fbpx

Sadler’s Wells er død

Den legendariske championhingst Sadler’s Wells døde tirsdag eftermiddag i sin fold på Coolmore Stud i Irland, hvor han har været opstaldet siden han i 1985 startede en af de mest glorværdige avlskarrierer nogensinde. Sadler’s Wells døde af naturlige årsager og blev 30 år gammel.


Sadler’s Wells. Foto: Coolmore.

Sadler’s Wells var trænet af Vincent O’Brien og løb i Robert Sangsters væddeløbsfarver. Han vandt begge sine starter som 2-årig, men stod alligevel i skyggen af sin staldkammerat El Gran Senor, der blev kåret som Englands 2-årschampion i 1983.

I 1984 vandt Sadler’s Wells sin første Gruppe-1-sejr i Irish 2000 Guineas, hvorefter han blev anden i “legendernes Derby”, Prix du Jockey Club (Gr.1) i Chantilly, hvor han havde Darshaan foran sig og Rainbow Quest lige efter sig.

Herefter sejrede Northern Dancer-sønnen i både Coral Eclipse Stakes (Gr.1) og Irish Champion Stakes (Gr.1)

Netop Northern Dancer slog alle europæiske rekorder for en avlshingst i 1984, idet han foruden Sadler’s Wells også var far til El Gran Senor der vandt 2000 Guineas (Gr.1) og Irish Derby (Gr.1) og til Secreto der vandt Derby Stakes (Gr.1) på Epsom.

I 1985 blev Sadler’s Wells opstaldet på Coolmore Stud i Irland, mens både El Gran Senor og Secreto drog tværs over Atlanten for at blive avlshingste i USA.

Samtidig blev Sadler’s Wells’ trekvart-bror Nureyev sendt til Kentucky efter at have overstået en enkelt bedækningssæson i Frankrig.

Sadler’s Wells stod i sin første sæson på Coolmore til en bedækningstakst på 125,000 irske pund, og allerede da hans første afkom ramte væddeløbsbanerne som 2-årige stod skriften tydeligt skrevet på væggen.

I Dewhurst Stakes (Gr.1) blev der dømt dødt løb om sejren mellem hans to sønner Scenic og Prince Of Dance. Året efter vandt Old Vic både Prix du Jockey Club (Gr.1) og Irish Derby (Gr.1), mens In The Wings i 1990 slog Sadler’s Wells-navnet tydeligt fast i USA med sin sejr i Breeders’ Cup Turf (Gr.1).

“The rest is history”, som man populært siger. Sadler’s Wells fik år efter år tilført verdens bedste hopper, heriblandt i flere omgange Prix de l’Arc de Triomphe (Gr.1)-vinderen Urban Sea, hvilket resulterede i helbrødrene Black Sam Bellamy og Galileo (foto herover).

Begge blev Gruppe-1-vindere, men det er sidstnævnte der efter sine sejre i både det engelske og irske Derby for alvor slog Sadler’s Wells’ navn fast som “Sire of Sires”.

Galileo er far til Gruppe-1-vindere i hver eneste af sine årgange, og nyeste skud på stammen er ubesejrede Frankel, som på lørdag stiller op som gigantfavorit i Newmarkets 2000 Guineas (Gr.1).

Listen over sønner og døtre af Sadler’s Wells der har været med til at forme den moderne fuldblodssport er uendelig lang, og det er slet ikke nok at nævne yderligere navne som Montjeu (foto herover), High Chaparral og Yeats.

I Skandinavien har flere avlshingste med Sadler’s Wells som far leveret store resultater. Peas And Carrots’ far Final Appearance er søn af Sadler’s Wells, og sidste års svenske Derby-vinder Moe Green har Sadler’s Wells som morfar.

Sadler’s Wells var født i USA. Han blev Championbeskeler i England og Irland 14 gange – en rekord der højst sandsynligt aldrig vil blive slået. Derudover blev han Championhingst tre gange i Frankrig og en enkelt gang i Nordamerika.

Han havde på sin dødsdag produceret 74 individuelle Gruppe-1-vindere.

Coolmore valgte den 13. maj 2008 at pensionere den på det tidspunkt 27-årige Sadler’s Wells fra avlshingstegerningen, grundet alderdom. Han nød til det sidste sit otium på Irlands grønne marker.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top