Set fra sidelinien har jeg haft overordentlig svært ved, at se fordelene for hverken den danske/skandinaviske galopsport generelt, eller for KHEFs medlemmer, at der udbydes udenlandske opdrættede åringer på auktioner i Skandinavien.
Nogle af argumenterne er:
– den danske avl er faldende, og for en stor del udgøres af få opdrættere der fremstiller mange åringer.
– der er for få danskopdrættede heste til at fylde løbene. Eksempelvis 3 startende i 3-års mesterskab.
– et faldende antal danske åringer fremstilles på auktioner
– hvis ikke der fremstilles udenlandske åringer kan vi ikke fylde 2-års løbene
– der er manglende/vigende interesse for at avle i Danmark
Det ligger implicit at udenlandske åringer vil højne galopsporten, samt at åringerne efter løbskarriere vil kunne gavne den danske/skandinaviske avl.
Hvad er det så for åringer man vil berige Skandinavien med?
Lot 1 er ud af en hoppe der i 3 starter har 1 sejr og 2 gange stort slået.
De 3 næste placerede heste ved hendes sejr har alle omregnet handikaptal på under 70.
Kun den ene har efterfølgende kunnet vinde løb, og der var hurdleløb.
Hun har 3 startende afkom:
5-årig med 6 starter. Tjent £228. Handikap 70.
4-årig med 2 starter som 4-årig. En 4.-plads ud af 6. Tjent £267.
2-årig med 4 starter. Bedste placering en 7.-plads. Ellers sidst eller næstsidst. Handikap 71. Helbror til fremstillede åring.
Lot 2 er ud af en ustartet hoppe.
Hun har 3 afkom i startbar alder.
4-årig ustartet
3-årig efter Whipper. 6 starter der har resulteret i 2+3+4-plads. Tjent Euro 9.800.
2-årig ustartet
I indkøb har de to fremstillede lots som føl kostet henholdsvis 5.000 og 10.000 Euro.
Selvom der selvfølgelig er yderligere omkostninger inden auktionen på York Stutteri, så er der stadig en pæn profit tilbage til ”hestehandlerne”.
De 6 udenlandskopdrættede der var på den skandinaviske auktion i 2013, har endnu ikke vist at de kan højne noget som helst.
Som Jakob Altenborg skriver så er det næsten sikkert, at hvis en hoppe skulle vise noget exceptionelt godt, så er det ikke noget der styrker den skandinaviske avl.
Og Bernt Dahls Gr.3-vinder Eyeq havde da også dårligt fået sadlen af, før den var fremstillet på Tattersalls.
Samtidig er der dansk-/skandinaviskopdrættede åringer der på papiret har en bedre chance for, at give kommende ejere nogle gode væddeløbsoplevelser, som sælges for langt under fremstillingsprisen.
Jeg har selv fravalgt, at fremstille på åringsauktion, da jeg ikke ville forære et godt produkt væk.
Mon ikke dette er den egentlige årsag til det faldende antal fremstillede åringer?
Flere ytrer sig i hvert fald således, og kan også ses af tilbagekøbene.
I Skandinavien har vi et unikt samarbejde om løb for skandinavisk opdrættede heste.Man kan argumentere at det betyder, at den mindre konkurrence fra udlandet betyder, at opdrætterne investerer mindre, og vi derfor får et dårligere produkt.
Inden for den sidste måned har vi set Volatile klare sig fantastisk i et gr.3 løb på Newmarket, samt Epsom Hill blive solgt for 185.000 Guineas på auktion i England.
Derudover købte en engelsk professionel træner 2 lots på York auktionen. For små penge.På auktionen fremstilledes åringer efter Listed-placerede og klassisk vindende mødre, og søskende til klassiske vindere og Listed vinder, som blev solgt for små penge.
Er det et dårligt produkt, eller vil køberne blot ikke betale for det?
År efter år ser vi skandinaviske åringer, som bliver til f.eks. Volatile, Manacor, Stinger, Anassa, China Sencha, Shalalee, Horatio Bloom, Brazil Jack, Double Ten, Monte Carlo, for blot at nævne nogle af de 2-åringer der har løbet i år.
Tidligere har vi set The Kicker,Songline, Halfsong, El Gran Mago, Jimmy Mack, Hovsa, Ede Sensation, Madame Esprit, Harmonia, Runner Runner, Frank Lloyd Wright, Uppercut Action, Simian, Good Girl, Davicii, Emil, Stradivarius, Harbour Light, Enaya etc. etc.
De fleste er heste vi kan huske og som har givet ejerne rigtig gode oplevelser.De er kommet til en god træner, og har fået de muligheder som mange åringer ikke får.Bare i år har Hanne Bechmann, Helle Christensen, Susanne Johansen mfl. vist, at det sagtens kan lade sig gøre, at gøre sig gældende med alt for billige danskopdrættede heste.
Konkurrencen er der allerede, og med den skandinaviske auktion bliver den kun større. Hvilket er en god ting!
Hvis avlerne kunne være nogenlunde sikre på, at få ordentlige priser er jeg sikker på, at de åringer der allerede findes ville blive fremstillet, og der vil blive født endnu flere føl hos de mindre opdrættere som f.eks. stutteri Nova, Jens Peder Sønderskov, stutteri Stork, Jens Jørgen Stounberg, Niels Mathiasson, Kjems Racing, Good Comfort Stud, Bastian Racing og flere andre.
Avlerne har brug for støtte, og ikke skæv konkurrence ansporet af en enkelt mands jagt på hurtig profit.
Men hvorfor stiller KHEF sig bag forslaget?
Var det ikke bedre at støtte de danske avlere, så de får lidt incitament for at fortsætte med at avle, eller måske endda udvide deres hoppebestand?
Hvorfor være med at til udhule den skandinaviske avl, med det produkt som udlandet har valgt fra?
Hvorfor ikke udnytte at der er lukkede løb for danske og skandinaviske åringer?
Der må være noget jeg ikke ser ….
Såfremt nogen kan forklare mig hvad de 250 medlemmer af KHEF får ud af for forslaget, kan jeg kontaktes på mail dpo@mail.dk
Dean P. Olsen
Hesteejer, tidligere amatørtræner, avler og generelt galopsportsentusiast