fbpx

Wido Neuroth taler ud!

Onsdag eftermiddag publiceredes nyheden om Skandinaviens flerfoldige championtræner Wido Neuroths opsigelse af stalden på Øvrevoll, hvorfra han igennem de sidste 40 år har sadlet 18 Derbyvindere og vundet tæt på 1.000 sejre i alt.


Wido Neuroth er i forskellige medier blevet citeret for grundlaget for bruddet med Øvrevoll, men fredag udtalte han sig eksklusivt til galopsport.dk om hvorfor længere tids overvejelser om at rykke teltpælene op, endelig er blevet en kendsgerning. Samtidig løfter Neuroth sløret for nogle af de tanker han har om fremtiden som træner – enten i eller udenfor Skandinavien.

“Lad mig starte med at sige, at min beslutning om at forlade Norge ikke har rod i utilfredshed med selve banen. I stedet er det mange års utilfredshed over måden hvorpå den norske regering har behandlet sporten på, uden nogen som helst udsigt til forbedring af tilstanden”, begynder Wido Neuroth.

“For det første er Norge ikke en del af EU, og landet har aldrig forsøgt at samstemme reglerne for import og eksport med Sverige og Danmark. Der ligger et fast gebyr på 25% oveni en hests pris når den importeres til Norge, hvilket gør det 25% dyrere at importere en hest til Norge end til de to øvrige skandinaviske lande. Dertil kommer flere afgifter på fx hestefoder, som er med til at øge træningspriserne. Disse regeringsregler har kun været med til at sænke lysten til at blive hesteejer i Norge, alt imens man i både Sverige og Danmark har formået at lempe skattereglerne således at hesteejere kan trække momsen fra på regninger vedrørende hestehold”, kommenterer Neuroth videre.

Tidligere på året udtalte Meridian Stutteris indehaver, Einar Nagell-Erichsen, til galopsport.dk, at han valgte at lukke Norges største stutteri og flytte sine heste til Sverige og Danmark med baggrund i landets manglende forståelse for sportens situation. Hos Wido Neuroth skinner de præcis samme tanker igennem, og det er virkelig tankevækkende, at Norge indenfor samme år mister to så magtfulde faktorer indenfor fuldblodsindustrien, på baggrund af landets egne import- og skatteregler.

“Grundet den ugunstige situation i Norge, er det også blevet sværere og sværere at skaffe nye kunder. Personligt har jeg aldrig manglet heste i træning, men min kundekreds består for en stor del af mangeårige og yderst loyale hesteejere, og det er svært at se hvordan jeg på længere sigt skal kunne finde afløsere når de nuværende trapper ned”, siger Wido Neuroth og fortsætter:

“For et par år siden flyttede Bente og Magne Jordanger (red., ægteparret bag Stall Perlen) til Frankrig, og det har samtidig betydet at deres interesse for norsk galopsport er dalet, mens de samtidig har valgt at sende heste i træning i Frankrig. I stedet for at søge videre efter løsningen til problematikken i Norge, har jeg valgt at sige min stald op på Øvrevoll nu, og i stedet søge nye græsgange et andet sted i Europa”.


Stall Perlen flytter med

Wido Neuroth slår fast, at Stall Perlens heste, heriblandt topvæddeløbere som Sir Lando, La Zona og 2-årstalentet Vainqueur, følger med hvor end træneren vælger at fortsætte sin karriere.

“Desværre betyder mit farvel til Norge også, at mit mangeårige samarbejde med Stall E&F bliver opløst, da ejerkredsen ønsker at være tæt på deres heste og fortsat have dem i træning på Øvrevoll, hvor de kan besøge dem til daglig. Det bliver sørgeligt at skulle forlade en så speciel hest som Touch Of Hawk og en hest med så stor en fremtid foran sig som Funinthesand. Jeg er sikker på at Funny Legend vil fortsætte med at producere topheste, og jeg er ked af ikke længere at skulle være en del af dette gode forhold”, forklarer Wido.


Men hvad bringer fremtiden så?

“Jeg fraflytter officielt stalden på Øvrevoll den 1. december, og de heste der fortsætter i min varetægt bliver transporteret til Krefeld i Tyskland, hvor de skal starte vintertræningen hos min flerårige samarbejdspartner Erika Mäder”, siger Wido Neuroth.

“Det vil samtidig give mig ro og god tid til at overveje fremtiden og hvor min næste stald skal være. Jeg har de senere år fået flere gode tilbud om at blive træner i Tyskland, og efter at have tilbragt fire vintre i Chantilly, er det også tillokkende at prøve Frankrig. Men med de mange løb og høje præmiesummer i de skandinaviske lande, er det absolut også interessant at overveje mulighederne for at fortsætte i enten Sverige eller Danmark”, lyder det fra Skandinaviens championtræner, der dog også løfter pegefingeren og advarer imod en negligering af de tre landes hesteejere.

“Prøv at se på Tyskland, og hvordan det er gået for galopsportens økonomi de sidste 10 år. Hvis man ikke forstår at skabe et godt miljø for hesteejerne og give dem oplevelser udover de to minutter det tager for deres heste at løbe, så mister man dem på sigt og antallet af heste mindskes drastisk. Det har været en ren katastrofe i Tyskland, og både Norge, Sverige og Danmark må sørge for at tage sig bedre af deres eksisterende ejere og gøre mere for at introducere nye kunder til sporten. Det hele skal ikke kun dreje sig om høje omsætningstal, for uden hesteejerne er der ingenting at spille på”.

Selv om Wido Neuroth snart forlader Oslo til fordel for en fremtidig karriere i et andet land, er den 62-årige træner ikke i tvivl om at han en dag vil vende tilbage.

“Jeg vil gerne takke Øvrevoll for 40 gode år med stor succes og store resultater. Jeg kom til Norge for godt 50 år siden, og det er også her jeg planlægger at blive gammel når trænergerningen er overstået. Selv om jeg er født i Tyskland, betragter jeg Norge som mit hjem”.

Picture of Filip Zwicky

Filip Zwicky

Stifter / Ansvarshavende redaktør. Mere om forfatteren

Seneste artikler

Scroll to Top