fbpx

Hallo, Tom Christensen!

Der er mindre end fem uger til Klampenborg skyder en ny sæson i gang. En sæson, der med hele tre løbsdages nedgang i forhold til 2012, forekommer anderledes i flere henseender. Galopsport.dk har talt med banens administrerende direktør, Tom Christensen.


Er I kommet godt ind i 2013?

”Regnskabsmæssigt fik vi afsluttet 2012 med et for bestyrelsen tilfredsstillende driftsresultat. Efter Derbydagen, som desværre blev skyllet væk af et dagslangt skybrud, var jeg længe i tvivl om vi var i stand til at holde de seneste 12 års sorte tal på bundlinjen, men det lykkedes heldigvis i sidste ende at komme i mål med et positivt resultat”.


Hvorfor får Klampenborgs publikum og aktive kun 19 løbsdage i år?

”Simpelthen på grund af konkurrencen fra Jägersro og Göteborg, der nu afholder flere løb for de laveste klasser af heste, samtidig med at de kan holde et præmieniveau der er to til tre gange større end hvad vi er i stand til på Klampenborg”.


Men hvordan er det så samtidig lykkedes dig at opnå præmiestigninger på Klampenborg?

”De tre færre løbsdage betyder også 20 færre løb fordelt henover sæsonen. Inden beslutningen omkring nedskæringen af løb og løbsdage blev endeligt taget, fik jeg Hestesportens Finansieringsfonds ord for, at præmietilskuddet til de manglende 20 løb kunne fordeles på resten”.


Og hvordan har du valgt at fordele pengene?

”Tilskuddet er fordelt i to forskellige puljer – ”storløb” og ”ordinære løb”. En række af Klampenborgs storløb har fået et kærkomment boost, hvilket betyder at vores to Listed-opgør, Dansk Jockey Club Cup og Pokalløb, rides med henholdsvis 100.000 og 125.000 kroner til vinderen. De to store hoppeløb, Mingun Fawzia Stakes og Sceptre Stakes, er begge hævet med 50% i præmiesum, og så har vi re-introduceret det hedengangne Klampenborg Store Sprint med 180.000 kroner i samlet præmiesum”.

”Hverdagsgaloppen består af mere end 50 ordinære løb i klasserne 3, 4 og 5, samt maidenløb for 3-årige og ældre heste, og her har vi også sørget for præmiestigninger. Klasse 4 og 5 stiger med 30% fra 20.000 til 26.000 kroner, det samme gælder for maidenløbene for de 3-årige og ældre, mens 3-års vinderløbene stiger med 12,5% fra 40.000 til 45.000 kroner. Præmiestigningerne finansieres dog ikke af tilskuddet alene, så vi har måtte øge startgebyret i løbene med 300 kroner”.


Så koster det altså 600 kroner at starte i et ordinært løb på Klampenborg, er du ikke bange for at det kommer til at afskrække især de svenske trænere?

”Det burde ikke afskrække nogen fra at ville starte på Klampenborg. Samtidig med, at præmierne er blevet forhøjet, vil en Jägersro-træner modtage et rejsetilskud svarende til indskuddet – altså 600 kroner – såfremt hesten ender uplaceret”.


Hvad vi ikke allerede ved…

Nu kender vi propositionerne og sæsonplanen for Klampenborg – hvad kan du fortælle os omkring sæsonen som vi ikke ved i forvejen?

”Jeg kan fortælle, at der arbejdes på højtryk med en række helt nye initiativer på arrangementssiden. Lørdag den 15. juni – løbsdagen før Derby Dag – afholder vi for første gang en ”Gentleman’s Day”. Det bliver en form for pendant til Damernes Dag, hvor herrerne er i højsædet og aktiviteterne på publikumsarealet afspejler en moderne mands interesser”.

”På opfordring af vores sponsorer og samarbejdspartnere omkring Irish Day, har vi valgt at flytte løbsdagen fra den første til den sidste lørdag i maj. Det kommer sig hovedsageligt af den stigende chance for varmt og tørt vejr, idet vi de seneste år har været uheldige med forårets sene ankomst”.

”Og så fortsætter vi med tre udgaver af det populære Saturday Night Racing-koncept, der interessemæssigt er steget sæson for sæson. Den 21. juli bliver ”Familiedag”, og første søndag i september danner som altid rammen om Damernes Dag. I det hele taget udgør mængden af temadage i forhold til antallet af løbsdage en ganske stor procentdel, således at publikum – nye som gamle – får noget ekstra ud af deres besøg på de ellers ret ordinære løbsdage”.


Så du er i princippet ganske tilfreds med at skulle afholde tre løbsdage færre?

”Nej, absolut ikke. Tværtimod er jeg meget ærgerlig over, at der for første gang i min tid som sportschef kun skal afholdes 19 planlagte løbsdage, og jeg håber, at vi allerede i 2014 kan øge antallet igen”.


Hvordan kan det lade sig gøre?

”De sidste 2-3 år har vi haft en drastisk nedgang i antallet af startende heste per løb, og det har primært været på grund af vores svenske gæsters udeblivelse. Vi har – indtil for få år siden – haft en fantastisk besøgsfrekvens fra svenske trænere, der ønsker at starte deres heste på græs, men præmierne i Skåne og muligheden for at løbe på græs i Göteborg har unægtelig gjort det svært at følge med. Nu forsøger vi at reparere dette forhold igennem de før nævnte præmiestigninger, og jeg er meget spændt på at se resultatet heraf”.

“Desuden håber jeg, at vore egne Klampenborg-trænere vil bakke det forbedrede løbsprogram op, og ikke mindst at de gør hvad de kan for at have hestene klar til premieren”.


Faldende storløbsanmeldelser…

Men er det så ikke foruroligende forud for sæsonstarten, at I måtte udskyde anmeldelsesfristen til årets store 2-årsløb og næste års klassiske opgør, på grund af for få anmeldelser?

”De to forhold må du ikke sammenligne, for mens Klampenborgs ordinære løb er åbne for alle, er størstedelen af vores storløb for 2- og 3-årige forbeholdt skandinaviskopdrættede heste, og grundet de stadigt faldende fødselstal i både Danmark, Norge og Sverige, bliver det for hvert år sværere at holde anmeldelsessnittet.”


Med fremtidsbrillerne på, er det måske tid til atter at åbne en række af Klampenborgs store årgangsløb for alle nationaliteter, så I kan få flere tilmeldinger til løbene?

”Den diskussion vil jeg ikke tage her, men vil i stedet påpege, at den nye fællesskandinaviske sæsonplan der er etableret for 2014, betyder at både Mowerinaløb, Dansk 2000 Guineas og Dansk Derby fremover vil blive løbet senere i kalenderen. Dette giver langt bedre muligheder for sent udviklede heste til at blive klar, og også et klart bedre incitament til at melde i de klassiske løb”.


Genopfrisk lige min hukommelse med hensyn til planlægningen af Klampenborgs klassikere i 2014.

”Vi har de senere år haft tradition for at løbe Danmarks to Guineas-opgør – Mowerinaløb og Dansk 2000 Guineas – på samme dag. Fremover bliver der minimum tre uger imellem de to forårsklassikere. Mowerinaløb bliver redet som det første, og Dansk 2000 Guineas afholdes i stedet på den sidste søndag i juni – hvor vi til og med i år har afholdt Dansk Derby. Dansk Derby flyttes til den første søndag i august, og det er hestemæssigt den helt rigtige beslutning, idet trænerne får mulighed for at give Derbykandidaterne en helt anden optakt. Det er også en beslutning, der har fået stor opbakning fra hele Skandinavien”.


Hvis der bare var bokse nok….

På en tur rundt i staldene på Klampenborg hører man ikke mange klager over manglende kunder, men snarere om manglende plads til kundernes heste. Hvordan hænger det sammen med sportens trængte økonomi?

”Ja, det er jo i realiteten en helt obskur situation. På trods af finanskrisen og sportens stækkede økonomi, er tilgangen af nye kunder og heste på Klampenborg helt enestående. Hvis der bare var bokse til det, så vil jeg lægge hovedet på brættet og sige, at vi kunne få 70 heste mere i træning på anlægget i løbet af få timer”.


Og hvor finder du de 70 heste henne?

”Vi har lige nu to større svenske trænere på venteliste til en stald på Klampenborg, dertil en enkelt provinstræner, og samtidig skriger de eksisterende trænere på boksplads – men alt, simpelthen alt, er optaget på Klampenborg. Lige nu står der 30 permanente heste opstaldet i vores rejsebokse, og det er bokse vi skal til at inddrage til gæstende heste når sæsonen starter. Det er ret fortvivlende”.


Fortvivlende? Det er vel det man kan kalde for et luksusproblem, er det ikke?

”Jo, det kan du måske godt kalde det – men luksusproblemer skal jo også løses”.


Administrationen flytter ”hjem”

Hvordan går det med flytteplanerne for Klampenborg og Dansk Galop?

”Lige inden jul startede vi ombygningen af vores nye kontorbygning, og jeg håber vi er klar til at flytte ind omkring påske, altså i slutningen af denne måned. Én ting er dog fysisk at flytte ind, en anden er hele den tekniske del af omrokeringen fra Hestesportens Hus”.


Klampenborgs administration og Dansk Galop har ikke haft base på selve banen i mange år, så hvad formålet ved at flytte nu?

”Økonomisk set er der en markant huslejebesparelse i forhold til Hestesportens Hus, og alene disse besparelser betyder, at investeringen i de nye kontorlokaler er tilbagebetalt allerede efter tre til fire år. Rent praktisk bliver det skønt at være i kontakt med nærmiljøet omkring banen – trænere, jockeys, ejere, og naturligvis også banemedarbejderne”.


Sæsonpremiere i snevejr, eller?

Du har det vel meget godt med, at der ikke er sæsonpremiere i næste uge?

”Ser man ud af vinduet lige nu, ser det jo ikke for godt ud – selv i betragtning af, at der er fem uger til premieredagen. Men vejret kan jo også hurtigt skifte, og græsset har fået mineraler og kunstgødning før den seneste sne lagde sig, hvilket gør, at det er klart til at gro så snart varmen kommer. Det ligger dog fast, at der ingen gro er i græsset, før jordtemperaturen når op på syv grader, så der skal snart til at ske noget”.


Hvad ser du allermest frem til i den forestående sæson på Klampenborg?

”Som alle galopentusiaster glæder jeg mig til sæsonens hovedbegivenhed, Dansk Derby. Ovenpå sidste års katastrofale vejrforhold og styrtdykkende omsætning, krydser jeg alt hvad jeg har for, at vi får en flot og velafviklet Derbydag i tørvejr, da det betyder så utrolig meget både publikumsmæssigt, sportsligt og økonomisk. Så solskin den 30. juni, tak.”

Klampenborg Galopbane har sæsonpremiere lørdag den 20. april med syv planlagte løb på programmet.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top