fbpx

DH-formand: ”Ny omgang med politikerne”

Dansk Hestevæddeløb vil i løbet af de kommende seks uger atter forsøge at få landets politikere i tale. Målet er i første omgang at sikre muligheden for at søge alternative finansieringsmodeller.


Står det til organisationerne i dansk hestevæddeløbssport, så er det sidste komma langt fra sat i det forslag til en lovtekst, som Kulturministeriet har offentliggjort forud for Folketingets behandling af en ny lov om den fremtidige udlodning til det danske idræts- og kulturliv.

Sportens organisationer, Dansk Travsports Centralforbund (DTC), Dansk Galop (DG), Dansk Hestevæddeløb (DH) og Hestevæddeløbssportens FinansieringsFond (HFF), har alle indsendt indsigelser til forslaget, men kampen for at få omstødt forslagets ordlyd stopper ikke ved det.

Det fortæller formand for Dansk Hestevæddeløb, Peter Rolin. Han siger:

”På en række områder er forslaget fra Kulturministeriet slet ikke i tråd med stemmeaftalens intentioner. Det vil vi holde politikerne op på, og det vil vi gøre i den kommende tid.”

Formanden forklarer, at hestevæddeløbsporten ifølge stemmeaftalen, der blev indgået af et bredt flertal i Folketinget i starten af maj, bl.a. skulle have muligheden for at skabe en ny finansieringsmodel via samarbejde med andre spilleselskaber.

”Denne mulighed skal skrives ind i det endelige lovforslag, så vi i sporten er sikre på, at vi rent faktisk får denne mulighed. Derudover er banespilsprovisionen heller ikke skrevet ind i forslaget. Det betragter jeg fortsat som en fejl, men den skal vi også være sikre på at opretholde, så den skal også skrives ind i lovforslaget,” siger Peter Rolin.


Behandles i oktober

Den officielle åbning af Folketinget sker – som påkrævet i Grundloven – den første tirsdag i oktober. Og ifølge DH’s oplysninger er loven om idrættens fremtidige finansiering en af de første, der skal behandles, når landspolitikerne er tilbage på tinge.

”Vi går derfor nu i gang med at påvirke politikerne. Det er værd at huske på, at en politisk stemmeaftale og et efterfølgende forslag til en lov ikke er ensbetydende med, at det, der står i dem, rent faktisk også bliver ensbetydende med ordlyden i selve loven,” forklarer Peter Rolin.

Når repræsentanter fra dansk hestevæddeløbssport i den kommende tid igen løber landets politikere på dørene, er det ikke kun med ønsket om at få nedfældet muligheden for at søge alternativ finansiering samt at bibeholde banespilsprovisionen, der er på dagsordenen.

”Vi vil naturligvis igen gøre opmærksom på de alvorlige konsekvenser, som et stort fald i støtten har både for hestevæddeløbssporten, men også for samfundet,” siger Peter Rolin.

At en samlet hestevæddeløbssport nu er klar til at tage en ny omgang med landets politikere, er i høj initieret af bestyrelsesmedlem i Dansk Hestevæddeløb, folketingspolitikeren Hans Chr. Schmidt (V).

”Hans Chr. Schmidt mener ikke, at det sidste komma er sat i lovteksten. Langt fra endda. Så derfor skal vi igen have fat i politikerne fra alle politiske partier – både lokal- og landspolitikere,” siger Peter Rolin.


Tidsplanen skal rykkes

Ifølge stemmeaftalen skal en ny lov på området gælde fra årsskiftet 2014/15, men denne ikrafttrædelsesdato vil hestevæddeløbssporten også stille spørgsmålstegn ved, når de har landets politikere i tale.

”Når lovforslaget er endelig udfærdiget, så skal det gennem tre behandlinger i folketingssalen, før det bliver vedtaget. På det tidspunkt er vi formentlig fremme i november.”

”Dansk Hestevæddeløb mener dog ikke, det kan være rigtigt, at en lov, der vil få store økonomiske og strukturelle konsekvenser for vores sport, skal effektueres så kort tid efter, at den er vedtaget i Folketinget. Så lovens ikrafttræden bør under alle omstændigheder udskydes uanfægtet, om der bliver ændret i lovteksten eller ej,” mener Peter Rolin.


Scenarier ligger klar

Før sommerferien fik Dansk Hestevæddeløb i opdrag at udarbejde alternative scenarier til det, som HFF offentliggjorde i maj og som betyder banelukninger i Nykøbing Falster og Billund samt centralisering af provinsgaloppen i Aarhus.

Til dette arbejde har Dansk Hestevæddeløb modtaget input fra størstedelen af landets baner og sportens to hovedforbund.

”De fleste af landets baner er kommet med nogle rigtig gode input, og på flere baner har det også vist sig muligt at udarbejde fornuftige besparelseskataloger,” siger Peter Rolin.

På baggrund af dette materiale har Dansk Hestevæddeløb udarbejdet en rapport, der indeholder fire overordnede scenarier.

”Scenarierne spænder ret vidt. Det første scenarie er i hovedtræk med et sportsligt og strukturelt set-up uden banelukninger. Det andet scenarie er HFF’s model med banelukninger i Billund og Nyk. Falster, mens det tredje scenarie er med tre banelukninger. Det sidste scenarie indeholder et set-up, hvor sporten koncentreres om tre kraftcentre,” fortæller Peter Rolin.


Banerne orienteres om processen

De fire scenarier blev i tirsdags debatteret på et møde mellem DH og de to forbund, og onsdag blev de præsenteret for HFF.

”På onsdagens møde blev sportens organisationer enige med HFF om, at der ikke på nuværende tidspunkt skal tages stilling til hvilket scenarie, der skal arbejdes videre med, før vi kender den endelige ordlyd af loven og dens konsekvenser,” forklarer Peter Rolin.

Næste fredag er repræsentanter fra alle landets væddeløbsbaner indkaldt til orienteringsmøde på Charlottenlund Travbane.

”Banerne får en uddybende orientering om den igangværende proces, herunder hvordan de skal forholde sig til politikerne i deres lokalområde,” forklarer Peter Rolin.

Hvordan sportens fremtidige set-up kommer til at se ud, vil Peter Rolin endnu ikke udtale sig skråsikkert om, men han siger dog:

”Vi kan stadig håbe, at vi kan nå at påvirke politikerne i en for sporten positiv retning, men vi må også forholde os til, at hvis det økonomiske omfang, der er beskrevet i stemmeaftalen, bliver eksekveret, så vil det få alvorlige konsekvenser for vores sport,” siger han.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top