fbpx

“Hvorfor debatterer vi internationale åringer?”

På Dansk Galops Generalforsamling den 20. april på Klampenborg Galopbane har undertegnede stillet forslag om, at der på auktioner hvor Dansk Galop fremover er involveret, vil være mulighed for fremstilling og salg af åringer født uden for Danmarks grænser.


Først og fremmest vil jeg understrege, at dette på ingen måde er foreslået for personlig vindings skyld. Igennem de seneste 15 år har jeg postet et tocifret millionbeløb i dansk galopsport igennem ejer- og avlsinteresser – og det er ikke mit håb, at få disse penge tilbage, men nærmere fortsat at kunne støtte galopsporten de næste 15 år.

Desværre har Dansk Galop ikke selv taget initiativ til at ændre den kurs der igennem mange år har kørt sporten længere og længere ned, og derfor er det livsnødvendigt, at få gennemført nogle radikale ændringer – før det er for sent.


Jeg vil først fremføre fakta:

Udvikling af heste på dansk åringsauktion:

År Antal heste Antal opdrættere

2008 100 45
2009 101 49
2010 92 43
2011 80 32
2012 70 35
2013 60 25 Forventning
2017 30 18 Forventning

Det drastiske fald blandt fremstillede åringer på den danske auktion er desværre en kendsgerning, og udsigten fremadrettet – som illustreret i ovennævnte statistik – er desværre endnu hurtigere nedadgående, idet flere af Danmarks største hesteejere nu selv investerer i hingste og ikke mindst avlshopper.


Deres udsagn er, at de ikke er tilfredse med de eksisterende ”varer”, som de danske opdrættere tilbyder!

Med hesteejernes ageren mht. til selv at investere i avlshopper, samt deres udsagn herover, vil vi de næste år se en væsentligt mindre investering i åringer fra deres side. Det betyder også, at færre heste vil blive solgt og priserne vil få et yderligere dyk samtidigt med, at opdrætterne vil miste pusten.

En anden kendsgerning er, at vi i Danmark har to store opdrættere som sidder på op mod 50% af de tilbudte åringer (28 stk. i 2012).

Hvad sker der den dag de vælger at stoppe deres aktiviteter? Har de en alder der gør, at vi tror de bærer Dansk Galop igennem de næste mange år? Vil vi lægge alle vores æg (2 stk.) i samme kurv? Er denne strategi ikke alt for sårbar?

Dækker de max 30 åringer behovet for åringer i 2017? Nej, det tror jeg bestemt ikke de gør.

Hvordan lukker vi så behovet for heste / spillebrikker de næstkommende år, så der stadigvæk kan afvikles løb i Danmark og regeringen fortsat vil støtte hestesporten økonomisk? Jo færre heste, jo større argument for vi ikke skal have økonomisk støtte i stedet for travsporten eller de danske pigespejdere.

Allerede i dag benytter diverse organisationer argumenter om os såsom: Hvorfor støtte så lille en sportsgren som galopsporten, når det blot er ”rigmændenes legeplads og forbeholdt en ganske lille skare af personer”.

Det er her de internationale åringer kommer ind i billedet.

De skal medvirke til at dække behovet for heste / spillebrikker.

De skal medvirke til at løfte avlen, kvaliteten og tilgangen af det blod som køberne vil betale for.

De skal medvirke til hurtigere profit til opdrætterne, idet de kan sælges efter blot 11 måneder.

De internationale åringer er stadigvæk udelukket for de klassiske løb, dog skal de have lov til at deltage i auktionsløbet som motivation til køberne og dermed bidrage til højere omsætning og gevinst.


Fælles Skandinavisk Åringsauktion:

Denne auktion er piskende nødvendig, idet ingen kan betale de omkostninger der ligger for afholdelse af en auktion med de dalende tal som tidligere nævnt. Med en fælles skandinavisk auktion, vil udgifterne reduceres væsentligt per hest, og dermed vil opdrættere og købere dele lavere udgifter.

Yderligere positive elementer ved en fælles auktion er centraliseringen af åringer til ét specifikt sted, muligheden for at tiltrække alle potentielle købere uanset nationalitet, at skabe større konkurrence og højere priser, en volumen der gør at auktionen kan afholdes professionelt og med et internationalt snit mht. auktionarius og katalog, reduktion af udgifter i alle tre skandinaviske forbund m.m. og sidst – men ikke mindst – at medvirke til sammenhold og en fælles skandinavisk galopsport.

Med en fælles auktion mener jeg, at der er fundet ekstra økonomi til en bonusordning som fremkommer ved overskud af auktionen og nedlæggelse af de respektive ”consolationløb”. En bonusordning i størrelsen kr. 200.000.

Disse kunne evt. anvendes som følgende:

Alle 2-årige heste som aflægger deres maidentitel, vil være berettiget til auktionsbonus som deles ligeligt mellem alle vinderne. (Der forventes ca. 10 vindere og dermed en bonus på kr. 20.000 pr. hest)

Jeg håber med ovenstående, at have synliggjort mine synspunkter og præciseret oplægget til alle forståelse, samt at mit forslag til Dansk Galops Generalforsamling vil blive seriøst overvejet og bakket op omkring af alle, der lige som jeg ønsker dette:

At Dansk Galop ikke fortsætter de sidste mange års kurs direkte mod afgrunden, og at foreningens medlemmer indser, at vi ikke kan fortsætte den samme linje og blot håbe på at kursen vender af sig selv.

Den eneste måde vi kan vende nedturen på er, at ændre kursen og prøve noget nyt.

Og husk: Såfremt du ønsker at gøre din indflydelse som medlem af Dansk Galop gældende, og ikke har mulighed for at deltage ved Generalforsamlingen den 20. april på Klampenborg Galopbane, skal du rekvirere en brevstemmeseddel hos Dansk Galops sekretariat. Din stemme skal være Dansk Galop i hænde senest på lørdag den 13. april!

Dansk Galop kontaktes via telefon: 39 96 20 47 eller pk@danskgalop.dk

Med venlig hilsen

Bernt Dahl
Light Valley Stud

Picture of Debattør

Debattør

Seneste artikler

Scroll to Top