henholdsvis Goffs Million og Goffs Sportsman’s Sale i Irland.

”Det 2-årshold vi kan fremvise i år virker helt utroligt stærkt, både når det gælder afstamning og eksteriør. Den milde har samtidig gjort at hestene er langt fremme på nuværende tidspunkt, og selv om vi pludselig skulle få en uge med sne i marts måned er jeg ikke nervøs for at hestene skal tabe formen af den grund”, siger Søren Jensen.


Mange tidlige typer

Staldens yngste årgang er blandt andet repræsenteret ved afkom ud af kendte avlshopper som Half Row (Cut Champion, Cut Legend, Cut Courier, Cut Sieger etc.), Cut Memory (La Sall), Elysian Fields (Emil, Kaiser Suzek), Miss Fyns Tivoli (Amusement, Athene, Airboss), All Right (Lady Clementine, Sir Spencer, Sir Alexander, Jolie Fleur), All Fair (Mayfair, New York, Manomission, Blue Mary, Capisce), Kutbeya (Salida, Sarina, Aladar) og La Sall.

”Med så stort et hold af 2-årige heste skal vi være med til at dominere årgangen, og jeg er på nuværende tidspunkt overbevist om en stor del af dem kommer til at debutere tidligt”, spår træneren.


Meget fokuseret på Breeders

Med en træningsliste der blandt det 2- og 3-årige blot inkluderer to heste født uden for Skandinaviens grænser er det ikke til at komme udenom Søren Jensens store fokus på de skandinaviske Breeders-serier.

Træneren kan i lighed med Täbys Tommy Gustafsson vel endda kaldes for lidt af en ”Breeders-specialist” idet han igennem de senere år har vundet løbene med både Correze, New York og Fairmay, mens Blue Mary vandt Dansk Breeders’ Cup og samtidig tjente styrtende med penge i de svenske og norske udgaver.

”Når man ser på min træningsliste er der jo ingen tvivl om at vi arbejder meget målrettet mod Breeders-serierne hvor præmiepuljerne er så enormt store. Ejerne i stalden har for alvor et stort incitament til at købe skandinaviskopdrættede heste, når de lukkede løb er så velbetalte, og som situationen er nu er det disse opgør vi bestræber os på at vinde”.

Dog uden at ambitionerne om igen at kunne vinde Gruppeløb på kontinentet er blevet mindre, for forhåbentligt dukker der igen skandinaviskfødte heste op som kan gøre sig gældende uden for vore grænser”, forklarer Søren Jensen, der som ganske ung træner i 1979 sadlede Brdr. Streckers dengang 2-årige danskopdrættede hoppe Pompøs til andenpladsen i det franske hoppekriterium, Gruppe-1-løbet Prix Marcel Boussac, på Longchamp i Paris.


Ingen ny Federico

”Chancen for at få fat i en ”ny” Federico er blevet mindre, idet der ikke længere findes mange løb til de udenlandskopdrættede hingste. Til gengæld er de nye danske klassiske propositioner et godt startskud til at få importen af hoppeføl og hoppeåringer øget. De tre klassiske opgør for hingstene er nu forbeholdt skandinaviskopdrættede heste, mens der er fri konkurrence både Mowerinaløb og Dansk Oaks – sidstnævnte med en halv million i samlet præmiesum. De to eneste udenlandske heste der blev købt til stalden i fjor var begge hopper, og det var med fuldt overlæg med henblik på disse løb og muligheden for senere hen at sælge dem videre som avlshopper”, beretter Søren Jensen og fortsætter tankestrømmen:

”I bestræbelserne på at forbedre avlsbestanden herhjemme kunne man eventuelt igennem en 10-årig periode gøre det muligt at lade importerede hoppeføl og hoppeåringer konkurrere på lige vilkår med de skandinaviskfødte. Det vil åbne op for fordele ved både senere avl og videresalg, samt gavne udviklingen for hele sporten og det skandinaviske samarbejde. Deres værdi kan løbende øges ved at deres søskende klarer sig godt i udlandet, og efter afsluttet løbskarriere findes der mange muligheder for hopperne, og næsten ingen for hingstene”, konkluderer Enghavelyst-træneren.


Kim virker sulten

Igennem mange år har Søren Jensen og Kim Andersen nydt godt af hinandens samarbejde, og duoens ”gentleman aftale” fortsætter ufortrødent i 2008. Ligesom Søren Jensen har Kim Andersen også måtte abdicere fra Klampenborgs trone efter mange års dominans, men ifølge træneren er der også her helt andre boller på suppen.

”Kim har været utroligt aktiv og engageret i staldens heste hele vinteren igennem. Han har ikke redet løb i Stockholm, men har i stedet været i sadlen hver dag og går sæsonen i møde med et større kendskab til hestene end tidligere. Dertil har jeg tilknyttet Luis Villarroel, der leverer et uovertruffent arbejde med de 2-årige og naturligvis vil være at finde i sadlen på mine heste når sæsonen starter”.

“Dertil har vi syv øvrige lotryttere, der hver rider mellem tre og fire heste hver dag, så personalesiden er ligeledes helt på plads nu efter en række år hvor mit trofaste og yderst indarbejdede personale pludselig ”blev voksne” og fik små børn som naturligvis optog mere tid om morgenen end hestene”, smiler Søren Jensen.


Minimum tre millioner

Det sidste spørgsmål til den 14-faldige champion er ganske kort: ”Hvornår stopper du?”.

”Når jeg har tjent penge nok til at gå pension, så det bliver nok ikke foreløbig”, griner den lune træner, og slutter:

”Jeg bliver ved med at træne så længe som muligt, og jeg har aldrig i sinde at forlade Klampenborg. Ambitionerne mangler bestemt ikke, og når målsætningen for sæsonen er at runde tre millioner kroner i samlet præmiesum, vil jeg ikke lægge skjul på at minimum halvdelen skal vindes uden for Danmarks grænser”.

Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top