fbpx

….hvem rider så for Jensen?

Med Oliver Wilsons skifte til førstejockey-jobbet hos Johan Reuterskiöld på Jägersro, har spørgsmålet naturligvis meldt sig mange steder – hvem rider så for Søren Jensen i 2013? Svaret får du her.


Det bliver nemlig et helt nyt rytter-team den mangfoldige danske championtræner lørdag den 12. januar kunne løfte sløret for. Ny førstejockey bliver brasilianske Elione Chaves, samtidig med at Nicolaj Stott allerede nu er tilknyttet som fast staldjockey og daglig arbejdskraft.

”Elione har vi igennem flere sæsoner gjort brug af når lejligheden har budt sig. Han er yderst professionel og samvittighedsfuld i udførelsen af sit virke. Et jockeychampionat på Klampenborg vidner om at han kender banens finurligheder. Elione er engageret her i stalden på en gentleman aftale, hvilket i grunden vil sige at den bygger på gensidig respekt og loyalitet”, lyder det fra Søren Jensen, som dog også må acceptere, at Chaves allerede i forvejen er tilknyttet som førstejockey for Lennart Reuterskiöld Jr på Jägersro.

”Aftalen med Lennart Reuterskiöld Jr vil meget sjældent kollidere med vore interesser, men vi er naturligvis helt indforståede med, at Elione er forpligtet til anden side i disse tilfælde”, fortsætter Søren Jensen.

Elione Chaves sluttede i 2012 nummer tre på den svenske jockeystatistik. Han red 49 vindere sikrede mere end 4,6 millioner kroner til hesteejerne i Sverige.


Stott tilbage på Enghavelyst

”Nicolaj Stott er flyttet til København fra Århus og bliver et vanligt ansigt på Enghavelyst. Han har en fantastisk hånd og forståelse i arbejdet med unghestene, og vi glæder os også til dette samarbejde”, siger Søren Jensen.

Stott har de to seneste sæsoner haft fast base i Århus, navnlig hos Birgitte Nielsen, og sidste efterår leverede han ligeledes gode resultater for fynske Tina Mortensen. Ved indgangen til 2013 er det unge talent tilbage på Enghavelyst, hvor han for søskendeparret Søren Jensen og Hanne Bechmann blandt andet har fejret triumfer i Dansk Derby, Dansk Kriterium, Larch Ærespræmie og Svenskt Breeders’ Trophy Stayer.


”Hun vinder klassisk løb i år”

Søren Jensens sejre i den kommende sæson vindes ikke af rytterne alene – så Elione Chaves og Nicolaj Stott kan godt begynde at se frem imod et ”Eldorado” af gode ridt fra den veludrustede stald i 2013.

Med 11 3-årige aspiranter i stalden øjner Søren Jensen store fremgange på den klassiske scene. Fire aflagde allerede maidentitlen som 2-årige, et par af de sparsomt startede banker kraftigt på til en tidlig sejr i foråret, og så er der fortsat højst interessant ammunition blandt de endnu ustartede.

Det er især blandt hopperne, at Søren Jensens materiale skiller sig ud. Koo Koo Sint og Annaboda beviste allerede i fjor, at de hører til i toppen af årgangen, og i baggrunden lurer flere store talenter. En af disse er Elkær Stutteris Zarzuela (Singspiel – Singita v. Diaghlyphard).

”Zarzuela startede en enkelt gang i efteråret, hvor hun var alt for grøn og brugte det meste af banen ned gennem opløbet. Hun er et kæmpe talent, der gør alting rigtigt nu, og hun bliver klassisk vinder i år! Spørgsmålet er bare hvilket – eller hvilke – løb det bliver”, siger Søren Jensen, der yderst sjældent leverer så selvsikre kommentarer.

”Koo Koo Sint (Mount Nelson – Skytrial v. Sky Classic, red.) forbedrede sig betydeligt fra start til start i fjor, og hun sluttede af med at slå Kriteriumsvinderen Falconet i Vinterfavoritternes Ærespræmie. Hun blev ikke træt af at løbe 1600 meter som 2-årig, så distancemæssigt bør hun uden problemer klare de 2400 meter i år. Dansk Derby er hendes hovedopgave”.

”Annaboda (Duke Of Marmalade – Moonbi Ridge v. Definite Article, red.) vandt sine to første starter på Klampenborg og Täby med masser i behold, og var siden anden til Diamant i den svenske Vinterfavorit. Jeg havde på forhånd set hende gå alene over banen i den danske udgave, men her var hun uden forklaring helt under isen. Hun er meldt i alle de klassiske hoppeløb i Skandinavien i år, så den første store opgave bliver Mowerinaløb i maj. Der findes meget mere udvikling gemt i hende”.


Canazei (Teofilo – All Began v. Fasliyev, red.) er en virkelig spændende ustartet hoppe. Hendes far, Teofilo, er netop blevet Champion 2nd Season Sire i Europa, og hun er en vi venter med spænding på skal debutere i foråret. Canazei er meldt i de samme klassiske opgør som Annaboda, men spørgsmålet er måske om vi kan strække hendes distanceformåen helt op til 2400 meter”, siger Jensen.


Der står Derby på ”Dana Lim”

Søren Jensen ser fire seriøse Derbyemner i Sir Winston (Academy Award – Lady Clementine v. Richard Of York), Rightquest Carlras (Special Quest – All Right v. Richard Of York), Carl Ras Dana Lim (Sabiango – Kutbeya v. Diesis) og Local Chief (Desert Style – Living Doll v. Turtle Island). De to førstnævnte vandt i fjor, Carl Ras Dana Lim var tredje i sin eneste start, og Local Chief nåede akkurat et prøveløb på Klampenborgs finaledag.

Carl Ras Dana Lim er sidste afkom ud af den tidligere skandinaviske Championhoppe, Kutbeya, og han er dermed også halvbror til Derbyvinderen Tigress Eleven, samt de to Derby-2’ere Aladar og Salida. Carl Ras Dana Lim debuterede i efteråret med en tredjeplads bag de mere rutinerede Jack Of Clubs og Special Moon, og det var efter en ret urutineret præstation på alt for korte 1400 meter.

”Carl Ras Dana Lim er meldt i Dansk 2000 Guineas og Jyllandsløb, men jeg har fornemmelsen af at han vil komme bedre til sin ret i opgør som Dansk Derby og St. Leger”.

Om ustartede Local Chief siger han: ”Han er ligesom de øvrige 3-årige herrer meldt bredt i de klassiske opgør, men for hans vedkommende kunne jeg især godt have tænkt mig at Dansk Derby først skulle rides i august, hvilket heldigvis bliver tilfældet for 2014 og fremover”. Local Chief er i øvrigt halvbror til forrige års danske St. Leger-vinder, Livingstone (High Yield).


Composed mod Norsk 2000 Guineas

Søren Jensen har en enkelt import blandt sit hold af 3-årige hingste og vallakker. Det er Beatrice Marsings Composed (Sakhee’s Secret – Cheeky Girl v. College Chapel), der blev importeret til Danmark sidste år efter at have vundet et salgsløb over 1500 meter i Deauville.Composed startede kun en enkelt gang derefter, i Norsk Kriterium på Øvrevoll, hvor han sluttede på sjettepladsen bag vindende Diamant.

”Han skuffede os den ene gang han startede og pustede slet ikke efter at have løbet. Vi kastrerede ham efterfølgende. Han er en rigtig guttermand, og jeg føler der er plads til forbedring af hans nuværende handicap på 80. Første større opgave bliver Norsk 2000 Guineas, og han vil givetvis blive holdt på distancer op til 1600 meter fremover”.


”Internationalt format over de yngste”

”Vi har en del søskende til tidligere storløbsvindere blandt den yngste årgang, og individmæssigt holder det nye hold international standard”, fortæller Søren Jensen.

Blandt staldens i alt 14 2-årige heste, er ni af dem efter internationale avlshingste, og ifølge træneren selv er der tale om en stor blanding af tidlige og lidt senere typer. Holdet består af en enkelt svenskopdrættet, to importer fra henholdsvis England og Irland, samt 11 danskopdrættede.

Den første talen falder på, er Stald Seasides Ocho Rios (Academy Award – Lois v. Fraam), en helbror til den tidligere 2-årsdronning Lois Lane. ”Han ser ud til at kunne være tidligt på færde, en rigtig smart type som allerede er langt fremme udviklingsmæssigt”, siger Jensen.

Stald Seaside, der har haft to helt fantastiske sæsoner i træk, ejer også 2-årige Harbour Light (Academy Award – Lady Clementine v. Richard Of York). Hun er helsøster til både Derbyvinderen Sir Henry og til nu pensionerede Silvertown, som de samme ejere både vandt Dansk Kriterium og Vinterfavoritternes Ærespræmie med i 2011.

”Hvis man skal sammenligne Harbour Light med dens søskende, er Silvertown den hun minder mest om, hvis man lige ser bort fra farven”, siger Søren Jensen om den brune hoppe. Moderen Lady Clementine, der selv vandt Jyllandsløb og Vinterfavoritternes Ærespræmie, har hidtil produceret tre startende afkom, og i fjor blev nu 3-årige Sir Winston hendes tredje vinder.

Fru Karin Salling, hvis heste løber under pseudonymet ”Mme Fernande”, erhvervede to heste på Dansk Galops Åringsauktion i fjor, og begge er gået i træning hos Søren Jensen. Lady Diana (Academy Award – La Sall v. Cajun Cadet) er en helsøster til 2000 Guineas- og Breeders’-vinderen Sir Randolph, og Sir William (Adlerflug – Synolite v. Be My Guest) er halvbror til Derby-2’eren fra 2009, Fru Heiberg.

Teamet bag hestene med de opsigtsvækkende navne Uhadada, Halløjsa og Hovsa – Stald Chili – er på banen igen med en ny aspirant i form af Nudetnok (Academy Award – Marigold v. Cajun Cadet). Hoppen er første afkom ud af Marigold, som selv er halvsøster til Derbyvinderen Master Kid (Academy Award), og hun er samtidig helsøster til Breeders’-vinderen Raadyr, der igen er mor til de markante storløbsvindere Reventon og Cantenac (begge Academy Award).


Auktionens to dyreste

Søren Jensen har fået de to dyreste heste fra den danske åringsauktion i træning. Begge ejes af Stald Ras. Vincent Carlras (Dutch Art – Nova Zembla v. Young Ern), som kostede 200.000 kroner, er en moderlivsimport efter en af øjeblikkets vældig populære engelske avlshingste. Dutch Art fik en rigtig stærk start på avlskarrieren med sin første årgang i 2011, og hans afkom er allerede nu noteret for 13 Black Type-sejre i Europa.

Madame Carlras (Dr Fong – Female Voice v. Be My Chief) var med en pris på 310.000 kroner den dyreste på Dansk Galops Auktionsløb, og hun har også sine papirer i orden som halvsøster til de fire storløbsvindere Miss Mariko, Valleys Pride, Miss Cooper og senest den svenske Oaks-vinder, Summertime.

Brogaarden I/S med flere har sendtStorm (Phoenix Reach – Cow Girl v. King’s Best) i træning på Enghavelyst. Den brune vallaks mor, Cow Girl, er selv halvsøster til højaktuelle Nova Hawk, der i fjor både vandt Gruppe-3-opgøret Premio Sergio Cumani og var 2. i det engelske Gruppe-1-løb Coronation Stakes samt tredje i Premio Lydia Tesio (Gr.1). Cow Girl er nu solgt tilbage til England ovenpå de storartede resultater i den nærmeste familie.

Det nye syndikat med navnet ”Galop Kompagniet” står bag den brune hingst, Stradivarius (Chinese Mandarin – Amusement v. Final Appearance). Begge hans forældre gjorde det fremragende på Klampenborgs græs – han tilhører første årgang efter Scandinavian Open (Gr.3)-vinderen Chinese Mandarin, og moderen Amusement vandt Derby Trial Stakes med rekordmange længder og var siden anden bag Vetrotex i Dansk Derby.


To fra Elkær Stutteri

Elkær Stutteri har en ny årgang væddeløbere klar, og to af disse får Enghavelyst som base. Sterling (Rock Of Gibraltar – Liberty v. Kris) er en fuks halvsøster til både Condor, High Flyer og Imagine. De to førstnævnte har begge nået et generalhandicap på 89, så Sterling kommer selvfølgelig ikke udenom opmærksomheden.

Wellington (Selkirk – Matchmaker v. Funambule) repræsenterer samme stærke moderlinje som Sterling, idet møderene Matchmaker og Liberty er halvsøskende. Matchmaker har endnu kun haft et enkelt afkom til start i form af Honeymoon, der vandt sin første og eneste start som 3-årig i fjor.

”Selvfølgelig sker der en masse i hestenes udvikling fra nu og til sæsonen er i gang, men set over en bred kam kan jeg med sikkerhed sige, at dette års hold af 2-årige heste bliver noget ganske særligt. Lige nu vil jeg især fremhæve Wellington, der ligner noget ud over det sædvanlige. Han behøver ikke nødvendigvis at blive en 2-årsstjerne, men han er absolut et navn der bør skrives bag øret”, fortæller Søren Jensen om Selkirk-sønnen. Netop Selkirk gik som bekendt bort på Lanwades Stud nogle få dage inde i januar.


Muligheder i Sverige

Den eneste svenskopdrættede 2-årige hest i stalden er hoppen Tai She (Academy Award – Taiwan v. Most Welcome), som ejes af Stall Erstavik. Moderen Taiwan vandt bl.a. Vinterfavoriternas Pris på Täby, og i avlen har hendes hidtil bedste afkom været Fun Dancer (Funambule) med 81 i handicap.

”Tai She har mange muligheder i svensk øjemed, og det er klart, at med det svenske bonussystem in mente skal vi først og fremmest markere os i Sverige med hende”, siger Søren Jensen.


De to importer

Der blev importeret to åringer til stalden fra de internationale efterårsauktioner. One Giant Step (Footstepsinthesand – Lolita’s Gold v. Royal Academy) blev købt på Goffs Orby Sale af Louise Kane, og siden erhvervede Stald Seeland hoppen Lilja (Tiger Hill – Likeable v. Dalakhani) på Tattersalls October Yearling Sale.


Ganske lille trup af ældre

Kun fire heste på Søren Jensens træningsliste er ældre end tre år. Det siger noget om den bredde træneren har på sin trup af 2- og 3-årige, men afspejler også, at der i Skandinaviens mange storløb forbeholdt den ældre elite, nok kommer til at mangle et par fløjfigurer.

De to eneste heste, der har fortsat opholdet på Enghavelyst efter treårssæsonen i fjor, er Stald Chilis Hovsa og Stald Seelands Pro Hunter. Begge markerede sig i storløbssammenhæng – Pro Hunter som anden til The Kicker i Dansk 2000 Guineas, og Hovsa som anden til Jimmy Mack i Svenskt Breeders’ Trophy Classic og igen anden til The Kicker i Norsk Breeders’ Prize Classic.

”Hovsa manglede definitivt marginalerne i fjor, og selv om han indløb tæt på 700.000 kroner, var han ikke mange centimeter fra at kunne have fordoblet sin indtjening”, siger Søren Jensen. Hovsa sluttede sæsonen med et handicap 84.

”Pro Hunter viste de rigtige takter i foråret, men siden gik det ned ad bakke i Derbyet og tiden derefter. Han blev kastreret henover sommeren og var meget tæt på at komme på ”transfer listen” i efteråret, men så gik han ud og vandt overlegent mod ældre heste på Klampenborg. Vi lever stadigvæk i håbet om, at han i år kan indfri det vi hele tiden har troet på – og han kan i hvert fald bedre end sit nuværende handicap på 78”, fortsætter træneren.

Både Hovsa og Pro Hunter matches først og fremmest imod Dansk Breeders’ Cup over 1800 meter på Klampenborg. ”Derefter må vi forsøge i det svenske Breeders’ Trophy Stayer og Nordic Champion Series på Täby, og hvis de formår at højne niveauet yderligere, kan Skandinavisk Grand Prix også komme på tale”, siger Jensen, og understreger, at han er meget glad for udbuddet og løbsprogrammet for de 4-årige skandinaviskopdrættede heste.


De to gentlemen

6-årige Sir Henry og 8-årige Flyer havde begge to en fremragende sæson i 2012, hvor de tilsammen vandt ni løb. Sir Henry stod for de fire og Flyer for de fem.

”Handicapmæssigt kom Sir Henry og Flyer begge op i 88, hvilket gør, at de unægtelig har ryggen mod muren med indgangen til den nye sæson. Forhåbentlig kan vi fortsat finde endnu et par kilo i dem, og så gælder det ellers bare om at ramme dagen når de store præmier uddeles i handicapsammenhæng”.


Galopsport.dk afslutter interviewet med Søren Jensen med dette spørgsmål:

– Du er kendt som en sjælden gæst på Jägersro, og starter i det hele taget ganske få heste på dirt track.

Er det en trend, som fortsætter i 2013?

”Det er rigtigt, at vi ikke har været flittige gæster på Jägersro, selvom banen ligger mindre end en times kørsel herfra. Men det er rent faktisk en del af planen for det nye år, at vi fremover skal til at hente flere præmiekroner på dirten, og i det hele taget vil søge mere væk hjemmefra end tidligere. I første omgang vil vi begynde at tilrettelægge træningen mere efter løbsoplægget på dirt”.

“At løbe på Jägersro kræver en helt anden løbsteknik, end det vi normalt træner hestene til, og der skal selvfølgelig tilpasses nogle ting i den henseende”, slutter Søren Jensen, der i 2013 jagter sit trænerchampionat nummer 16 på Klampenborg Galopbane.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top