fbpx

Hvordan kan det lade sig gøre, Danmark?

Danmark er Skandinaviens mindste land, både størrelsesmæssigt og økonomisk i sammenhæng med galopsporten.


Alligevel er Skandinaviens største opdrætter dansk, Skandinaviens Championhingst er dansk – både overordnet og på 2-årslisten – Skandinaviens amatørrytterchampion er dansk, og så kan man med lidt frækhed tage danske Niels Petersen med som skandinaviens suveræne championtræner (omend han træner i Norge).

2013 blev et rent jubelår på de skandinaviske galopbaner for avlshingsten Academy Award. Den fik to titler i de skandinaviske ligaer. Hingstens afkom vandt 8.813.413 kroner, langt foran Eishin Dunkirk på andenpladsen med 5.023.796 kroner, og det var samme indløbsrækkefølge i 2-årsløbene i Danmark, Sverige og Norge.Academy Award på dukseplasen med 1.775.628 kroner fulgt af Eishin Dunkirk med 1.396.962 kroner.

“Det var ren gambling da vi købte ham”, siger Søren Hjorth Jensen på Stutteri Hjortebo, da galopsport.dk forelagde ham tallene fra sæsonen 2013.

“Academy Award var halt på et forben da han som 4-årig kom hertil. Vi havde ikke fået taget sædpøve af ham, men tog chancen og satsede.Jeg havde forinden snakket med en god ven i Irland, som sagde “køb hvis du kan forhandle dig til en pris som du kan betale”, og det valgte vi så at gøre. Meget heldigt for os var han haltfri efter seks uger herhjemme”, fortæller Søren Hjorth Jensen. “Det var min hustrus fortjeneste. Hun havde en opskrift der virkede”.

“Academy Award har været et eventyr for os, som vi aldrig kommer til at opleve igen. Han kostede 620.000 euro som åring, og fik så en skade i sin enlige start som 2-årig, et par hundrede meter før mål”, husker Søren Hjorth Jensen.

Som opdrætter blev Søren Hjorth Jensen ikke alene nummer ét i Danmark igen i år. Stutteri Hjortebo blev mest vindende i hele Skandinavien med 4.842.890 kroner foran Rävdansens Stuteri med 3.239.261 kroner.

“Det er ikke første gang vi har vundet det skandinaviske opdrætterchampionatet, men vi har aldrig haft nogen bedre sportslig sæson end 2013. Til gengæld er det længe siden, at vi har haft et så dårligt år økonomisk – ikke mindst på grund af den katastrofale auktion i Sverige”, beretter Søren Hjorth Jensen.

“Vores åringer blev gemt helt væk på auktionsstedet, længst nede bagved, under meget ringe forhold”.

“Det er nu 48 år siden vi fik det første føl. I de første mange år stod vi i skyggen af store nordsjællandske stutterier som Egestedgaard og Nippon, husker Søren Hjorth Jensen. “Vi kom dog længere og længere frem på listerne”.

“Vi har været heldige at gøre nogle gode handler. Ikke bare med Academy Award, men også med de hopper vi har fundet i Deauville. 80 procent af vores hopper er indkøbt i Deauville”, fortæller Søren Hjorth Jensen.

Stutteri Hjortebo har vundet opdrætterprisen de sidste seks år ved Hestesportens Galla, og man er storfavorit til den syvende titel i streg, på lørdag otte dage til gallaen i Nyborg – til “Tarok-odds” 10:10.

“Det er din udlægning. Vi tager ikke noget på forskud”, siger Søren Hjorth Jensen. Han og fru Jette går nu den travle tid i møde på markerne i Bjerringbro. Mange føl kommer til verden i løbet af de kommende måneder, sideløbene med hopperne skal bedækkes.

Picture of Carsten Bundgaard

Carsten Bundgaard

Fokus: Skandinavien. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top