fbpx

Kingmambos bror købt til Danmark

Én af de største og mest opsigtsvækkende handler i dansk galopsports historie er en realitet – et syndikat af danske investorer har erhvervet den amerikanske avlshingst Mingun direkte efter sin overståede bedækningssæson på USA’s førende stutteri Lane’s End Farm i Kentucky.

Hingsten er Stakes-vinder i Europa, Grade-1-placeret i USA og allerede far til vindere på tre kontinenter. Og så er han bror til en af verdens førende avlshingste, Kingmambo!


Om Mingun (USA)

Mingun er født i 2000 i USA og opdrættet af Niarchos Family, der selv ejede ham gennem hans væddeløbskarriere. Han er efter den amerikanske 3-års Champion og Horse of the Year, A.P. Indy (Seattle Slew – Weekend Surprise v. Secretariat) og ud af en af verdens bedste væddeløbs- og avlshopper gennem alle tider, Miesque (Nureyev – Pasadoble v. Prove Out).

Mingun var i sin væddeløbskarriere trænet af Aidan O’Brien på Ballydoyle i Irland, og efter en andenplads i sin eneste start som 2-årig, vandt han tre ud af fire starter i sin klassiske 3-årssæson – heriblandt både Celebration Stakes (Gr.3) over 1600 meter på The Curragh og Meld Stakes (Gr.3) over 2000 meter på Leopardstown. I sin fjerde start som 3-årig var han fjerde i et af sæsonens vigtigste Gruppe-1-opgør i den engelske væddeløbskalender, Juddmonte International Stakes i York, slået af Falbrav, Magestretti og Nayef.

Som 4-årig var han 3. i Diamond Stakes (Gr.3) i Irland og derefter 4. i Grade-1-opgøret Citation Handicap i USA.


Far til vindere i USA, Canada, Sydamerika og Europa

Mingun gik i stutteriet i USA i 2006 og blev opstaldet på USA’s mangeårige championstutteri Lane’s End Farm i Kentucky, hvor både hans far A.P. Indy og halvbror Kingmambo står til skyhøje bedækningstakster. Hingstens første årgang ramte væddeløbsbanerne i 2009, og han er allerede nu far til vindere i USA, Canada, Sydamerika og Europa – heriblandt Governor’s Stakes-vinderen Gunner og de Stakes-placerede 3-årige heste Molly Mingun og Nehru.

Alene i 2010 er Mingun far til mere end 20 individuelle vindere i USA, og i begyndelsen af august debuterede hans søn Bug Juice med en overlegen seks længders sejr over 1200 meter i Saratoga, New York. Samtidig har hans tidligere ejere, Niarchos Family, tre af hans 2-årige afkom i træning i Frankrig – heriblandt en halvbror til Gruppe-1-vinderne Aldebaran og Good Journey, samt en halvbror til Breeders’ Cup Mile (Gr.1)-vinderen Spinning World.


Fra Kentucky til Danmark

At Mingun i midten af september 2010 ankommer til York Stutteri i Hørsholm, hvor han opstaldes i sin fremtidige avlskarriere, er resultatet af en stor satsning af et nysammensat dansk syndikat af investorer, som alle tror på dansk galopsports fremtid, og igennem erhvervelsen af Mingun for alvor har sat deres præg på den danske avlsindustri.

Mingun er handlet privat igennem et samarbejde mellem Peter Hickey fra Tiranga Bloodstock i England og Scandinavian Raceweb i Danmark, og selvom købsprisen ikke er offentliggjort, skal der naturligvis ikke andet end et kig på hans afstamning, meritter og fremragende individ til for at regne ud, at der er tale om en stor investering”, udtaler Alexander Elsass, kommende daglig leder af York Stutteri, der er blevet udvalgt til Minguns base i Skandinavien.

At syndikatet bag Mingun har valgt York Stutteri som samarbejdspartner er ikke alene en stor ære, men også et perfekt match, idet vi for nylig offentliggjorde vores satsning på fremtiden med forestående generationsskifte og ny forretningsstrategi. Fremtiden er med syndikatets satsning blevet endnu mere spændende”, siger Alexander Elsass.


Forlader Kentucky i midten af september

Planerne for Minguns rejse over Atlanten er allerede planlagt, og A.P. Indy-sønnen flyves i midten af september fra New York til Amsterdam, hvorfra han transporteres til Danmark. Bedækningssæsonen 2011 starter den 14. februar, og allerede nu står York Stutteri klar til besvarelse af spørgsmål omkring hingsten. Bedækningstaksten for 2011 forventes fastsat i slutningen af september.


Om A.P. Indy (USA)

Minguns far A.P. Indy vandt selv som aktiv både Belmont Stakes (Gr.1), Santa Anita Derby (Gr.1), Hollywood Futurity (Gr.1) og Breeders’ Cup Classic (Gr.1), og i avlen har han haft en gigantisk slagkraft i Nordamerika som ”Sire of Sires”. A.P. Indy blev kåret som Horse of the Year som 3-årig i USA, og i år 2000 blev han optaget i Nordamerikas prestigefyldte ”Hall of Fame”.

Blandt hans førende afkom kan nævnes Grade-1-vindere som Aptitude, Mineshaft, Bernardini, Rags To Riches, Pulpit, Tempera, Golden Missile, Music Note og Stephen Got Even m.fl.


Om Miesque (USA)

Minguns mor Miesque opnåede hæder som Champion 2-y-o Female i Frankrig, Champion 3-y-o Female i England og Frankrig, Champion Miler i Frankrig (to gange) og England, Champion Older Female i Frankrig og Champion Turf Female (to gange) i USA. Hun vandt 12 af 16 starter, heriblandt Breeders’ Cup Mile (Gr.1) to år i træk og blev optaget i ”Hall Of Fame” i 1999.


Kingmambo (USA) – én af verdens førende avlshingste!

I avlen indfriede Miesque alle forventninger, og hun blev mor til en af verdens førende avlshingste, Kingmambo (Mr Prospector), der i dag står på Lane’s End Farm til en privat bedækningstakst.

Kingmambo, der er halvbror til Mingun, vandt i sin aktive karriere tre Gruppe-1-løb inkl. det franske 2000 Guineas (Poule d’Essai des Poulains), og som avlshingst har han haft en uovertruffen indflydelse som far til 85 Stakes-vindere, heriblandt 50 Gruppe/Grade vindere, 18 millionærer i US$ og 10 Champions i otte lande.

Hans Gruppe-1-vindere tæller bl.a. El Condor Pasa, King’s Best, Lemon Drop Kid, Henrythenavigator, Divine Proportions, Rule Of Law, Russian Rhythm og mange flere.

Udover Kingmambo er Miesque ligeledes mor til avlshingsten Miesque’s Son (far til Gruppe-1-vinderne Whipper og Miesque’s Approval), Champion-hoppen East og Monevassia (mor til Gruppe-1-vinderen Rumplestiltskin).

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top